Meldingen over ‘verdachte bus’

Op verschillende plekken in Twente heeft de afgelopen weken een bus met een aanhanger vol ‘drugsvaten’ en materialen voor de productie van drugs gestaan. Met de actie/ proef heeft de politie samen met gemeenten aandacht gevraagd voor het thema drugscriminaliteit en werd gekeken of de situatie door inwoners werd opgemerkt. In Borne kwamen ruim 17 meldingen binnen over de verdachte bus. ‘Opvallend veel’, volgens Politie Twente.

Tussen 3 en 16 juni stond de ‘lokbus’ op een drietal plekken in Twente. In Borne stond de bus aan het Spanjaardgemaal (aan de rand van de Bornsche Maten). Al na twee dagen stond de teller op 17 meldingen, waarna de bus is weggehaald.

In het buitengebied van Haaksbergen stond de bus zes dagen, waarbij 7 keer contact werd gezocht met de politie. In Ambt Delden, op de parkeerplaats bij Twickel aan de Veldweg, werd slechts één keer een melding gemaakt. De bus stond er vijf dagen.

De actie werd op zaterdag 18 juni afgesloten in Hengelo, waar de politie in het centrum aanwezig was met de bus en een Escape Room. Ook werd er op verschillende plekken in de binnenstad een drugsdumping in scene gezet.

Ook heeft er een week later, tussen 17 en 24 juni, op drie andere locaties in Twente een aanhanger gestaan die was volgepakt met vaten en grondstoffen waarmee drugs geproduceerd zou kunnen worden. De aanhanger was deels afgedekt met een zeil, maar voorbijgangers konden duidelijk zien wat eronder zat. In Almelo kwamen hiervan in totaal 15 meldingen binnen, in Wierden 7 en in Hellendoorn 6.

Succesvolle actie
Al met al een succesvolle actie volgens Politie Twente. Martin Meuzelaar, betrokken bij de actie en verbonden aan het Ondermijningslab (dat zich bezighoudt met onder andere preventie en bewustwording op ondermijning): ‘We werken met veel verschillende partijen, zoals gemeenten en het OM samen aan preventie, innovatie en bewustwording binnen de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Een dergelijke actie past bij wat we beogen: de betrokkenheid van inwoners van Twente vergroten bij dit gezamenlijke probleem.”

Ziet, hoort of ruikt u onraad?
Hoewel het in bovenstaande gevallen om een proef ging, worden inwoners opgeroepen om bij verdachte situaties altijd contact op te nemen met de politie. Een klein signaal kan namelijk al duiden op criminaliteit en een melding kan een grote bijdrage hebben aan de aanpak ervan.

Verdachte signalen zijn:

  • activiteiten op ongebruikelijke tijdstippen
  • onbekende voertuigen (bestel- of vrachtwagens)
  • een chemische geur van anijs, amandel, aceton of ammoniak
  • jerrycans en blauwe vaten met chemicaliën
  • afgeschermde deuren of ramen
  • geluiden van afzuiginstallaties
  • overmatige beveiliging met camera’s

Houd altijd afstand. Inwoners die liever anoniem melding willen doen kunnen bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. De politie ontvangt dan de melding, de inwoner blijft anoniem.