Begroting gemeente onder druk, Scholten: “Meer taken, niet de bijbehorende knaken”

De begroting van gemeente Hof van Twente staat flink onder druk. Om de financiële huishouding op orde te houden, nu en in de toekomst, is het onvermijdelijk dat de gemeente komend jaar de structurele uitgaven vermindert en de inkomsten vergroot. Wethouder Scholten van Financiën: “We hebben te maken met andere tijden. Er wordt steeds meer gevraagd van inwoners, maar ook van gemeenten. We krijgen wel steeds meer taken, maar niet de bijbehorende ‘knaken’. Daardoor moeten we onze uitgaven elk jaar verder terugdringen. De gevolgen hiervan worden steeds meer voelbaar.” De komende jaren zal de gemeente moeten snijden in het voorzieningenniveau en de dienstverlening moeten versoberen. Wethouder Scholten: “Dat is erg vervelend, maar ook nodig om voorbereid te blijven op de toekomst. Doordat we jarenlang voorzichtig hebben begroot kunnen we nog rondkomen. Maar wat ons betreft is de grens nu wel bereikt. Als we nog dieper moeten snijden, tasten we het basisniveau aan waar we als gemeente voor staan. Dat willen we absoluut niet. We blijven dan ook, samen met andere gemeentes, flink aandringen op compensatie door het Rijk.” Het college heeft de begroting als voorstel aangeboden aan de gemeenteraad. Die vergadert hierover op maandag 2 en woensdag 4 november.

Om de begroting voor komende jaren sluitend te krijgen, is een aantal maatregelen nodig. In totaal gaat het om een bedrag van 2 miljoen euro. Vorig jaar zijn ook al enkele maatregelen getroffen. De huidige maatregelen houden hier rekening mee en sluiten hier op aan. Het voorstel is om fors te bezuinigen op de kosten voor het beheer van de openbare ruimte, door hier anders mee om te gaan (€ 700.000). De bestaande bezuinigingstaakstelling op de gemeentelijke organisatie wordt verhoogd met € 100.000. Daarnaast zullen volgend jaar de gemeentelijke subsidies niet worden geïndexeerd, wat € 150.000 oplevert. Datzelfde geldt voor alle materiële uitgaven (€ 245.000). De uitgaven binnen het sociaal domein worden verlaagd met € 100.000, onder meer door bij de huishoudelijke hulp (Wmo) geen strijkvoorziening meer te vergoeden en de wasverzorging alleen nog maar als algemene voorziening aan te bieden. Tot slot zien we ons genoodzaakt om de Ozb met 10% (extra) te verhogen. Wethouder Scholten: “De gevolgen van dit maatregelenpakket zullen voor iedereen merkbaar en zichtbaar zijn. We hebben geprobeerd de lasten zo evenwichtig mogelijk te spreiden, want we willen een gemeente blijven met een sociaal gezicht en maatschappelijke sport- en welzijnsvoorzieningen waar onze inwoners graag blijven komen. Want dat is wat Hof van Twente een hechte gemeenschap maakt.”

Nieuw beleid
De begroting geeft beperkt mogelijkheden om te investeren in nieuw beleid. Dat betreft vooral investeringen die noodzakelijk zijn of die belangrijk zijn voor onze inwoners. Zo honoreren we het verzoek van de voetbalvereniging Rood-Zwart uit Delden om een wijkvoorziening te worden, vergelijkbaar met ’t Doesgoor in Goor. Hiervoor is in samenwerking met Salut een plan ontwikkeld. Wij gaan hier een structurele subsidie voor beschikbaar stellen. Datzelfde doen we voor het Taalpunt/taalcafé, dat al langer bestaat, maar telkens met incidenten.

Daarnaast willen we in de toekomst de bermen en sloten zo duurzaam mogelijk onderhouden met oog voor biodiversiteit. We maken ruimte om de structurele kosten hiervan te kunnen betalen. Tot slot gaan we - samen met het Rijk en de provincie - in het kader van de verkeersveiligheid meebetalen aan de beveiliging van 8 niet actief beveiligde overwegen (NABO’s) in onze gemeente. De ontwikkeling van het TSB-terrein, die de gemeente een aantal weken geleden bekendmaakte, heeft geen directe gevolgen voor de begroting en de bezuinigingen. De begroting gaat over structurele uitgaven, terwijl deze investering een incidentele uitgave is, die op termijn ook weer geld oplevert.

Reëel scenario
De druk op de gemeentelijke begroting is vooral het gevolg van landelijk beleid. Gemeenten krijgen steeds meer nieuwe taken, maar krijgt niet het geld wat nodig is om die taken goed te kunnen doen. Dat, samen met de coronacrisis, heeft tot gevolg dat er voelbare maatregelen nodig zijn om de begroting komende jaren sluitend te krijgen. Onze gemeenteraad roept de rijksoverheid dan ook op om gemeenten spoedig structureel hogere uitkeringen te geven. Een vurig pleidooi dat ook de gemeente houdt, bijvoorbeeld in het kader van de herverdeling van het Gemeentefonds, maar ook via de VNG, P10 en andere kanalen.