Kleur Bekennen aflevering 34: dr Jorien Pierik

Een jubelende, bevrijdende glimlach sierde haar gezicht op die donderdagmiddag 1 december toen Jorien Pierik de kroon op haar studie en wetenschappelijke onderzoeken zette. Ze verdedigde haar proefschrift ‘OUCH? Pain following extremity injury’ Management, Predictions and Outcomes’ (in kort en goed Nederlands ‘Pijn na extremiteitenletsel’) met succes en mocht zich voortaan doctor in de gezondheidswetenschappen noemen. Haar dissertatie telt 162 pagina's. Onder de tien stellingen die ze daarbij presenteerde, bevonden zich twee opvallende:
“Meten is weten” geldt alleen als men weet wat men meet.
En: Ie könt argens good kloar met wean, vör dat ’t kloar is. 
Hoe dan ook, pijndeskundige doctor Jorien Pierik (31) uit Hengevelde, die in Enschede woont, bekent kleur. 
(door Gijs Eijsink)


Gepromoveerd!

 

'ALS IK ERGENS VOOR GA, MAAK IK HET AF'

 

NAAM
Jorien Gerharda Johanna Pierik. Ik ben genoemd naar beide oma’s Anna Pierik en Grada Vehof.

WOONPLAATS
Enschede. Kneedweg. Daar wonen Tim en ik sinds 2011. Daarvoor heb ik een jaartje in het Janninkscomplex bij Tim gewoond, daarvoor driekwart jaar in Zeist wegens mijn stage bij GlaxoSmithKline, een bedrijf dat zich bezighoudt met het vervaardigen van farmaceutische, biologische en gezondheidsproducten. Daarvoor woonde ik in Groningen, omdat ik daar op de universiteit studeerde. Tot mijn achttiende woonde ik thuis in Hengevelde.

GEBOREN
Op 28 juni 1985 in Hengevelde aan de Pieperiet.

GETOGEN
Ook daar. Het was leuk om daar op te groeien met veel buurjongens en – meisjes van mijn leeftijd. Ik noem Edo Oude Rikmanspoel, Bendert en Mathieu Katier, Ard Assink.


Jorien op de peuterzaal met de vriendjes Edo Oude Rikmanspoel en Paul Semmekrot.

SCHOOL
De Petrusschool, SG Twickel in Delden en Hengelo. Ik had op het atheneum het natuur- en gezondheidsprofiel plus economie. Daarna deed ik op de Universiteit in Groningen in drie jaar de bachelor Life Science and Technology en daarna de master Medical Pharmacology. Op de UT heb ik vervolgens een promotieonderzoek gedaan naar het gebied tussen acute pijn en chronische pijn en de risicofactoren ervan. Ik had pijn als hoofdonderwerp en had gesolliciteerd op een pijnproject. Ik heb het zelf in de acute zorg geplaatst. Dat vond ik toen al interessant.

BEROEP
IK heb meerdere banen gehad. Ik werk sinds 1 januari als beleidsadviseur bij het Bureau Acute Zorg Euregio in Enschede. Daarvoor had ik een baan als manager voor kwaliteit en beleid bij de huisartsenzorg Almelo.

<<Gezinsfoto tgv 40 jarig huwelijk opa en oma.

VADER
Jan (63). Hij woont in Hengevelde en komt uit Wiene. Hij werkt al veertig jaar bij de AOC Enschede als leraar wiskunde en coördinator. Hij speelde heel wat jaren voor WVV 1, is vaak fanatiek bezig in zijn moestuin bij het kerkhof, is goudeerlijk, vriendelijk, oprecht en droge humor.

MOEDER
Marianne Vehof (60) uit Zeldam. Mijn vader is vanBoakert en mijn moeder vanDiekert. Ze was vroeger kraamverzorgster. Toen er kinderen kwamen, is ze thuis gebleven. Daarna heeft ze een tijdje gepoetst, maar nu heeft ze een kleinzoon en mag ze vanaf 1 januari oppassen en daar is ze dolgelukkig mee.

BROERS
Ruben (33). Hij is tegelijk jarig met mijn vader en is precies 30 jaar jonger. Hij is electro engeneer in windmolenparken en is vaak op pad. Hij heeft een eigen bedrijf en laat zich als zzp’er inhuren. Hij woont in Haaksbergen met Sandra Wichers Schreurs en samen hebben ze een zoontje genaamd Guus. Ruben is een lieve broer, hij is spontaan en doet aan wielrennen.
Christian (29) werkt als werktuigbouwkundige in Goor bij Eternit. Hij woont met zijn vriendin Wendy Bolster ook in Haaksbergen. Eveneens een lieve broer, ondeugend ook en net als Ruben doet hij aan wielrennen.


De broers met hun partners. Vlnr Sandra, Ruben, Wendy en Christian.

PARTNER
Tim Jongman (40). Hij werkt op het Kennispark in de wetenschapswinkel van de UT en daarnaast is hij zzp’er en werkt hij twee dagen voor zichzelf. Hij pakt projecten op op de scheidslijn van wonen, welzijn en zorg. Vroeger heeft hij op de bouw gewerkt in Duitsland. Hij is eerlijk, gedreven. Voor de doelen die hij voor ogen heeft, gaat hij voor honderd procent. Hij is muzikaal, sociaal betrokken, speelde vroeger in WVV 1 en nu in WVV 6.

