Brian Wegdam: “Afrikaanse werknemer lui? Integendeel”

“Het cliché dat Afrikaanse werknemers na betaling drie weken niet komen opdagen, klopt niet. Ze werken hard en je kunt op ze bouwen. Ze zijn blij dat ze werk hebben”, zegt Brian Wegdam, oprichter van Wegdam Food en geboren in Hengevelde. Wegdam Food handelt wereldwijd in levensmiddelen, zoals bevroren vlees en vis en droogvoedsel als tomatenpasta. De meeste containers zijn bestemd voor Ghana en omringende landen. “Wacht, ik ga even voor de kaart staan”, antwoordt Wegdam op de vraag in welke andere Afrikaanse landen ze actief zijn. “We zitten in Togo, Benin, Kameroen, Gabon, Guinee, Liberia, Senegal en Zuid-Afrika.”“Ik was al vijftien jaar actief in deze sector, maar ik ben in 2009 voor mezelf begonnen. Ik zag dat er kansen lagen in Afrika, omdat er weinig wordt geproduceerd. In China is het veiliger zakendoen, maar heb je ook meer concurrentie. Ik ben niet bang wat risico te nemen en zo te groeien.”

Vertrouwen
In Ghana kwam Wegdam de juiste partners tegen. “We hadden snel een klik en vertrouwen in elkaar. Het volume is zodanig gegroeid dat lokale transportbedrijven het niet aankonden. Daarom hebben we in Ghana de hele distributie opgezet. Er rijden daar zo’n vijftig vrachtwagens van ons en daar komen maandelijks nog vrachtwagens bij.”

Ook heeft Wegdam in Ghana meerdere vrieshuizen gebouwd. De meest recente was een “miljoenenproject” gefinancierd door de Rabobank in samenwerking met de Nederlandse overheid. Op het dak van het vrieshuis liggen zonnepanelen. “Zo houdt de Afrikaanse zon onze producten ingevroren.”

Uitdaging
Wegdam Food draait inmiddels een omzet van 100 miljoen euro. Ondanks de snelle groei blijft zakendoen in Afrika soms een uitdaging. “In eerste instantie weet je niet waar je moet beginnen. Ze reden met dieseltrucks de vrieshuizen binnen, waardoor de diesellucht bleef hangen. We hebben heel snel elektrische heftrucks ingevoerd.”

Ook moest Wegdam de Ghanezen over voedselveiligheid leren om de kwaliteit te waarborgen. “Die kennis was niet aanwezig. Zij kopen vlees en vis op straat, waar het 30 graden is.”

Grond
Het kopen van grond bleek een ingewikkeld proces, vooral als die in bezit is van ‘chiefs’. “Als je grond wil kopen van een chief, moet je van iedereen in de familie toestemming krijgen. Net als je denkt van iedereen goedkeuring te hebben, blijkt er nog een familielid te zijn waar je het bestaan niet van af wist.”

Dat soort misverstanden ontstaan ook door cultuurverschillen. “Ghanezen zijn diplomatieker dan Nederlanders. Ze willen niemand beledigen en draaien er soms omheen. Zo zeggen zij niet dat een leverancier slechte kwaliteit heeft geleverd, maar adviseren die leverancier niet meer in te zetten. Het duurt lang voordat je weet waarom ze die leverancier niet meer willen.”

“In Nederland zijn we heel direct, soms iets te. Je moet niet laten merken dat je boos bent, daar kunnen ze niet tegen. Ik ben een keer over de telefoon boos geworden. Later bleek dat diegene na het telefoongesprek in bed is gekropen.”

(bron: www.rtlz.nl)