Kleur Bekennen aflevering 19: Harrie Averdijk

In de hal van zijn appartement aan de Stationsweg in Delden hangt de oorkonde van het vijftigjarig lidmaatschap van WVV’34. Harrie Averdijk moest stoppen als actief voetballer toen hij 27 jaar was, maar bleef de club en de sport altijd trouw. De boerenzoon is zijn hele leven al een voetbaldier pur sang. In zijn jonge jeugd was hij reeds volledig baas over de bal. Hij kon hem thuis op het erf met gemak duizend keer hoog houden. Harrie was een goede speler van het tweede elftal, maar diende WVV ook als leider, scheids- en grensrechter. Sinds een paar jaar woont hij in Delden.
Harrie Averdijk (61), vrijgezel en voetbalfan, bekent kleur.
(door Gijs Eijsink)

'Veel mensen klagen, terwijl we in een rijk land wonen'

NAAM 
Hermanus Johannes Averdijk. Ik ben vernoemd naar mijn vader Herman en mijn oom Johan, een broer van mijn vader. 

WOONPLAATS
Delden. Ik heb sinds 2012 een appartement aan de Stationsstraat. Daarvoor woonde ik in het ouderhuis in Hengevelde aan de Dorreweg, naast het huis van mijn broer Gerrit.

GEBOREN
Op 27 december 1954 in het huis aan de Dorreweg.

GETOGEN
Ook daar. We hadden er de ruimte en voetbalden elke dag.

SCHOOL
De lagere school in Hengevelde, daarna een paar jaar op het VGLO in Goor en vervolgens heb ik de LTS in Haakbergen gedaan. Timmeren.

BEROEP
Timmerman. De laatste 17 jaar werkte ik bij Te Pas in Enschede. Ik ben afgekeurd in 2011 vanwege reuma. Dat heb ik al een jaar of 13. Gelukkig hebben we het nu redelijk onder controle. Ik ben nog behoorlijk mobiel.

VADER
Herman. Hij was van 18 november 1908. In april 1984 is hij overleden. Hij was boer, was een rustige man die erg meelevend en zorgzaam was.

1983. Herman en Rika Averdijk 40 jaar getrouwd.

MOEDER
Rika Averdijk-Lentelink. Ze was van 18 november 1918 en was dus was precies tien jaar jonger dan mijn vader. Om het nog uitzonderlijker te maken, mijn broer Bennie is ook op 18 november geboren. Moeder was huisvrouw. Ze was een echte Lentelink. Ze wat actiever dan vader. Ze hielp volop mee op de boerderij. De moestuin was haar grote hobby. Moeder is op 14 december 1988 overleden. Overigens woonde ook nog een zus van mijn vader bij ons in, Tante Trui. Ze hielp mee in de huishouding.

ZUS
Sinie (68). Ze is de vierde in de rij. Ze woont in Goor en is getrouwd met Hennie Franken. Ze hebben twee kinderen. Hennie is timmerman, Sinie is huisvrouw en houdt van poetsen. Ze komt elke week ook een halve dag bij mij.

BROERS
Gerrit (71), getrouwd met Maria Gerritsen uit Dichteren. Hij is boer op het ouderhuis, is jager, doet aan wildbeheer en heeft slipjacht als bijzondere hobby. Hij houdt van voetbal en ook van andere sporten. Gerrit en Maria hebben twee dochters, Marieke en Lisette en vier kleinkinderen. Marieke en haar gezin wonen naast hen bij het ouderhuis.

Tonnie (70) woont in Bentelo Hij is gepensioneerd. In zijn werkzame leven was hij metselaar. Ze noemden hem vaak de ingenieur, omdat hij alles beter wist. Hij was aanvankelijk getrouwd met Annie Nijkamp, maar zij is in ’77 plotseling overleden. Ze hadden één zoon. In 1981 is hij hertrouwd met Lies Assink uit Hengelo. Zij kregen een tweeling, twee jongens. Tonnie was in de beginjaren actief voor de Zomerfeesten.
Bennie (69). Hij was timmerman van beroep. Hij is getrouwd met Minie Pellen uit Goor. Ze hebben twee dochters en wonen in Delden. Bennie houdt van biljarten.


2015. Harrie (links) met zijn broers en zus. Verder vlnr Bennie, Gerrit, Sinie, Tonnie, Jan en Hennie.

Hennie (65) woont in Hengevelde en is getrouwd met Dinie Lansink uit Haaksbergen. Ook was timmerman. Ze hebben drie kinderen. Marcel woont in Neede, Ellen en Marleen wonen in Haaksbergen. Hennie was altijd een fanatieke voetballer en speelde mee in het team van WVV 8 dat ooit met een wedstrijd tegen oud-FC Twente in zijn geheel stopte. Ook is hij met zijn duiven succesvol bij PV De Witpen.
Jan (63) is getrouwd met Thea Klein Gunnewiek uit Beltrum. Ze hebben twee kinderen en wonen in Delden. Ook hij was timmerman en is intussen gepensioneerd. Hij was in zijn jonge jaren keeper bij WVV, maar is nu bij Rood Zwart actief als vrijwilliger.

PARTNER
Geen

PERSOONLIJKHEID
Ik ben een rustig mens, sociaal, secuur en breed georiënteerd. Ik volg het nieuws in de wereld uitgebreid. Daarnaast ben ik dus een echte voetballiefhebber. Als voetballer was ik technisch, dat leerde ik van jongs af bij huis. Ik was niet al te snel. In speelde in WVV 2 tot ik op mijn 27ste in de voorbereiding op het nieuwe seizoen de kruisbanden in mijn linkerknie scheurde en moest stoppen.

