Muzikale hartstocht De Passie door Bentelo

Op vrijdag 14 april om klokslag 20.00 uur begint de verteller, vanaf het balkon aan het hoofdveld op Sportpark De Pol in Bentelo, zijn verhaal. Het is een bekend verhaal van zo’n 2000 jaar geleden over de kruistocht van Jezus. Maar in Bentelo is het verhaal vertaald naar de actualiteit van 2017. “Het bevat een boodschap voor iedereen. Het zet je aan het denken”, belooft Stephan Ottink, initiator van het event. Meer dan 60 vrijwilligers werkten vele maanden aan de voorbereiding van De Passie, een indrukwekkende muzikale hartstocht door en rond Bentelo, de haast professionele choreografie, de live muziek en de lichtshows onderweg. “Iedereen is welkom om dit mee te maken” roept Ottink, “maar 1 tip: trek een paar stevige, waterdichte wandelschoenen aan.”
Stephan Ottink, zelf ook zanger bij BeLieve, het koor dat actief deelneemt aan de muzikale hartstocht, is enthousiast:

“Dit is de eerste keer dat we De Passie in Bentelo organiseren, maar we pakken het meteen groots aan. Door samen te werken met de organisatie van de Paasparty en verenigingen, lukt het ons om écht iets spectaculairs neer te zetten. Je zult zien, het wordt een hele bijzondere tocht. Iets om nooit te vergeten”, verzekert hij. “Bij het startpunt, onderweg en natuurlijk in de Paasparty-tent is er muziek van lokale bandjes en zangers. We hebben een geweldige Jezus ‘geboekt’ (Dennis Exterkate), een levensechte Judas (Hans van Veen), een mooie Maria Magdalena (Marlies Ottink) en vele andere figuren uit die tijd. Met Jezus dragen zij een groot, verlicht kruis met zich mee door het dorp en het bos. We hebben de uitvoering van dit verhaal met een groep mensen ontwikkeld vanuit verschillende achtergronden. In de loop van de tijd kwamen er steeds meer goede ideeën bij. Ik kan haast niet wachten tot het zover is.”

De passie in jezelf
Een paar jaar geleden ging Ottink met een bus vol Benteloërs naar The Passion in Enschede. “Die belevenis in het donker met zoveel mensen, met goede muziek en lichtshows… dat kan ook in Bentelo, dacht ik meteen. Op een eigen manier, met onze eigen zangers en muzikanten. Ik ben erg onder de indruk van de manier waarop ‘onze mensen’ het bekende verhaal helemaal van nu gemaakt hebben. Het gaat over oog hebben voor elkaar. Over accepteren en kracht vinden. Over verraad en vergeving, over hoop en liefde. Over hoe wij als mensen, soms onbewust, achter de meute aan lopen. Over hoe moeilijk het is om jezelf te blijven en vast te houden aan eigen idealen omdat je daarvoor soms tegen de stroom in moet. Het gaat over de passie binnenin jezelf…”

14 april vanaf 19.30
We beginnen op het hoofdveld van sportpark de Pol midden in het dorp. Ons sportcomplex heeft een groot balkon waar Henk Kamp (verteller) om 20.00 uur begint met het verhaal. De tocht van zo’n 3 kilometer lang, gaat langs de kerk en door het Hagmolenbos dat een mysterieus decor vormt. Onderweg is er tijd en ruimte voor optredens.  Van daaruit steekt de lange stoet de beek over richting ‘de paasboaken’ naar de tent van de Paasparty voor het slotspektakel.” Ottink roept jong en oud op: “Zorg dat je erbij bent op Goede Vrijdag 14 april vanaf 19.30 uur op Sport- en Gemeenschapscentrum De Pol in Bentelo. Mocht je graag mee willen maar slecht ter been zijn: stuur ons een bericht en wij zorgen voor vervoer: depassiebentelo@gmail.com. Meelopen is gratis. Wel staat er een bus in de tent voor een vrije gift.” 

Tekst & foto's

Fotobewerking: 
MOTA Leerwerktrajecten: Iris Geertsema en Anne Horstink