Kleur Bekennen aflevering 33: Marcel Wolterinck

Hoewel hij in de Achterhoek werd geboren, bleek al in zijn tienerjaren dat zijn toekomst in het Twentse land lag. Marcel Wolterinck (59) trouwde met de Hengeveldse Annette Leferink en is  met zijn modezaak al sinds vele jaren gevestigd in het hart van Hengevelde. Voorheen ging hij de boeren langs met zijn rijdende winkel en regelmatig denkt hij nog terug aan die mooie tijd. De goedlachse Hengeveldenaar is sociaal en betrokken bij de Hengeveldse gemeenschap en heeft zijn hart verpand aan het kerkdorp. Overdag is hij druk met zijn zaak, 's avonds veelal met het repeteren voor diverse bands. Ook is hij nog opa van drie kleinzoons. Marcel komt eigenlijk tijd tekort en wil het vooral voor iedereen goed doen.
Een goudeerlijke Hengeveldenaar bekent kleur: Marcel Wolterinck.
(door Arthur Schoneveld)

NAAM
Doopnamen Marcellinus (Franse naam, mijn pa heeft in Frankrijk stage gelopen), Hendricus (beide opa’s) en Maria (was gebruikelijk).

WOONPLAATS
Hengevelde, tegenover de kerk.

GEBOREN
Naast de Grolsch in Groenlo op 25 april 1957. Voorheen was ik altijd op de dag af 10 jaar jonger dan Cruijff, maar die is er helaas niet meer.

GETOGEN
Opgegroeid op de boer in het Noordijkerveld, eigenlijk iets te ver van Neede af. Mijn pa was boerenknecht op een boerderij die in de jaren 50 al meer dan 100 melkkoeien had. Veel stunts uitgehaald op de boerderij. Met de melkkar de bult af, net niet uit de bocht vliegen, gangen graven in de hooiberg, ook niet geheel ongevaarlijk. Altijd heerlijk buitenaf gewoond. Pa zorgde met de opbrengst van zijn hobby het kweken van diverse soorten crysanten, viooltjes, en koolsoorten, hij dat we met de lelijke eend als een van de weinigen op de lagere school op vakantie gingen.

SCHOOL
Ariënsschool, Neede basisschool. Vervolgens de middelbare detailhandelschool in Enschede. Ik had toen al in het achterhoofd om voor mezelf te beginnen. Toen nog Marketing-H, dat was voor mij best pittig. Het theoretische vond ik niet zoveel aan, de verkoopkant sprak me meer aan. Ook heb ik nog een jaar stage gelopen in een warenhuis in Zwitserland. Met enkel het beetje Duits wat ik kende moest ik beginnen in de bloemenafdeling. Ik kan je vertellen dat je dan snel de taal leert daar. Zwitsers versta ik nog wel goed, maar spreken is moeilijk.

<<Marcel in zijn jonge jaren

BEROEP
Zelfstandig ondernemer. Annette en ik hebben een winkel, Wolterinck Mode & Vakkleding.Op mijn 21e ben ik in mijn vakantie bij Schuppert Mode in Borculo begonnen. Annette en ik hadden trouwplannen en het was een lastige tijd om werk te vinden. Dus daar ben ik destijds begonnen. Daar ben ik drie jaar gebleven. Vervolgens drie jaar Het Broekenhuis in Rijssen en toen ben ik voor mezelf begonnen via een tip van iemand in Rijssen. Daar ging ik met een rijdende winkel de boer op. Ik verkocht klompen, overhemden en later wat meer mode. Ik ging de mensen langs in Diepenheim, Hengevelde, Bentelo, Hoeve, Wiene, Zeldam en rondom Goor. Dat heb ik zo’n 15 jaar gedaan.
Mijn vrouw Annette wilde voor de opruiming een stukje huren bij Semmekrot in Hengevelde. Dat liep zo leuk door, dat we daarna zeiden: we moeten iets vasts vinden. Louis Smit was inmiddels rond de 70 en die wilde het pand waar we nog altijd zitten, wel verkopen. Dit ging niet van de ene dag op de andere, maar we hebben het gekocht.