WAT MOET IK AAN MIJZELF VERBETEREN
Dat zou ik zo gauw niet weten.

WAT MOET ER IN DE WERELD VERBETEREN
Er moet meer verdraagzaamheid zijn. Er gebeuren zoveel vreselijke dingen dat je er haast niet meer van opkijkt als in Amerika vijf politieagenten worden doodgeschoten.

ERGERNISSEN
Dat mensen veel klagen, terwijl we hier in een rijk land wonen.


Harrie met WVV C-1 kampioen circa 1968. Staand vlnr: Hennie Wegdam, Karel ter Huurne, Louis Ottenschot, Jan Broshuis, Harrie, André Assink, Jan Braakhuis en Bennie Lutkehaus. Onder: Clemens Kiezenbrink, André de Witte, Henk Leferink, Nico Jannink, Harrie Spijkerman, Paul Wegdam, Theo Wegdam.

(favorieten)
HOBBY’S
Voetbal kijken bij WVV’34 en Rood Zwart en op televisie bij Fox. Bij FC Twente bekijk ik elke week een paar keer de training. Al 25 jaar biljarten we met de buren van de Dorreweg en omstreken. Eerst deden we dat bij het Benteler, nu alweer jaren bij Spoolder. Verder fiets en wandel ik regelmatig.

BOEK
Ik lees geen boeken.

MUZIEK
Uit de 70- en 80-er jaren.

ETEN
Een karbonaadje met stamppot.

LAND
Geen voorkeur.

STAD
Ook geen voorkeur.

DIER
Hond. Is een gezelschapsdier.

POLITIEKE PARTIJ
CDA. Daar heb ik altijd op gestemd. Christelijk en goed voor de boeren.

TV PROGRAMMA
De sportprogramma’s, Voetbal Insite, Met het mes op tafel.

SPORT
Voetbal. Ik heb dus zelf bij WVV gespeeld en ben daarna vijf jaar grensrechter geweest bij WVV 1. Ik was tien jaar leider van een vriendenelftal met veel oud-eerste-elftalspelers en twintig jaar scheidsrechter.

AUTO
Opel. Laat je nooit in de steek.

WAARVOOR MOGEN WE JE ’S NACHTS WAKKER MAKEN
Nergens voor. Liever niet.

TOEKOMST
Zo gezond mogelijk leven. Hopelijk gaat het zo nog jaren door.

LEVENSMOTTO
Niet al teveel klagen.

(of…of)
PSV OF AJAX
Ajax heeft meer uitstraling en is in technisch opzicht altijd van hoge kwaliteit.

ROEMER OF PECHTOLD
Pechtold. D’66 zit in het midden. Dat past me beter.

TRUMP OF CLINTON
Clinton. Trump schreeuwt van alles wat hij niet kan maken. Hij stookt de boel teveel op.

WOUTER ASSINK OF WOUTER ROESCHER
Zijn allebei goed. Wouter Assink is echt een goede keeper, Wouter Roescher is fysiek sterk en strijdbaar.


1981. Harrie is kampioen met WVV 2. Staand vlnr Jan Verdriet (trainer), Harrie, Joop Stortelder, Martien ten Heggeler, Hans de Wit, Karel ter Huurne, Marcel ten Heggeler, Hennie Wegdam, Gerrit Pelle.
Onder: André de Witte, Jan Pierik, André ter Doest, René Blokhorst, René Groot Kormelink, Tonnie Jannink, Henri Raanhuis, Marinus de Wit.

ROOD ZWART OF WVV
WVV natuurlijk. Van oudsher… De club is de laatste tien, vijftien jaar heel goed bezig. Het clubgebouw is heel mooi, het hele complex ligt er prachtig bij.

CRISTIANO RONALDO OF GRIEZMANN
Ronaldo. Hij is atletisch enorm goed.

BORST OF JANSMA
Borst is een man met een sterke mening. Hij zegt waar het op staat.

MET OF ZONDER GROOT-BRITTANNIË
Met. Europa moet zo sterk mogelijk zijn. Daarbij hebben we de Engelsen nodig.

HAKE OF SCHREUDER
Hake presenteert zich wat beter.

DUITSLAND OF BELGIË
Duitsland. Weinig verschil. IK ben er wel eens geweest. We zitten er hier dichtbij. Ik vind het belangrijk dat onze regio met de Duitsers samenwerkt.

BAUER OF BORSATO
Geen van beiden. Hun muziek staat me niet aan.

ZIYECH OF RUIZ
Ruiz. Hij heeft FC Twente kampioen gemaakt, heeft geen kapsones, kreeg nooit een gele kaart. Het is een mooie voetballer die veel voor de FC betekend heeft.

BIER OF WIJN
Geen van beiden. Ik drink al een jaar of acht geen alcohol meer.

ZOMER OF WINTER
Zomer. Dan is het weer goed en kun je erop uit.

GEEL OF GROEN
Groen. Ik hou van een mooi groen grasmatje.

In Kleur Bekennen schetsen we om de tien dagen aan de hand van een groot aantal onderwerpen een profiel van een Wegdammer uit Hengevelde of andere plaatsen. Zijn of haar persoonlijke gegevens, zijn of haar favoriete opties bij een tiental vrijetijdsbestedingen willen we weten en tot slot laten we hem/haar een keuze maken uit twee items. Zo ontstaat een helder profiel van deze Wegdammer