Inwoonster Hengevelde voor € 1000,- opgelicht via sms-truc

Een inwoonster van Hengevelde is afgelopen week voor € 1000,- opgelicht. Uit naam van koeriersdienst DHL worden sms-berichten verstuurd door oplichters over een pakket dat klaar ligt in het sorteercentrum. Je moet de 'invoerkosten' nog even betalen, en dat is weer de opmaat naar phishing en het leegtrekken van jouw bankrekening.
De opgelichte Hengeveldenaar: "Ik rook geen onraad want ik had onlangs via Tell Sell een bestelling gedaan, en dacht na het smsje over invoerrechten dat het pakket uit het buitenland zou moeten komen. Ik betaalde en niet veel later werd ik door de bank gebeld met de melding dat er 1000 euro van mijn rekening was afgeschreven, of ik dat had gedaan. Hierop was mijn antwoord 'nee'. Ook stond het bedrag van mijn spaarrekening klaar om overgemaakt te worden gaf de bank aan. Dit kon worden voorkomen en gelukkig heb ik de 1000 euro terug gekregen."
Een wijze les dus voor de inwoonster die zelf de redactie tipte om lezers te waarschuwen voor deze listige praktijken.

Wat doe je als mislukte oplichter als iedereen die in Google de zoekterm 'sms PostNL' invoert onderhand direct ziet dat oplichters op grote schaal valse verzendbevestigingen sturen? Juist, dan pak je de naam van een andere koeriersdienst om hetzelfde trucje mee uit te halen in de hoop dat Google je gunstiger gezind is. Wat ons betreft reden genoeg om maar weer eens te waarschuwen.

De truc op zich is dus niet zozeer nieuw, maar wordt in een ander, minder herkenbaar jasje gegoten. We kunnen helaas dus weer een bedrijfsnaam toevoegen aan het inmiddels tamelijk omvangrijke rijtje van namen waarvoor geldt dat oplichters deze techniek toepassen voor oplichtingspraktijken. 

Wat zit hier precies achter?

De voorspelbaarheid wordt onderhand een beetje deprimerend, maar ook nu begint het met een sms van een onbekend 06-nummer die in dit geval de volgende tekst bevat: '[DHL] Uw pakket ligt in ons DHL-sorteercentrum. Voldoe de invoerkosten via betaalinvoerkosten.link/DHL.html'.  Zoals we inmiddels weten - informatie over de domeinnaamhouder ook nu weer vakkundig is weggestopt. Inderdaad, dit is absoluut geen domein van DHL zelf en bij deze bent u gewaarschuwd om nooit zomaar een betaling te voldoen wanneer u een smsje krijgt.