maandag 23 juli 2018
Inloggen

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Zwerfafval rond Hengevelde

 • donderdag, 28 maart 2013 08:04
 • Geschreven door 

De fractie van de PvdA wil dat de gemeente Hof van Twente gebruik gaat maken van de landelijke subsidieregeling zwerfafval. De regeling is bedoeld om tot een aanpak te komen die zwerfafval moet tegen gaan.
Fractievoorzitter Fred Rijkens geeft aan dat ook in de gemeente Hof van Twente steeds meer restafval ontstaat waardoor het landschap maar ook de stedelijke omgeving steeds meer verslonst. “We kunnen als gemeenten ongeveer 40.000 euro van de rijksoverheid krijgen om iets aan dat zwerfafval te doen. Dit geld is beschikbaar in het kader van het convenant met de verpakkingsindustrie.” Hoe zit het met vervuiling in het buitengebied van Hengevelde?
Als je een rondje rond om ons dorp doet en je maakt er als ware een ‘bermstudie’ dan schrik je van de grote hoeveelheid legen bierblikken. Zijn het jongeren die iets willen verbergen thuis? Zijn het alcohollisten die het thuisfront om de tuin leiden?

Zo ja, hebben deze een vaste route van weg naar huis en daarbij ook een vaste afwerkplek? Zwerfafval één van de grootste ergernissen in Nederland van volwassenen én kinderen. Als we ons echt zouden realiseren hoe lang weggegooide troep blijft bestaan, zouden we waarschijnlijk iets minder nonchalant zijn. Kijk maar eens hoe lang het duurt voor zwerfafval vergaat. Een blikje is gemaakt uit twee materialen: aluminium en staal. Het deksel is gemaakt van aluminium en dat vergaat nooit. De rest van het blikje is gemaakt van staal en doet er 50 jaar over voordat het uiteen valt. Verder ook opmerkelijk de vervuilers hebben een overduidelijke voorkeur voor Grolsch. Vooral de halve liter blikken. geen statie geld dus zonder kapitaalvernietiging te dumpen langs de kant van de weg. Behalve de ergernis die deze rommel oplevert, kost het opruimen ervan ook veel geld. In 2010 kostte het opruimen van de openbare ruimte in Nederland 250 miljoen euro. In Nederland hebben gemeenten en Rijkswaterstaat namens de overheid een taak bij het opruimen van zwerfafval. De politie en gemeentelijke opsporingsambtenaren beboeten burgers die blikjes, flesjes of ander afval op straat gooien. De boete bedraagt 130 euro, behalve indien de verdachte ouder dan 12 en jonger dan 16 jaar oud is, dan wordt de boete gehalveerd.

bier 3 1600x1200Met name ook omdat de gemeente minder geld heeft voor groenonderhoud is het naar de mening van de PvdA noodzakelijk om meer te doen aan de bestrijding van restafval. “Minder kwaliteit in groenonderhoud hoeft niet erg te zijn als daar maar de goede aanpak van zwerfafval tegenover staat.”Verder wil de partij de inwoners bewust maken van de problemen dat zwerfaval met zich meebrengt. “Uiteindelijk wordt de overlast door onszelf veroorzaakt. Mensen die rommel zo maar op straat gooien hebben kennelijk de indruk dat er wel iemand is die dat opruimt. Dat opruimen kost echter veel belastinggeld.”NB Alle foto's in dit artikel zijn rondom Hengevelde genomen

Laatst aangepast op vrijdag, 28 november 2014 08:10
Redactie WN

De redactie van WegdamNieuws.nl bestaat uit Arthur Schoneveld en Raymond Wegdam. In samenwerking met enkele gastredacteuren proberen zij Hengevelde en omstreken dagelijks te voorzien van het laatste nieuws!

Website: www.wegdamnieuws.nl E-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

1 Reactie

 • Reactielink Gerard Kamp vrijdag, 28 november 2014 09:40 Geplaatst door Gerard Kamp

  Zwerfafval vindt je ook binnen de gemeentegrenzen.
  Ik stoor me al langer aan de hangplek met bankje tussen Pieperiet en Hekkemansbelt.
  Hier zitten vaak jongeren te roken en te drinken.
  Prima, zolang je de rommel dan ook maar opruimt,het is er echter altijd een bende!!
  Maar dat is blijkbaar te veel gevraagd of ze hebben dit van huis uit niet meegekregen.
  Ik wil dan ook een beroep doen op de ouders van tieners om dit eens aan te kaarten bij hun kroost, misschien werkt dat en hebben we een schone leefomgeving.

  Rapporteren

Laat een reactie achter

Reacties van iedereen die worden direct, zonder tussenkomst van de redactie, op de site geplaatst. We gaan ervan uit dat je op een fatsoenlijke manier reageert en inhoudelijk op elkaar reageert. De reacties gaan over het onderwerp van discussie, niet over de personen die de reacties plaatsen. Reacties met beledigingen of scheldwoorden worden verwijderd.

all4gsm

Dorpsagenda powered

sio

agendahvelde

De verhalen van Gijs worden u aangeboden door

Reacties van lezers

Koop bij onze sponsoren

waar

WN op socialmedia

Zoeken op deze site!

Spreuk van de week

We willen dat kinderen zelfstandig leren denken,

totdat ze niet meer doen wat wij willen

Tip spreuk: [email protected]

Koop bij onze sponsoren

Koop bij onze sponsoren