Hoe houdt Hof van Twente de wegen sneeuw- en ijsvrij deze winter?

De winter van 2016 – 2017 laat zich met een gemiddelde wintertemperatuur van 3,8 graden Celsius (De Bilt) typeren als zacht (normaal 3,4 graden Celsius). Desondanks was het voor de gladheidbestrijding een bovengemiddeld druk seizoen.

De relatief koude novembermaand zorgde voor een behoorlijk aantal vorstnachten met mist en gladheid in de vorm van rijpvorming en/of bevriezing van natte weggedeelten. De decembermaand was daarentegen zeer droog en zacht. Het zwaartepunt lag dit seizoen in januari, met name op 7 januari en van 12 tot en met 14 januari. Op 23 januari werd in Enschede zelfs -10,8 graden Celsius gemeten.

Februari begon warm, maar werd al snel opgevolgd door sneeuwval. Vanaf de tweede helft van februari liepen de temperaturen op (slechts incidenteel nachtvorst). Maart beperkte zich tot enkele koude nachten met af en toe rijpvorming op brugdelen.

Bij iedere winter is een goed en professioneel gladheidbestrijdingsplan van belang. Vanwege de hoge kosten moet de gemeente een keuze maken in het aantal wegen en op welke routes wordt gestrooid. Daarbij is onderscheid gemaakt in hoofdroutes en tweede routes. Bij kortdurende gladheid wordt alleen op de hoofdroutes gestrooid. Bij hevige sneeuwval wordt er niet alleen gestrooid maar ook sneeuw geruimd.

Waar wordt gestrooid?

Strooiroutes

In Hof van Twente zijn negen hoofdroutes. Bij gladheid worden de hoofdroutes in vastgestelde volgorde gereden (zie strooiroutes). Op de tweede routes wordt alleen gladheid bestreden indien er sprake is van extreme en of langdurige gladheid en wanneer de gladheidsbestrijding op de hoofdroute is afgerond. Is de gladheid extreem of van lange duur en wanneer de gladheidsbestrijding op de hoofdroute is afgerond dan worden ook de tweede routes gestrooid. Op de overige wegen wordt alleen gestrooid als er sprake is van een maatschappij ontwrichtende omstandigheden. 

Klik hiervoor een overzichtskaart van de strooiroutes en klik hier voor overzichtskaarten van de strooiroutes per kern.

Verzorgingshuizen/zorgcentra

Bij alle verzorgingshuizen en woonzorgcentra wordt gestrooid op de toegangswegen en parkeerplaatsen.

Gemeentehuis
Bij het gemeentehuis in Goor wordt gestrooid rondom het gebouw en op de parkeerplaats. 

Winkelcentra en parkeerplaatsen
In
de winkelcentra worden alleen de wegen gestrooid. De winkeliers zijn zelf verantwoordelijk voor de trottoirs. Ook de parkeerplaatsen van supermarkten worden niet sneeuw- en ijsvrij gehouden door de gemeente. Bij de parkeerplaatsen van  huisartsencentra, verzorgingshuizen/woonzorgcentra, kerken en bibliotheken doet de gemeente dat wel.

Scholen
Er wordt gestrooid op de toegangswegen tot alle scholen. Er wordt wel strooizout beschikbaar gesteld aan scholen voor trottoir en schoolplein.

Provinciale wegen
Op de provinciale wegen met fietspaden en ventwegen wordt de gladheidbestrijding uitgevoerd door de provincie Overijssel. Op de A1 gebeurt dit door Rijkswaterstaat.

Wat kunt u zelf doen?
Een voorraadje strooizout aanschaffen. Zoveel mogelijk de eigen stoep en oprit sneeuw- en ijsvrij houden. Uw auto zorgvuldig parkeren zodat de doorgang van de strooivoertuigen niet wordt belemmerd.

Vragen?

Hebt u vragen dan kunt u bellen met de afdeling Leefomgeving team Openbare Ruimte van de gemeente, telefoon 0547 - 858585. Schriftelijke reacties over het gladheidsbestrijdingsplan kunt u richten aan: Gemeente Hof van Twente, afdeling Leefomgeving team Openbare Ruimte, Postbus 54, 7470 AB  GOOR

8 december 2012