FC Groningen profiteert optimaal van rode kaart tegen Mike

Mike te Wierik heeft met FC Groningen heeft zijn eerste overwinning van 2022 binnen. In het GelreDome won de ploeg van Danny Buijs met maar liefst 3-1 van Vitesse. Na een rode kaart van Loïs Openda, door een overtreding op ‘onze’ Mike kwamen de Arnhemmers met tien man te staan en daarvan profiteerde de FC optimaal. De rode kaart was het keerpunt in de wedstrijd.
Wat was de aanleiding dat hij de klap gaf? Mike:
“Ik heb geen idee. Ik denk dat hij al iets geïrriteerd was maar het was niet heel slim van hem.

Die gele kaart: dit gaat allemaal zo snel: is hier sprake van schuld?
“Ja ik stond per ongeluk op z’n voet. Hoort er bij soms. Niks ernstigs verder. Uiteindelijk meer dan terecht gewonnen. Ook met 11 tegen 11 hebben we geen echte kans weggegeven. Dus dat was prima. Maar is het wel fijn dat je gelijk na die rode kaart de goal maakt dat geeft toch wat meer rust!”

Na de verloren bekerwedstrijd tegen NEC, waarin de FC niettemin goed voetbal liet zien, legde de ploeg van Buijs wederom een goede wedstrijd op de mat. Dat na 35 minuten Vitesse-aanvaller Openda na een elleboogstoot van het veld werd gestuurd, kwam de ploeg evenmin slecht uit. Het bleek het beslissende moment in de wedstrijd.

VAR en rood

De ploeg van Buijs deed overigens ook in het eerste half uur absoluut niet onder voor Vitesse. Geen van beide ploegen creëerde toen echter noemenswaardige kansen.

Tot er bij Loïs Openda kortsluiting ontstond. De Belg deelde een elleboogstoot uit aan Mike te Wierik. De verdediger bleef liggen en scheidsrechter Dennis Higler trok, na het checken van de beelden, rood.

Loopactie

Niet lang nadat FC Groningen met een man meer kwam te staan, profiteerden de Groningers al van de overtalsituatie. Tomas Suslov draaide een vrije trap mooi het zestienmeter gebied in. Jørgen Strand Larsen kwam via een loopactie goed voor zijn man en knikte de bal knap achter doelman Jeroen Houwen: 0-1.

Voor Vitesse bleef het zoeken in het verdere verloop van de eerste helft. Het werd nog wel heel even spannend toen keeper Peter Leeuwenburgh de bal losliet aan de rand van het zestienmetergebied. Hij pikte de bal net buiten de lijn weer op, waardoor het hands werd en Vitesse een vrije trap kreeg. Het betekende eigenlijk het enige gevaar van de Arnhemmers.

Ook Danny Buijs zat erbovenop

Na de thee kwam FC Groningen fel uit de startblokken. Ook trainer Buijs zat erbovenop,. Vanaf de zijlijn spoorde hij zijn aanvallers aan om de Arnhemmers vroeg te storen. De talentvolle Stadjer Bjorn Meijer kreeg na vijf minuten in de tweede helft een grote kans op de 0-2, maar de linker vleugelverdediger schoot voorlangs.

Overtal

De Groningers wisten het overtal in de tweede helft om te zetten in een 3-0 voorsprong op de nummer vier van de eredivisie. Allereerst scoorde Michael de Leeuw in de rebound na een inzet van Suslov (0-2). Amper vijf minuten later was het invaller Daniël van Kaam die middels een laag schot van buiten de zestien het lot van Vitesse beslechtte, 0-3.

Door een blunder van Leeuwenburgh werd het in het laatste kwartier toch nog een beetje spannend. Dominik Oroz joeg goed door en de keeper schoot de bal tegen de aanvaller op, 1-3. Daar bleef het voor de Arnhemmers bij. Tegen elf Groningers was de Arnhemse equipe eigenlijk kansloos.

Programma en stand
Door de overwinning in Arnhem komt FC Groningen op 22 punten uit 20 wedstrijden. De FC staat hiermee voorlopig op een elfde plek. De komende weken worden belangrijk voor de ploeg van Buijs, met thuiswedstrijden tegen Go Ahead Eagles en Fortuna Sittard, en vervolgens een uitwedstrijd tegen PEC Zwolle. De eerstvolgende wedstrijd is op 6 februari om 14.30 uur in de Euroborg.