dinsdag, 02 juli 2019 14:26

Melkgeitenhouder Veelers verrast door fraaie fotoserie van ‘Binnenkieken Bij Boeren’

Geschreven door

De foto met de naam; ‘Twee oude bokken onder mekaar’, stal de show afgelopen zaterdag tijdens de onthulling van een bijzondere foto-expositie in de hal van Sportcomplex De Pol in Bentelo. De expositie is de tweede op rij in een serie waarmee de werkgroep ‘Binnenkieken Bij Boeren’ een inkijkje wil geven in het boerenleven anno 2019. De eerste keer stond een varkens- en rundveehouder centraal. Dit keer koos de groep voor melkgeitenbedrijf Veelers. Wouter Borre schoot de fraaie fotoserie en Ellen te Riele maakte met sterke teksten het verhaal compleet. “Idee voor het fotoproject ‘Binnenkieken Bij Boeren’ ontstond vanuit de gedachte dat veel mensen geen weet (meer) hebben over wát het boerenleven nou écht inhoudt, vertelt initiatiefnemer Angèl Pierik. Met deze fotoseries, willen wij dat mysterie een beetje ophelderen.” Tijdens openingstijden van De Pol is de expositie vrij toegankelijk voor publiek. Zie ook www.depol.info.

Het verhaal achter de muren Gerrit-Jan en José Veelers wonen met hun drie kinderen en Truus Rupert, de moeder van José, aan de Vondersweg 2 tussen Bentelo en Hengevelde. Zij kwamen afgelopen zaterdag verwachtingsvol naar Sportcomplex De Pol. Ook Gerrit-Jans moeder, Christien Veelers en haar uit Canada overgekomen broer Henny Asbreuk met vrouw en dochter, kwamen mee. ‘We vinden het fantastisch dat ‘Binnenkieken Bij Boeren’ ons op deze manier platform geeft om te laten zien wat ons drijft. Dat we houden van onze geiten, dat we serieus duurzaam bezig zijn en dat we op innovatieve wijze werken aan een mooie toekomst voor ons boerenbedrijf’, benadrukt José Veelers. Wouter Borre voegt daaraan toe dat hij de familie Veelers al z’n leven lang kent en nu met Clint (25 jaar) samenwerkt in een onderzoek van Universiteit Twente. “Met inzet van nieuwe technieken zoeken we naar betere gewasopbrengst. Zo meten we boven de weilanden van de familie Veelers, met behulp van drones, het eiwitgehalte in het gras om te bepalen wat het beste momenten is om te maaien.’

boerenin1

Boeren in de schijnwerpers
“De meeste fotograven zijn functioneel nieuwsgierig”, denkt Angèl. “Ik merk dat ik steeds op zoek ben naar verhalen om in beeld te brengen. En juist dat, lukt uitstekend op boerdenerven. Steeds weer ben ik verbaasd over wat ik daar allemaal hoor en zie. Bentelo en omgeving is een kleine gemeenschap met grote betrokkenheid. We kennen elkaar, maar het verhaal achter de deuren van stallen en schuren blijft vaak verscholen. De Stichting Cultuur en Sport Bentelo geeft ons een onkostenvergoeding voor het afdrukken van fotomateriaal en voor de lijsten. Elke fotoserie is ruim een half jaar te bezichtigen in de hal van Sportcomplex De Pol. Ondertussen werken we met onze groep aan een volgende serie. We kiezen daarvoor verschillende boeren in Bentelo of directe omgeving. Aanbod genoeg in deze mooie en ondernemende agrarische omgeving.”

Fotografen en tekstschrijvers uit Bentelo
De groep ‘Binnenkieken Bij Boeren’ bestaat uit vijf fotografen en twee tekstschrijvers uit Bentelo en directe omgeving. Naast fotografen Wouter Borre, Anouk Hemmink, Angèl Pierik, Judith Wassink en Edwin Siemerink zijn dat de tekstschrijvers Carla Ros en Ellen te Riele.

boerenin2

Redactie WN

De redactie van WegdamNieuws.nl bestaat uit Arthur Schoneveld en Raymond Wegdam. In samenwerking met enkele gastredacteuren proberen zij Hengevelde en omstreken dagelijks te voorzien van het laatste nieuws!

Laat een reactie achter

Reacties van iedereen die worden direct, zonder tussenkomst van de redactie, op de site geplaatst. We gaan ervan uit dat je op een fatsoenlijke manier reageert en inhoudelijk op elkaar reageert. De reacties gaan over het onderwerp van discussie, niet over de personen die de reacties plaatsen. Reacties met beledigingen of scheldwoorden worden verwijderd.