maandag, 12 augustus 2019 08:13

Oud Wegdamse viert Twentsche traditie ver over zee!

Geschreven door

Diane ten Buuren, al decennia woonachtig in Engeland heeft de Nederlandse traditie voor de 50e verjaardag in haar woonplaats geïntroduceerd! In het land van de regen werd er zelfs een tuinfeest aan geweid! De tuin hing vol met spandoeken en Sarahs! De Bed & Breakfast van de kersverse Sarah genaamd Thorndene zat ook vol met Hengeveldse gasten die de teksten in het Nederlands mochten uitleggen!
Diane ten Buuren woonde met haar man John aanvankelijk in Londen, maar is later noordwaarts getrokken naar het plaatsje Hope in het fraaie Peak District niet ver van Sheffield.
En zo zet zich de traditie zelfs voort tot ver over zee:

Diane tb 1Omdat de leeftijdsverwachting vroeger een stuk lager lag dan nu, was het belangrijk om van de vijftigste verjaardag een uitdrukking te maken: Sara zien. De herkomst van deze zegswijze stamt uit De Bijbel. 'Sara' is een Bijbels figuur die samen met haar man Abraham, één van de drie aartsvaders, op hoge leeftijd een zoon kreeg.

Aanvankelijk bestond alleen nog de term 'Abraham', ook voor vijftigjarige vrouwen. Vanaf de tweede helft van de twintigste eeuw deed de uitdrukking 'Sara zien' zijn intrede. Sindsdien wordt voor het behalen van de vijftigste leeftijd voor verschillende geslachten twee aparte gezegden gebruikt.

 

Diane tb 2

 

Diane tb 3

 

Diane tb 5

Redactie WN

De redactie van WegdamNieuws.nl bestaat uit Arthur Schoneveld en Raymond Wegdam. In samenwerking met enkele gastredacteuren proberen zij Hengevelde en omstreken dagelijks te voorzien van het laatste nieuws!

Laat een reactie achter

Reacties van iedereen die worden direct, zonder tussenkomst van de redactie, op de site geplaatst. We gaan ervan uit dat je op een fatsoenlijke manier reageert en inhoudelijk op elkaar reageert. De reacties gaan over het onderwerp van discussie, niet over de personen die de reacties plaatsen. Reacties met beledigingen of scheldwoorden worden verwijderd.