vrijdag 24 mei 2019
Inloggen

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

De droogte slaat ook in Hengevelde toe, Dorreweg wordt dorre weg

  • dinsdag, 10 juli 2018 06:35
  • Geschreven door 

Zo droog als nu is het in Nederland niet vaak. Wegdamnieuws wil de droogte verder in beeld brengen. Hoe ziet de droogte er bij u in de tuin, buurt of op het sportveld uit? Stuur ze naar [email protected]! De beste foto’s publiceren we.
Gras groeit nauwelijks, sloten vallen droog en de berm brandt. Dit blijft de komende tijd nog wel even zo. 15 juni was de laatste dag dat regen van enige betekenis in Nederland viel en sindsdien houdt de droogte Nederland in de greep. De droogte in Oost-Nederland is momenteel extremer dan in andere delen van het land. Dat blijkt uit cijfers van weerwebsite Weeronline. Johan Vogt namens Loon- Grondverzet- en Transportbedrijf Geurs B.V: “Wat wij er van merken is dat er op agrarisch gebied bijna geen werk meer gedaan hoeft te worden, er komen bijna geen opdrachten meer binnen van agrarische klanten voor grasmaaien zodebemesten enzovoort. Maar we kunnen al onze mensen goed gebruiken in de weg en waterbouw, bij de aanleg van diverse sportvelden en voor onze transportsector!”
Erwin Velthuis van hoveniersbedrijf de Border met enkele goede tips: "Droog droog droog, ik zit al meer dan 30 jaar in het hoveniersvak maar tot op heden nog nooit zo’n droog voorjaar meegemaakt:

Voor ons heeft het twee kanten; door de droogte is er weinig plantgroei maar ook het onkruid groeit veel minder dan in regenachtige periodes dus in het onderhoud wat minder werk. Echter door de goed draaiende economie en huizenmarkt is er veel vraag naar nieuwe tuinaanleg en/of renovatie.
 
Wat veel mensen jammer genoeg niet beseffen is dat in deze periodes heel erg consequent water moet worden gegeven aan bestaande planten maar nog veel meer bij nieuwe aanplant. Deze planten hebben nog geen wortels gemaakt in de omliggende en diepere grondlagen.
 
Wat wij regelmatig horen is: ik geef niet te veel water daar worden de planten lui van (dit zeggen vooral luie mensen).
Er is natuurlijk wel iets van waar want geeft men dagelijks een klein beetje water dan worden de wortels verwend omdat er altijd voldoende water in de bovenste grondlaag voorradig is, en deze niet dieper gaan wortelen om water op te zoeken.
Het beste kan men niet te vaak maar dan wel ineens heel veel (lees; lang) water toedienen, het vocht trekt dan ook in de diepere grondlagen met als gevolg dat ook de wortels het vocht dieper weghalen.
 
Ook zien we na aanplant mensen met een gieter rondlopen, dit is leuk voor de eerste dag echter daarna zal er toch echt een sproeier op moeten om ook te zorgen dat de plant het wortelgestel verder gaat ontwikkelen in de omliggend grond. 
 
Verder kunnen we nog stellen dat ook het grondwater steeds verder wegzakt met als gevolg dat ook hier via de capillaire werking (optrekkend vocht, aanvoer van onderen) geen vocht meer wordt aangevoerd.
 
Het ergst wat er nu kan gebeuren is dat er de komende dagen/weken een paar onbeduidende buitjes gaan vallen, vele mensen zullen dan zeggen water geven? Het heeft gisteren nog geregend!
 
Nog iets om mee te nemen voor de tuinliefhebber, 1 fikse regenbui geeft net zoveel water dan 30-40 x enkele uren sproeien, bij een bui krijgt namelijk de hele tuin ineens op elke plek een laag water te verwerken waarbij met sproeien elk deel een paar druppels krijgt totdat de sproeier weer terug is op dezelfde plek.
 
Bestaand beplanting en gazons zullen zich na een nattere periode wel grotendeels weer herstellen en de natuur brengt de waterhuishouding meestal wel weer in balans dus zelf ben ik bang dat de vakantieperiode voor veel mensen niet zo goed
(Lees droog ) zal uitpakken.  
 

Delen van de Achterhoek en Twente zijn in het oosten het droogst, met een neerslagtekort dat bijna de 240 millimeter aantikt. Deze eeuw was het alleen in 2003 droger, toen was eind augustus sprake van een neerslagtekort van 243 millimeter.

 

Laatst aangepast op maandag, 09 juli 2018 17:53
Redactie WN

De redactie van WegdamNieuws.nl bestaat uit Arthur Schoneveld en Raymond Wegdam. In samenwerking met enkele gastredacteuren proberen zij Hengevelde en omstreken dagelijks te voorzien van het laatste nieuws!

Website: www.wegdamnieuws.nl E-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Laat een reactie achter

Reacties van iedereen die worden direct, zonder tussenkomst van de redactie, op de site geplaatst. We gaan ervan uit dat je op een fatsoenlijke manier reageert en inhoudelijk op elkaar reageert. De reacties gaan over het onderwerp van discussie, niet over de personen die de reacties plaatsen. Reacties met beledigingen of scheldwoorden worden verwijderd.

Dorpsagenda powered

sio

agendahvelde

De verhalen van Gijs worden u aangeboden door

Reacties van lezers

Koop bij onze sponsoren

waar

WN op socialmedia

Zoeken op deze site!

Spreuk van de week

O'j 't noe mot verdeen'n met de haand of 't verstaand

Bin ie noe arm of riek

Met een glas bier in de haand met de Zomerfeesten bint vie allemoal geliek

Suggesties ? [email protected]

Koop bij onze sponsoren

Koop bij onze sponsoren