Hengevelde bij droogste regio van Nederland, gemeente neemt maatregelen

Het is op weinig plekken in Nederland zo droog als in Hengevelde en omgeving. Op de neerslagkaarten van het KNMI kleuren Twente en de Achterhoek bijna zwart.
Maar liefst 55 dagen geleden kende onze regio de laatste officiële natte dag. Het KNMI telt een natte dag als er minimaal 10 millimeter regen valt. De laatste dag met zware regen is nóg langer geleden. Uit metingen van Weerstation Twenthe (locatie Vliegveld Twenthe red.) blijkt dat op 10 september 2013 voor het laatst meer dan 50 mm regen viel. De droogte neemt in onze regio niet alleen extreme vormen aan door het gebrek aan regen. Ook de zandgronden, waar water snel doorheen zakt, dragen hun steentje bij. Bekijk in onderstaande timelapse hoe het neerslagtekort in Twente in de maand juli snel oploopt.
Ook de gemeente Hof van Twente neemt maatregelen. Gildebor verzorgt het onderhoud van de openbare ruimte voor de gemeente Hof van Twente. Zij doen er alles aan om de gevolgen van de droogteperiode zo klein mogelijk te houden. Het is echter niet langer te voorkomen dat er schade gaat ontstaan. Dat komt omdat: De droogte erg lang aanhoudt. Zo’n lange, droge periode komt maar zeer zelden voor in Nederland; deze situatie is overweldigend; Regelgeving. De oppervlakte beregenen mag al niet meer en een verbod op sproeien met grondwater zit er aan te komen.

Gevolg

In de openbare ruimte constateren we dat een behoorlijk aantal jonge bomen en nieuwe beplantingsvakken het niet gaan halen. Op de sportcomplexen zijn een aantal grasvelden nauwelijks nog groen te houden.

Inzet extra mensen en materieel

Gildebor zet op dit moment al extra ploegen en materieel in om de beplanting en de bomen zo groen mogelijk te houden. Ook op sportcomplexen zijn we extra aan het beregenen. Maar vooral jonge beplanting (die dit seizoen en vorig seizoen is aangeplant) redt het niet. Deze planten hebben nog te weinig wortels gevormd om te kunnen overleven.  Ook beplanting op terreinen die het vorige seizoen zijn gerenoveerd en opnieuw ingeplant begint het moeilijk te krijgen.

Verbod gebruik grondwater

We verwachten bovendien op korte termijn een verbod op het gebruik van grondwater voor het beregenen en water geven. In dat geval kunnen we sportvelden,  beplanting en bomen bijna geen water meer geven.

Losse stoeptegels en klinkers. 

De grond waarop stoeptegels en klinkers zijn aangelegd kan door de droogte ook los komen te liggen. Het zand wordt tussen de stenen weggezogen. De weggebruikers kunnen hiervan hinder ondervinden.