Haanepen en Morsink: ‘Nu run op het Duits en/of illegaal vuurwerk”

De verkoop- en het afsteken van vuurwerk wordt de komende jaarwisseling eenmalig verboden. Dit om extra druk op de al zwaar belaste zorg en op de handhaving van de openbare orde te voorkomen. Wie komende jaarwisseling toch vuurwerk afsteekt, riskeert een boete van 100 euro.Mensen die worden bekeurd, kunnen een aantekening op het strafblad krijgen.

Wat doet dit met de vuurwerkverkopers Morsink uit Goor en Haanepen uit Diepenheim? Al jaren trouwe adverteerders op Wegdamnieuws.

Jos Haanepen:
“Ja dat is een goeie! Ik vind zelf dat het CE goedgekeurde vuurwerk dat wij als winkelier verkopen niet de oorzaak is van de problemen zoals wordt vermeld. Dat we niet mogen verzamelen vanwege covid snap ik, maar nu is er straks een run op het Duits en/of illegaal vuurwerk waar juist de problemen mee ontstaan want er is te weinig mankracht om te handhaven.

Wij hebben de bunkers vol en uiteraard hadden wij van afgelopen seizoen nog wat liggen, al is dat te verwaarlozen. Wij gaan onze service marktwagen ombouwen tot Categorie 1 vuurwerk verkoopwagen. Om op die manier de klanten nog te kunnen voorzien van datgene dat nog wel mag.
Wij gaan natuurlijk proberen om aanspraak te maken op de compensatieregeling, uiteindelijk zijn 80% van alle kosten al wel voldaan. Denk aan het keuren van de installaties en gereed maken van folders en huis aan huis flyers. Hopelijk zijn we volgend jaar gewoon weer van de partij!”

Ronald Morsink:

“Wij hadden gelukkig nog niks binnen, wel alles besteld maar wordt dan volgend jaar geleverd. We hebben wel kosten gemaakt van bunkers keuren, flyers maken etc. In ieder geval verkopen wij helemaal niets dit jaar.
Gelukkig hebben we een heel goed jaar gehad ondanks of zelfs dankzij Corona, veel fietsen verkocht en hebben nog veel werk te doen. Maar wel erg jammer natuurlijk maar we hoeven er niet van te leven. Maar wat gaat er nu gebeuren in deze regio? Gaan mensen massaal richting Duitsland? Als de het aantal vuurwerkongelukken analyseert in verhouding tot het illegale gedeelte dan ben ik benieuwd wat er op de ziekenhuizen afkomt rond de jaarwisseling! Maar ik snap het wel, mensen gaan toch weer dicht bij elkaar staan. Voor de horeca vind ik het veel erger, die hebben al zo veer klappen gehad!”

Handelaren in vuurwerk krijgen een vergoeding vanwege hun onverkochte voorraden door het totaalverbod deze jaarwisseling. In totaal gaat het om een bedrag van ongeveer 40 miljoen euro.

Alleen categorie F1 vuurwerk blijft beschikbaar. Dit wordt ook kindervuurwerk, fopvuurwerk of schertsvuurwerk genoemd. Het gaat om producten als sterretjes en knalerwten, die het hele jaar door in de schappen liggen.

Carbidschieten
Het CDA Hof van Twente wil van de burgemeester Ellen Nauta weten of zij zich, als bestuurslid van de Veiligheidsregio Twente, wil inzetten om het carbidschieten op oudjaar in Twente mogelijk te maken. Dit in navolging van de regio’s IJsselland en Noord- en Oost-Gelderland