Vissterfte door zuurstofgebrek?

Aan de Poelsbeek in Markevelde heeft naar alle waarschijnlijkheid de hitte van de afgelopen dagen en de hevige buien in het weekeinde hebben een slachting veroorzaakt in de visstand. Een aanwonende: ”Ik heb het waterschap afgelopen maandag al ingelicht maar zij doen er niets aan zo lijkt het. Zij hadden het over mogelijk zuurstofgebrek al dan niet in combinatie met de riool overstort van de hevige buien”.
Een vreemde aanblik, de kikkers kwaakten er welig op los, maar de lucht die rond het bijna stilstaande water hing was niet te harden. Wat over het algemeen wordt gedaan is de vissen te ruimen. Want die vissen worden gegeten door bacteriën. Dat kost zuurstof en daardoor gaan nog meer vissen dood.

Door de warmte is het oppervlakte water opgewarmd. Warm water bevat minder zuurstof. Door de buien kwam veel overstortwater in het oppervalktewater terecht. Dit organisch materiaal wordt door bacteriën afgebroken, die hiervoor zuurstof gebruiken. Dat zou volgens het Waterschap de oorzaak kunnen zijn bij de Poelsbeek even buiten Hengevelde.