Zeven nederlagen op rij, een clubrecord: “Echte oorzaak heb ik zo niet”

Het is de ploeg van Hengeveldenaar Mike te Wierik niet gelukt om de zevende nederlaag op rij, een clubrecord, te voorkomen. In de eigen Euroborg was FC Groningen onmachtig tegen een goed spelend SC Cambuur. De Trots van het Noorden mist de play-offs en eindigt op een teleurstellende twaalfde plek. Na afloop werd er afscheid genomen van Danny Buijs, Adrie Poldervaart, Edwin Bolt, Bart van Hintum en Mo El Hankouri.

Zeven nederlagen op rij, een club record. Wat is volgens jou de oorzaak van deze ineenstorting? Mike te Wierik: “Ja zeg het maar, soms is voetbal is ongrijpbaars. De gifbeker moet blijkbaar helemaal leeg, de laatste weken was het gewoon niet goed genoeg. En daardoor hebben we ook terecht de playoffs niet gehaald. Dus een echte oorzaak heb ik zo niet. Anders hadden we er natuurlijk al wat aan gedaan.”

Hoe kijk jij terug op het afgelopen seizoen? “Heel wisselend. We begonnen goed aan het seizoen. Toen gingen er op de laatste dag vd transferperiode nog een paar jongens weg en hadden we het heel moeilijk. we haalden weinig punten en voetbalden ook niet goed maar dat is ook wel logisch want je moet nieuwe jongens inpassen. Na de winterstop hadden we weer een hele goede fases met uit overwinningen bij Utrecht en Vitesse bijvoorbeeld maar de laatste 6 wedstrijden is het gewoon niet goed genoeg en dat is heel zuur.”

Hoe zien jouw komende vier weken eruit?
“Even genieten van de vakantie. Mentaal en fysiek weer opladen. De laatste weken toch met verdoving en pijnstillers gespeeld dus ik ben zelf ook wel even toe aan rust. En hopelijk natuurlijk een goed einde van het seizoen met W.V.V.’34!”

Aan de wil lag het zeker niet bij de spelers van FC Groningen, maar de ploeg leek niet bij machte om goede kansen te creëren. Na nog geen kwartier bracht Roberts Uldrikis de gasten al op voorsprong. Cyril Ngonge werd tot twee keer toe gevaarlijk, maar de aanvaller wist het net niet te vinden.

Na de thee waren de Groningers nog steeds niet in staat iets terug te doen. Totdat Jørgen Strand Larsen de aansluitingstreffer scoorde, maar niet lang daarna veroorzaakte Bjorn Meijer een penalty, die Issa Kallon kalm inschoot: 1-3. In blessuretijd scoorde Romano Postema nog de 2-3, maar het bleek niet genoeg.

Andere opstelling

Na 33 wedstrijden in de Eredivisie gooide Buijs het roer om, mede ingegeven door blessures van Mo El Hankouri en Bart van Hintum. Aanvaller Michael de Leeuw werd gepasseerd ten gunste van Romano Postema. Ook Emanuel Matuta startte in de basis. Een rigoureus andere opstelling dan in de voorgaande wedstrijden.

Cambuur direct gevaarlijk

De veranderingen leken niet het gewenste schokeffect te hebben. In de beginfase was het de ploeg van Dennis Haar die de overmacht had en Cambuur werd direct tot drie keer toe gevaarlijk. Na een goede redding van keeper Leeuwenburgh kopte de lange Letse spits Uldrikis bij de eerste paal een hoekschop richting de tweede paal achter de Groninger doelman.

Paar speldenprikken

Het was vooral de ploeg uit de Friese hoofdstad die de dienst uitmaakte in het verdere verloop van de eerste helft. FC Groningen leek niet bij machte om echt gevaarlijk te worden voor het doel van Sonny Stevens. Op een paar speldenprikken na van onder andere Cyril Ngonge was vooral het aloude breiwerk in de achterhoede van de Groningers te zien. Vlak voor rust was het bijna oud-Groninger Michael Breij die de voorsprong verdubbelde, maar de vertrekkende Meijer blokte het schot.

Direct na de uitbraak van Cambuur was het Ngonge die wederom gevaarlijk werd voor FC Groningen. De aanvaller kopte de bal goed in na een strakke voorzet van Neraysho Kasanwirjo, maar doelman Stevens voorkwam de gelijkmaker met een katachtige redding.

Te veel mis

Na de rust werd het spelbeeld wel iets anders. De ploeg van Buijs oogde actiever en alerter. Er ging echter te veel mis. Aannames die niet goed waren, ballen die verkeerd werden ingespeeld en over het geheel genomen was het positiespel niet goed te noemen.

Wederom een persoonlijke fout luidde vijf minuten na rust een tegengoal in. Mees Hoedemakers knalde met links de 0-2 binnen. FC Groningen leek hiermee op weg naar een zevende nederlaag op rij, een clubrecord.

Niet lang vieren

Na amper een uur maakte Strand Larsen de aansluitingstreffer. De 22-jarige spits uit Noorwegen maakte zijn veertiende goal van het seizoen en vierde dat met de vertrekkende Buijs en Bolt. Hij pakte snel de bal en hoopte een zevende nederlaag op rij nog te kunnen voorkomen.

Dat liep echter anders, de FC kon niet lang genieten van het doelpunt. Direct na de aftrap ging verdediger Meijer in de fout en veroorzaakte een strafschop. Kallon schoot de penalty goed in en tilde de voorsprong weer naar twee treffers. In het verdere verloop gebeurde er nauwelijks iets. De spreekwoordelijke koppies bleven hangen bij de ploeg uit de Martinistad.

In blessuretijd werd het toch nog spannend door een goal van Romano Postema. Maar het bleek niet genoeg te zijn voor een waardig afscheid van het seizoen voor de vertrekkende staf en spelers.

Programma en stand
Door dit zevende verlies op rij eindigt FC Groningen op de twaalfde plek in de Eredivisie. SC Heerenveen haalt door een 3-0 overwinning de play-offs om Europees voetbal.