Brandweer Twente zoekt vrijwilligers

Brandweer Twente startte vrijdag 1 februari een campagne voor het werven van vrijwilligers. De brandweer is op zoek naar mannen en vrouwen, die zich willen inzetten voor de veiligheid van de Twentse inwoners. Op 1 februari gaf John Joosten, burgemeester van Dinkelland, het startschot voor de campagne.

Bij Brandweer Twente zijn ruim 700 vrijwilligers actief. Samen met de beroepscollega’s bestrijden zij jaarlijks ongeveer 4.500 incidenten. “Vanuit onze 29 kazernes in Twente werken we 24 uur per dag aan een veilig Twente. Ieder jaar zoeken we weer enthousiaste vrijwilligers die zich hiervoor willen inzetten”, aldus Rob Bokdam, sectorhoofd Repressie bij Brandweer Twente. Het werk bestaat onder meer uit het blussen van branden, het bestrijden van ongevallen met gevaarlijke stoffen en het bevrijden van verkeersslachtoffers. Werken bij de brandweer is uitdagend, afwisselend en dankbaar. Pak deze kans!
Vrije instroom of kazernering
Voor de meeste kazernes zoeken we brandweervrijwilligers die binnen enkele minuten voor een uitruk op de kazerne kunnen zijn (op basis van vrije instroom). Dus mensen die in de buurt van een kazerne wonen of werken. Voor de kazernes in Almelo en Hengelo Centrum zoeken we mensen die meedraaien in de kazernering; hierbij verblijf je tijdens een dienst in de avond/nacht of in het weekend aan de kazerne. In de buurt van deze kazernes wonen is dan niet noodzakelijk. Het woord ‘vrijwilliger’ wil overigens niet zeggen dat het werken bij de brandweer vrijblijvend is: de inwoners rekenen op de brandweer en daarbij is de inzet van vrijwilligers cruciaal. Je volgt een vakopleiding en oefent wekelijks, hiervoor ontvang je een vergoeding. Voor Hengelo en Almelo zoeken we ook brandweerduikers.

Werkgevers van vrijwilligers
Dit jaar richt onze campagne zich ook op Twentse werkgevers. “In diverse bedrijven rondom onze kazernes werken overdag mensen die onze nieuwe vrijwilligers kunnen zijn. Vaak zijn werkgevers zich hier niet van bewust. Een opgeleide brandweervrijwilliger kan zeker toegevoegde waarde hebben voor een bedrijf”, aldus Karin Groenewegen, teamleider bij de brandweer. Zo hebben zij geen BHV-cursus meer nodig, omdat zij via de brandweer een geldig certificaat ontvangen.” Om werkgevers daarvan bewust te maken en de huidige werkgevers van vrijwilligers te bedanken, overhandigt de brandweer dit jaar aan de werkgevers van de vrijwilligers een gevelbordje met de tekst ‘hier werken brandweervrijwilligers’. Het eerste bordje reikt burgemeester John Joosten op 1 februari uit aan de Welkoop in Ootmarsum. Het werkgeversbordje kan aan de gevel van het bedrijf worden gehangen. Zo is voor iedereen te zien dat de ondernemer maatschappelijk betrokken is door een bijdrage te leveren aan de lokale veiligheid.  

Solliciteren?
Solliciteren kan tot en met maandag 18 maart via www.brandweertwente.nl/werkenbij. Hier staat ook meer informatie over de inhoud van het vak. Op 9 maart organiseert Brandweer Twente een informatiebijeenkomst voor geïnteresseerden. Hier kun je in de praktijk ervaren wat het vak inhoudt en krijg je informatie over de opleiding tot brandweerman- of vrouw.