Morgen stemmen in sporthal de Marke


Morgen is het weer zover, op naar sporthal de Marke om uw stemrecht te laten gelden. Als u gaat stemmen denk er dan aan om een identiteitsbewijs overleggen. Voor de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september 2012 geldt dat het identiteitsbewijs maximaal 5 jaar verlopen mag zijn. U kunt tussen 07.30 en 21.00 uur in een stembureau naar keuze terecht om te gaan stemmen. Bent u uw stempas kwijtgeraakt? Vraagt u dan bij de publieksbalie in het gemeentehuis een duplicaat aan tijdens de openingstijden. Dit kunt u uiterlijk vandaag tot 17.00 uur persoonlijk doen. Neemt u dan ook een identiteitsbewijs mee! Daarna kunt u geen vervangende stempas meer aanvragen en dus niet deelnemen aan de verkiezingen. Enkele weetjes voor als u gaat stemmen:

 
Stembiljet en rood potlood
Nadat u zich heeft geïdentificeerd en uw stempas is gecontroleerd en goed bevonden, krijgt u een stembiljet. Met dit stembiljet gaat u naar één van de stemhokjes. U brengt uw stem uit door het rondje vóór de kandidaat van uw keuze rood te maken met het potlood dat in het stemhokje aanwezig is. In alle gemeenten wordt gestemd met het stembiljet en rood potlood U vouwt het stembiljet daarna dicht en stopt het - duidelijk zichtbaar voor de stembureauleden - in de stembus.
Als u in een rolstoel zit, kunt u één van de stembureauleden vragen om het schrijfblad lager te plaatsen. Vaak is één van de stemhokjes hier al voor ingericht.

Foute keuze gemaakt?
Heeft u zich vergist bij uw keuze op het stembiljet? Levert u het foute stembiljet dan in bij de voorzitter. U ontvangt dan één keer een nieuw stembiljet.

Persoonlijk stemmen
Iedereen brengt zelfstandig zijn of haar stem uit. U gaat dus alleen met uw stembiljet het stemhokje in. U moet zelf uw stem uitbrengen op het stembiljet.

Identificatieplicht
Om uw stem te kunnen uitbrengen bent u verplicht zich te legitimeren met een identiteitsbewijs

Altijd identiteitsbewijs meenemen
De regering heeft besloten dat een kiezer zich moet kunnen identificeren als hij of zij gaat stemmen. Neemt u naast uw stempas of kiezerspas dus altijd een identiteitsbewijs mee. Dit identiteitsbewijs mag op de verkiezingsdag niet langer dan 5 jaar verlopen zijn. De stembureauleden hebben instructie gekregen hierop geen uitzonderingen te maken. Ook als u de stembureauleden persoonlijk kent, moet u zich kunnen identificeren.
Controleer dus vóór dat u naar het stembureau goed of u uw stempas én een identiteitsbewijs bij u heeft.

Identificatieplicht bij uitbrengen volmachtstem
Bij het uitbrengen van een volmachtstem moet een kopie van een identiteitsbewijs van de volmachtgever overhandigd moet worden. Zie stemmen bij volmacht.

Geen stempas ontvangen?
Heeft u geen stempas ontvangen? Het kan zijn dat u officieel pas ná 31 juli 2012 (de dag van de kandidaatstelling) officieel ingeschreven bent in de basisadministratie van Hof van Twente. U bent dan kiesgerechtigd in uw vorige gemeente. Stond u op 31 juli 2012 wél officieel in Hof van Twente ingeschreven, vraagt u dan persoonlijk alsnog uw stempas aan bij de publieksbalie in het gemeentehuis. Dit kunt u uiterlijk op dinsdag 11 september 2012 tot 17.00 uur persoonlijk doen. Neemt u een identiteitsbewijs mee!

Volmacht
Als u niet zelf kunt stemmen, kunt u iemand anders vragen voor u te stemmen door middel van een volmacht. Zie Stemmen bij volmacht.