Mike verliest door zijn strafschop in slotfase

Mike te Wierik kruiste zaterdagmiddag met FC Groningen de degens met Sparta. Op het Kasteel in Rotterdam vocht de ploeg van Frank Wormuth een matige wedstrijd uit met Sparta. Het slotoffensief van Sparta leverde in de laatste minuten een strafschop op, veroorzaakt door Mike te Wierik. Het werd uiteindelijk 2-1 voor de thuisploeg.

Mike: Hoe zuur is die late strafschop?
Ja, natuurlijk is dat heel erg vervelend. Anders haal je gewoon een punt. Maar goed, voor de rest was het best prima maar die penalty verkloot natuurlijk je hele wedstrijd ondanks dat het geen penalty is, want ik raak gewoon de bal nog aan. Het is niet handig om te glijden natuurlijk maar het is wel heel zuur

Trainer Wormuth beschikte over een nagenoeg fitte selectie. Alleen topscorer Cyril Ngonge maakte om disciplinaire redenen geen deel uit van de spelersgroep. Huurling Ricardo Pepi debuteerde in de basis ten koste van Florian Krüger. De Duitse oefenmeester begon het liefst met beide spelers aan de aftrap, maar zowel Pepi als Krüger waren nog niet fit genoeg om de negentig minuten vol te maken.

Systeem op de schop

Wormuth maakte een paar opzienbarende tactische keuzes. Allereerst gooide hij het systeem op de schop. Van een 4-2-3-1-formatie naar een 5-2-3-systeem met opkomende wingbacks. Daarnaast kreeg Liam van Gelderen de voorkeur boven Neraysho Kasanwirjo. Marin Sverko completeerde de verdediging ten koste van middenvelder Luciano Valente.

Sparta had een klein overwicht in de beginfase. Een vrije trap van Vito van Crooij belandde tussen Radinio Balker en Adil Auassar. De Spartaan kreeg de bal achter doelman Michael Verrips, maar de VAR keurde de goal uiteindelijk af. Auassar stond millimeters buitenspel. De Groningers kwamen hiermee goed weg.

Balker had het moeilijk

Verrips plukte stijlvol een vrije trap van Van Crooij uit de bovenhoek en behoedde zijn ploeg voor een achterstand. Het was niet de eerste keer dit seizoen dat de Groninger keeper Verrips belangrijk was voor de ploeg. Balker, de uitblinker van vorige week, had het moeilijk. Halverwege de eerste helft kreeg de centrale verdediger geel na een overtreding op Koki Saito. Balker had geluk dat Mike te Wierik er nog achter stond, anders had het zomaar een andere kleur kunnen zijn.

De Trots van het Noorden overtuigde nauwelijks in de eerste helft. Op een tweetal schoten op het doel van de derde keeper van Sparta, Youri Schoonderwaldt, en een strakke voorzet van Tomas Suslov na, creëerde de ploeg van Wormuth geen kansen of mogelijkheden. Aan de andere kant had de ploeg van Maurice Steijn moeite om de opgetrokken Groninger muur te slechten.

Linkerflank nauwelijks gevaarlijk

Na de rust veranderde het wedstrijdbeeld nauwelijks. Met dien verstande dat de tegenstander van FC Groningen nu ook nauwelijks gevaarlijk werd. Vanaf de linkerflank kwam amper een bal op de goede plek. Aanvaller Paulos Abraham had moeite om de bal te controleren, maar ook Isak Määttä haalde de achterlijn niet.

Eerste goal Pepi

Na een uur spelen kwam de bal, na een overname op het middenveld, aan de linkerkant bij diezelfde Määttä. De Noor plaatste de bal bekeken op het hoofd van Pepi. De huurling van FC Augsburg kopte de bal uitstekend in de rechterhoek: 0-1. Nog geen drie minuten later werd de net op stoom geraakte Pepi alweer gewisseld, iets wat vooraf door de trainer was aangekondigd.

Lang kon de FC niet van de voorsprong genieten. Nog geen tien minuten later kopte ook Sven Mijnans raak. Het was niet de eerste keer dat de ploeg van Wormuth uit een standaardsituatie in de problemen kwam. In de laatste tien minuten was het vrouwen en kinderen eerst voor de ploeg uit Groningen. Sparta proefde dat er wellicht meer in zat.

Strafschop in extremis

Te Wierik veroorzaakte een strafschop met nog twee minuten te spelen. Hij maakte een sliding aan de rand van het strafschopgebied. Ondanks dat hij de tegenstander niet raakte, wees scheidsrechter Danny Makkelie toch naar de stip. De VAR kwam er nog aan te pas, maar de scheidsrechter bleef onverbiddelijk. Van Crooij aarzelde niet en tekende voor de 2-1 eindstand.

Programma en stand
Door dit verlies tegen Sparta blijft FC Groningen op acht punten uit zeven wedstrijden staan. Daarmee staat het op een voorlopig elfde plek. Volgende week zijn er geen wedstrijden in verband met een interlandweekend. De week erop speelt de FC op zaterdag thuis tegen AZ Alkmaar. De aftrap is om 18.45 uur.