PERSOONLIJKHEID
Ik ben spontaan, verantwoordelijk en enthousiast. Eigenwijs, sociaal en analytisch. Als ik ergens voor ga, maak ik het af. Ik heb vroeger altijd bij WHC gespeeld en doe nu ook aan wielrennen.

WAT MOET JE AAN JEZELF VERBETEREN
Ik geef best wel snel een oordeel. Soms moet ik even nadenken voor ik iets zeg.

WAT MOET IN DE WERELD VERBETEREN
Meer vertrouwen in elkaar. Wat Jan Terlouw deed op televisie bij De Wereld draait door, vond ik heel mooi.

ERGERNISSEN
Onrecht. Als er iets gezegd wordt, wat absoluut niet waar is, klein of groot, dan stoort me dat behoorlijk.


Jorien en drie hartsvriendinnen. Vlnr Manon Groothold, Milou Wolterinck, Jorien en Ellen Wissink.

(favorieten)
HOBBY’S
Wielrennen, zwemmen, gezellig bij vriendinnen op de koffie.

BOEK
Scandinavische thrillers oa Lars Kepler. Judas van Astrid Holleeder ga ik ook nog kopen.

MUZIEK
Aero Classic Rock.

CD
Geen idee. Queen?

ETEN
Lasagne

LAND
Nederland. We zijn de laatste jaren veel thuis gebleven. Het is hier prachtig. Ik wil wel graag een keer naar Zuid-Afrika.

STAD
Bratislava. Daar woont een vriendin. Het is er heel knus.

DIER
Dolfijn. Dat wou ik als kind altijd worden.

POLITIEKE PARTIJ
Ik stem meestal CDA, hetgeen door mijn vader gestimuleerd wordt.

TV PROGRAMMA
Ik hou van detectives en ja, ik heb ook een guilty pleasure: Goede tijden slechte tijden.

SPORT
Fietsen is lekker om je hoofd leeg te maken. Qua teamsport is handbal mijn favoriete sport. Ik ben van het aanpakken, het fysieke. Voetbal vind ik ook leuk. Op zondagochtend om half 8 uit de veren omdat Tim moet voetballen met WVV6 vind ik leuk. 

<<Jorien met Wim Koehorst, de pedel van de UT. Hij opende en sloot de bijeenkomst waarop Jorien haar proefschrift verdedigde.

AUTO
Geef ik niets om. We rijden altijd Volvo.

WAARVOOR MOGEN WE JE ‘sNACHTS WAKKER MAKEN?
Als iemand echt hulp nodig heeft.

TOEKOMST
Veel plezier beleven aan werk, meer tijd voor vrienden en familie dan de laatste tijd. Lekker genieten, reisjes, weekendjes weg.

LEVENSMOTTO
Jezelf blijven.

DILEMMA'S
PIER JIJ OF PIER IK
Pierik natuurlijk. Dat is mijn achternaam.

HENGEVELDE OF ENSCHEDE
Hengevelde. Daar ligt mijn hart en daar hou ik aan vast.

RUTTE OF ROEMER
Rutte. Hij heeft het land in moeilijke tijden goed bestuurd. Hij durft de dingen bij de naam te noemen en dat waardeer ik. We hebben aan hem een sterke leider.

DOUWE BOB OF BOB MARLEY
Bob Marley is relaxter.

PARACETAMOL OF ASPIRINE
Paracetamol. Ik wilde nog liever zeggen Ibuprofen. Dat is ook ontstekingsremmend. Aspirine wordt haast niet meer gebruikt in Nederland. Te veel bijwerkingen.

BUIKPIJN OF LIEFDESPIJN
Buikpijn. Ik heb nooit liefdespijn gehad. Voor buikpijn kun je gemakkelijk iets slikken. Dat is fysieker. Als de emotie erbij komt, wordt het lastiger.

HAGELSLAG OF PRIJZENSLAG
Prijzenslag. Ik hou niet van zoetigheid op het brood.

KIESPIJN OF ZADELPIJN
Zadelpijn. Dan heb ik lekker veel gefietst.

ITALIË OF BELGIË
België. We zijn fan van speciale Belgische bieren.

ARTROSE OF NEUROSE
Artrose. Is makkelijker te verbloemen.

ASTERS OF ROZEN
Rozen. Mooie bloem.

MIDAS DEKKERS OF BEN CRUL
Dekkers. Wie is Crul?
(Ben Crul is oa hoogleraar pijnbestrijding.)

NOCICEPTIEVE PIJN OF NEUROPATHISCHE PIJN
Nociceptieve pijn. Het wordt veroorzaakt door weefselschade en is te verhelpen.

KERSTFEEST OF ZOMERFEESTEN
Zomerfeesten. Daar kan ik me nog meer op verheugen dan op het Kerstfeest.

GEEL OF GROEN
Groen is de kleur van het leven en oa van de veiligheid.

*** 


In Kleur Bekennen schetsen we om de tien dagen aan de hand van een groot aantal onderwerpen een profiel van een Wegdammer uit Hengevelde of andere plaatsen. Zijn of haar persoonlijke gegevens, zijn of haar favoriete opties bij een tiental vrijetijdsbestedingen willen we weten en tot slot laten we hem/haar een keuze maken uit twee items. Zo ontstaat een helder profiel van deze Wegdammer.