CDA Hof van Twente sprak met inwoners Hengevelde over toekomst dorp

Zoals aangekondigd op onder meer Wegdamnieuws was gisterenavond in Kulturhus De Marke een avond georganiseerd door het CDA om Hengeveldenaren mee te laten praten over hun kern. Wat vind jij van belang voor het dorp, wat moet er gebeuren op het gebied van zorg, welzijn, sport of andere voorzieningen, landbouw en wat is nog meer belangrijk. De redactie was aanwezig en maakte een opsomming van de meest besproken punten deze avond, die laagdrempelig was en zeer toegankelijk. Dit concept wordt deze weken door het CDA in de Hof van Twente georganiseerd, vanavond was Hengevelde aan de beurt. Er werd door jong en oud meegedacht en vele punten besproken. Zaken die terugkomend aan de orde kwamen waren de speeltuintjes in Hengevelde, waar er in de wijk De Marke twee zijn, maar deze eigenlijk niet meer nodig zijn aangezien de kinderen daar ouder zijn geworden. Op andere plekken waaronder de Nieuwstraat is een omslag te vinden, hier verjongd de straat/wijk juist. Ook het thema duurzaamheid kwam regelmatig aan de orde. De gemeente kan om zich heen kijken hoe dit gaat in bepaalde andere gemeenten (zoals in de Achterhoek), waar projecten om gezamelijk met de buurt te investeren in duurzaamheid. In Hengevelde is op enkele vooruitstrevende bedrijven na nog veel te winnen op het gebied van bijvoorbeeld zonnepanelen, agrariërs uitgezonderd. 

Andere onderwerpen waar focus om moet liggen zijn drankketen, waar nog altijd veel door de vingers wordt gezien. Ze hoeven volgens aanwezigen niet te worden uitgebannen. Wel zou het wenselijk zijn als de overheid zicht houdt wanneer groepen zich massaal gaan concentreren en regels omtrent roken en drank hier worden overtreden. Alternatieven hierin kunnen worden gezocht in een jeugdhonk of variant hierop. Dit is een concept dat ook elders in het land wordt gehanteerd.

Een punt waar vooral Hengevelde wat in kan betekenen is 'meedenken' in de buurt. Buurten zijn hecht en willen ogenschijnlijk wat betekenen in het onderhouden van perkjes in de wijk en meedenken van de indeling hierin. Gezien door hen is dat zonder overleg of aankondigign heggen op gemeentegrond worden weggehaald wat de buurt in doorn in het oog is.

Er kwamen nog vele punten meer aan bod, maar hieronder de belangrijkste punten waarin de overheid een rol in kan spelen volgens de aanwezigen en die ze graag zien in het verkiezingsprogramam van CDA Hof van Twente programma 2018 - 2022:

- Veel zzp'ers in Hengevelde waar geen kleine bedrijfsruimte voor is in het dorp. Hengeveldenaren blijven graag in Hengevelde ondernemen, hier zijn weinig kansen voor. Mogelijke oplossing werd aangedragen om leegstande agrarische bedrijven te benaderen om bedrijfsruimte te gebruiken.

- Openbaar vervoer houden. Vervoerder kijkt of dit mogelijk is want het is een onrendabele lijn. Hengeveldenaren geven wel het belang aan zich hard te maken voor het behouden van de lijnen.

- Blijven wonen in Hengevelde. Juicht Hengevelde toe maar belangrijk om niet alleen te wonen in bepaalde groepen als gebonden zijn aan woningen waar je verplicht 55+ moet zijn. Diversiteit in wijken behouden.

- Communicatie met de overheid moet worden herzien. Het gemeentelijke nieuws wordt nu eens per week in het Hofweekblad gecommuniceerd. Social media en lokale nieuwssites hierin betrekken is zeer wenselijk.

- Ook een taak aan de lokale overheid om zich te blijven laten zien. Echter was deze kans er gisterenavond en was de opkomst niet bijster hoog (12 mensen).