Burgemeester Nauta over incident bijtende hond: “We zijn in de fout gegaan”

De hond die dinsdag de 6-jarige Evelina uit Diepenheim aanviel en beet, had al gemuilkorfd moeten zijn. De politie heeft daartoe onlangs een verzoek ingediend bij de gemeente Hof van Twente, maar daar had de gemeente nog geen gehoor aan gegeven. "We zijn in de fout gegaan", aldus burgemeester Ellen Nauta vanavond tegen de TC Tubantia. "Waarom er nog geen gehoor aan is gegeven, gaan we uitzoeken. Dat kan bijvoorbeeld komen door werkdruk of doordat het verzoek niet op waarde is geschat." Nauta hoopt daar snel uitsluitsel over te hebben. "Omdat we er van moeten leren. We zijn in de fout gegaan." Ze durft niet te zeggen of de aanval was voorkomen, als er op tijd een muilkorfplicht was opgelegd. "Aan het eind van de dag is het baasje nog altijd verantwoordelijk of ie de muilkorf om doet of juist niet. We hebben niet op elke hoek van de straat een ambtenaar staan die zoiets kan controleren." Volgens de burgemeester krijgt de gemeente Hof van Twente vaker verzoeken om honden te muilkorven. "Ongeveer twee keer per jaar."

De hond die dinsdag de 6-jarige Evelina uit Diepenheim aanviel en tot bloedens toe beet, is één keer eerder betrokken geweest bij een bijtincident. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie. Het is dinsdag rond vijf uur in de middag als het in de omgeving van Evelina's ouderlijk huis aan de Kleidijk misgaat. Het meisje wil een rondje gaan fietsen om een weiland naast haar ouderlijk huis, zoals ze wel vaker doet. Haar moeder Marita vindt het goed. Vanaf het huis is er goed zicht op haar route. Plots hoort Marita een harde schreeuw. "Ik heb de fiets van mijn zoon gepakt en ben op het geluid afgegaan. Evelina kwam met een bloedend been op mij afgerend." Het meisje is aangevallen door een hond. De bazin, een vrouw, is in geen velden of wegen te bekennen. Het dier is volgens de politie 'een grote donkere hond met lichte vlekken/stippen'. Haar vader zegt later dat de politie hem heeft bevestigd dat het om een Duitse herder gaat.

Op woensdag werd bekend dat baasjes van honden die een gevaar kunnen vormen voor mens en dier in de toekomst verplicht een opvoedcursus moeten volgen. Die maatregel van staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) voor zogeheten hoogrisicohonden gaat volgend jaar in. Van Dam maakt zich grote zorgen over de regelmaat waarmee honden een mens of ander dier ernstig verwonden, zoals in Diepenheim.