VADER
Geert Wolterinck, ‘de Foeke’. Hij is op 75-jarige leeftijd overleden, 12 jaar geleden. Hij was afkomstig uit Beltrum, daar waar we nog veel familie hebben. Hij stierf aan longkanker, hij liep ook nooit zonder sigaret. Als hij ging douchen legde hij de sigaret nog in het zeepbakje, zo slecht kon hij zonder. Hij was zoals ik al noemde boerenknecht en met zijn Kuipers Holland in Goor gaan werken, in de plantenteelt. Dit heeft hij nog tot zijn pensioen en langer nog gedaan. Hij hield net als ik van een feestje en hield van schaatsen. Ik heb hem zelfs nog eens rolschaatsen meegebracht uit Zwitserland, prachtig!

MOEDER
Fien Wolterinck – Bleumink, geboren in Beltrum. Ze is momenteel 87 jaar en woont nog zelfstandig. Geestelijk is ze nog in zeer goede conditie, maar lichamelijk wordt het wat minder. Ze heeft ook bij Kuipers Holland gewerkt in de bloementeelt. Ze heeft een rustig karakter en is heel modern. Ze appt, zit op Facetime met kinderen en kleinkinderen en is af en toe nog eerder op de hoogte dan wij! We gaan nog vaak op bezoek bij haar.

ZUS
Karen Aalderink – Wolterinck, ze is 56 jaar en woont met haar man Andries al jaren in Brummen. Ze hebben een zoon en een dochter en ze is inmiddels ook al oma geworden. Ze is een bezige bij en valt in bij haar man die bij de Praxis werkt. Zij komt ook vaak bij ma en is erg zorgzaam. Ze vindt het erg leuk om met haar kleindochter dingen te ondernemen.

PARTNER
Dat is mijn vrouw, Annete (57). Van meisjesnaam heet ze Leferink bijgenaamd Elfers. Ze is geboren in het oudershuis aan de Diepenheimsestraat. Daar hebben wij ook nog gewoond, voordat we naar de huidige woning aan de Goorsestraat gingen.
We hebben samen de winkel aan de Goorsestraat. Ik leerde haar kennen op de volleybalclub in Hengevelde. We zijn op 30 januari 1982 getrouwd en kregen samen vier kinderen.

<<Anke (vriendin van zoon Mike), Marcel, dochter Milou en schoonzoon Wilbert op de Hengeveldse Zomerfeesten

DOCHTERS
Milou (32) is de oudste en woont in Hengevelde met haar vriend Wilbert. Ze hebben één zoon. Ze werkt op het MST in Enschede op de afdeling communicatie. Ze heeft altijd 200% inzet voor haar werk, dat waardeer ik zeer inhaar.
De tweede in de rij is Shirley (27). Ze woont met haar man Ruben en twee zoontjes in Zweden. Ze is geëmigreerd omdat ze de rust van dat land op zoeken en dat snap het ook nog wel. Ze draagt de zorg voor de kleintjes. Ik omschrijf haar dan ook als zorgzaam.


Het gezin van dochter Shirley in de Zweedse sneeuw

ZOONS
Derde in de rij is Mike, onze oudste zoon. Hij is 26 jaar en woont sinds enkele weken samen met Anke. Mike werkt sinds kort bij de BAM. Hij heeft het meest mijn karakter, denk ik.
De jongste in de rij is Justin (22). Hij doet Werktuigbouwkunde op het Saxion in Enschede hij woont in Enschede samen met zijn vriendin Laura. Hij is een bezige bij. Hij is zelf aan het verbouwen bij huis en zit nooit stil.

Zoon Justin en schoondochter Laura.>>

PERSOONLIJKHEID
Ik vind mezelf wel een sociaal type, dat heeft me wel eens geld gekost. Toch heb ik liever dat een ander mij sociaal noemt, ha ha. Wel ben ik betrokken bij de mensen om me heen. Dat vind ik wel belangrijk.

WAT MOET IK AAN MIJZELF VERBETEREN
Af en toe wat eerder naar huis na een vergadering. Dan snapt iedereen wel, wat ik bedoel.

WAT MOET ER IN DE WERELD VERBETEREN
Ik stoor me eraan dat de geloven niet met elkaar door één deur kunnen. Oorlogen gaan over geloven. Wat er rond Turkije gebeurt, is verschrikkelijk.

