Raad Hof van Twente akkoord met Route naar energieneutrale gemeente in 2035

De gemeenteraad van Hof van Twente heeft een belangrijke stap gezet op de weg naar een duurzaam Hof van Twente. Deze week heeft de raad de ‘Routekaart voor een energieneutraal Hof van Twente in 2035’ besproken en vastgesteld.Eén van de concrete plannen in de Routekaart is het oprichten van een eigen energiebedrijf ‘Zuiver’. De ondernemersverenigingen, Energie Coöperatie Hof van Twente (ECHT) en de gemeente willen daarvoor samen een BV oprichten, wat uniek is in Nederland. Daarnaast worden andere projecten in gang gezet die ook bijdragen aan de rijksdoelstelling om in 2016 20% van de benodigde energie duurzaam op te wekken.

De raad heeft al vanaf 2008 herhaaldelijk haar ambitie uitgesproken op het gebied van duurzaamheid. Met de Routekaart wordt daar nu concreet invulling aan gegeven, aldus de raad. Er waren complimenten voor de gestelde doelen en ideeën in het plan en het enthousiasme dat uit het plan spreekt. De gemeenteraad heeft in november 2014 al een budget van € 500.000 beschikbaar gesteld voor duurzaamheidsmaatregelen.

In de Routekaart worden de globale stappen aangegeven die tot 2035 gezet zouden moeten worden. Duurzaamheid en economie gaan hierbij hand in hand. Het stimuleren van de lokale economie is één van de belangrijkste pijlers onder de Routekaart. De andere pijlers zijn de betrokkenheid van de inwoners en het uitgangspunt dat inwoners zowel individueel als collectief (stad/dorp/buurtschap/gemeenschap) moeten kunnen profiteren van de omschakeling naar duurzame energie.

De rol van de gemeente in het proces is tweeledig: enerzijds heeft de gemeente zelf een voorbeeldfunctie, anderzijds moet de gemeente bestuurlijk en juridisch de voorwaarden creëren om de ontwikkelingen mogelijk te maken en te stimuleren.

Basisscholen betrekken

Eén van de belangrijke projecten die binnenkort van start gaan, is het ontwikkelen van een lesprogramma voor basisscholen. Door ook kinderen en jeugd bewust te maken van duurzaam wonen en leven, wordt ook invulling gegeven aan de doelen op de lange termijn.

Afgelopen jaar zijn al diverse duurzaamheidsprojecten uitgevoerd, zoals het klimaatstraatfeest, een windmolen-bouwwedstrijd voor basisscholen, een bezoek aan de Duitse Klimakommune Saerbeck (zie ook verderop), het aanvragen van SDE-subsidie voor de zonnepanelen op het gemeentehuis en de Reggehof en natuurlijk de ondertekening van de intentieverklaring.

Energiebedrijf Zuiver

Bedrijven en huishoudens in Hof van Twente betalen jaarlijks € 60 miljoen voor de levering van energie. Hof van Twente, de ondernemers en ECHT willen dit geld zoveel mogelijk binnen de gemeente houden vanuit het uitgangspunt People, Planet, Profit. Daarom wordt een lokaal energiebedrijf opgericht. In januari 2015 hebben ECHT, de ondernemersverenigingen en de gemeente al een intentieverklaring ondertekend.

Klimakommune Saerbeck

De grote inspiratiebron en voorbeeld is de Duitse gemeente Saerbeck. Deze gemeente met 7000 inwoners heeft bereikt dat 6 jaar nadat men met de Klimakommune Saerbeck is gestart, 250 % van de eigen elektriciteitsbehoefte zelf wordt opwekt in een combinatie van zon, wind en biomassa. Ook de gemeente Saerbeck heeft dit samen met inwoners en ondernemers gerealiseerd. Hof van Twente wil gebruik maken van de ervaringen in Saerbeck door hun projectleider aan te trekken als adviseur.