Warm uitstapje Zonnebloem Hengevelde

Op de zeer hete woensdagmiddag van 20 juli ging de Zonnebloemafdeling Hengevelde op bezoek bij de Herterij van de familie Peddemors in Geesteren (Ov) www.herterijtwente.nl Om 13.15 uur vertrokken we met de rolstoelbus van Ter Doest, 37 Zonnebloemdeelnemers en 12 vrijwilligers vanaf de Diepenheimsestraat richting Geesteren, waar we bij aankomst werden getrakteerd op koffie/ thee met lekker stuk magisch appelgebak, gebakken door de gastvrouw zelf. Hierna gaf zij een leuke presentatie over het bedrijf en zijn geschiedenis, waarbij de ruiming na een MKZ-uitbraak in Engeland, waar men kort ervoor herten had gekocht, veel indruk maakte. Het hele bedrijf inclusief de aanwezige koeien en varkens werd geruimd terwijl er niet één ziek dier was.

Na een periode van enkele maanden werd opnieuw opgestart, eerst met de varkens en later ook met de herten, de koeien kwamen niet terug. In de jaren die volgden werd het bedrijf steeds uitgebreid en nu vinden er allerlei activiteiten plaats. Inmiddels heeft men naast de herten ook drie vakantie appartementen bijgebouwd, die ook een tijd lang dienst hebben gedaan om mensen met een “niet aangeboren hersenziekte”(NAH) een midweek op te vangen zodat ze tot rust konden komen en ook de gezinnen een week de kans te geven een “normaal” leven te leiden, door de bezuinigingen in de zorg wordt deze voorziening niet meer vergoed en zijn de gezinnen weer op zichzelf aangewezen met alle gevolgen van dien. Wel komen er nog enkele mensen met een beperking helpen op het bedrijf als dagbesteding.

Ook geeft men workshops en kinderfeestjes met verschillende activiteiten. De locatie is ook geschikt voor feestjes en vergaderingen. De levenscyclus van de herten werd uitgelegd en aan de hand van een power point presentatie werd alles goed duidelijk. Toen was het tijd voor de pauze en een tweede kopje koffie. De gasten konden rondkijken en in het kleine winkeltje herten gerelateerde artikelen kopen. Ook kan men op het bedrijf hertenvlees kopen van de bokjes die worden geslacht voor ze met ongeveer twee jaar geslachtsrijp.