(favorieten)
HOBBY’S
Dat is niet zo moeilijk, muziek. Volksmuziek en rock ’n roll. Ik speel basgitaar, slaggitaar en harmonica. Dit doe ik onder meer met Die neuen Oberkrainer,Die Stadlfreunde en Around 69. Laatstgenoemde band is overgebleven uit de Hengeveldse Revue. Daar hou ik me drie avonden in de week mee bezig. Met mijn kleinzoon muziekmaken vind ik ook enorm leuk, hem opleiden tot muzikant is ook leuk te doen! De kleinzoons in Zweden opleiden is ook leuk om te doen, maar dat is natuurlijk wat lastiger.
Ook ben ik nog lid van de Wegdrammers, de oude Wegdamse prinsen van De Höftemennekes, erg leuk! En natuurlijk de kleinkinderen.

<<Owen van Shirley en Ruben; Lennon van Milou en Wilbert

BOEK
MAD, dat waren vroeger goede politieke stripboeken. Je lachte je van de sokken, maar dat bestaat helaas niet meer.

MUZIEK
Dat is heel breed. Van volksmuziek tot Kensington. Enorm breed.

ETEN
Het liefst eet ik Oostenrijkse steaks, heerlijk.

LAND
Sud-Tirol, dat is Italie. Dat vind ik nog mooier dan Oostenrijk. Daar is het mooier weer dan in Oostenrijk. Het is Duitstalig maar is tegenwoordig Italiaans.

STAD
Dat is een goede, ik vond Praag een erg mooie stad. Een erg mooie sfeer daar.

DIER
Pinguin, moet je zien hoe die beesten lopen. Dat is toch grappig!

POLITIEKE PARTIJ
Dat zweeft.

TV PROGRAMMA
Ik kijk naar De Wereld Draait Door, RTL Late Night en Nieuwsuur. Ook naar een goede film mag ik graag kijken.

SPORT
Voetbal, Max Verstappen wordt gevolgd en volleybal van vroeger uit. Helaas moest ik hier door een vergroeide nekwervel mee stoppen.

AUTO
Een oude Jaguar vind ik erg mooi. Je ziet ze alleen niet zoveel meer.

WAARVOOR MOGEN WE JE ’S NACHTS WAKKER MAKEN
Alleen Annet mag me wakker maken, ha ha.

TOEKOMST
Ik denk dat het zakelijk enorm aan het aantrekken is, het trekt enorm aan in alle branches. Het is prettig dat de economie meer draait. We zijn er wel mee bezig hoe de zaak er over tien jaar uit zou kunnen zien, we zijn nu al wel met de opvolging bezig.

LEVENSMOTTO
Geniet ervan, daar kom je steeds meer achter. Als je ziet wat er gebeurt om je heen.


Marcel uiterst links als gitarist van Rockband Around 69

dilemma's
AJAX OF FEYENOORD
Mag je niet voor Twente kiezen? Maar dan wordt het Feyenoord. Ajax werd vroeger te vaak gematst. Het was altijd Lucky Ajax.

OOSTENRIJK OF DUITSLAND
Oostenrijk. In Duitsland kan ik ook wel zijn, maar Oostenrijk is toch gemütlich

DORP OF STAD
Dorp. Een stad trekt me helemaal niet. Een avond uit in Enschede is leuk, maar niet om te wonen.

OP STAP OF IN DE KROEG
Ik kan prima in de kroeg zitten. Op stap mag ik ook graag gaan, maar dan om bandjes op te zoeken.

VAN DER GIJP OF KIEFT
Qua analyses vind ik Kieft beter.

VENTEN LANGS DE DEUREN OF WINKELIER ZIJN
Venten langs de deuren was enorm mooi, nostalgie. Tijden zijn veranderd. Kijk ook eens hoeveel boeren erover zijn, dat is veel minder geworden.

VADER ZIJN OF OPA ZIJN
Opa zijn. Daar hoop ik meer tijd voor te krijgen.

BIER OF WIJN
Eigenlijk wijn, zeg ik na drie flesjes bier, haha!

ZOMER OF WINTER
Zomer. Skiën doe ik niet meer. De botten houden het niet meer vol, dus de zomer.

In Kleur Bekennen schetsen we om de tien dagen aan de hand van een groot aantal onderwerpen een profiel van een Wegdammer uit Hengevelde of andere plaatsen. Zijn of haar persoonlijke gegevens, zijn of haar favoriete opties bij een tiental vrijetijdsbestedingen willen we weten en tot slot laten we hem/haar een keuze maken uit twee items. Zo ontstaat een helder profiel van deze Wegdammer.


Die neuen Oberkrainer