Goorsestraat – aflevering 15: Familie Ten Thije

Hij was bekend van zijn grote liefde voor de jacht. Eerst was hij stroper, later een keurige jager. Hij moest deze passie in zijn jonge jaren overigens een keer behoorlijk bezuren toen hij een schot hagel in zijn gezicht kreeg. Zijn vrouw was de goedheid zelve. Ze wilde eigenlijk nog meer weggeven dan ze had. Jan en Marie ten Thije settelden zich in de beginjaren vijftig met hun jonge gezin aan de Goorsestraat. Over hen gaat deel 15 van de serie “Goorsestraat in de jaren vijftig”.
(foto: Jan en Marie in 1946)

De Goorsestraat in het midden van de vorige eeuw. Rechts ter hoogte van de fietser de boerderij en smederij van de familie Nolte.


‘Ik had me geen betere jeugd kunnen wensen’

De oudere Wegdammers zullen het nog kunnen weten. Aan de Goorsestraat stond lang geleden tegenover Garage Kleinsman een boerderijtje. Tot in de jaren vijftig woonde daar de familie Nolte, drie vrijgezellen, de twee zussen Hanna en Trui en hun broer. Ze hadden een boerderij en een smederij. Een aantal jaren woonden Herman Hartgerink en zijn vrouw Marie er bij in met hun twee dochters Marietje en Ria. Toen de Hartgerinks verderop aan de Goorsestraat een nieuw huis gebouwd hadden, werden Jan en Marie ten Thije en de drie kinderen Truus, Johan en Gerrit hun opvolgers.
Marietje Siemerink-Hartgerink (70) uit Hengelo herinnert zich haar jaren als kleuter in de boerderij annex smederij nog goed. ‘Het was gezellig en Hanna en Trui waren schatten van mensen. Ik weet nog goed dat mijn vader achter op de deel in een varkensschot een aantal Vlaamse Reuzen hield. Af en toe ging er een in de pot. Overdag was hij niet thuis, want hij had als fietsenmaker bij zijn ouderhuis aan de Kerkstraat een werkplaats.’ Marietje vertelt dat ze in 1950 naar de nieuwe woning verhuisd zijn. Een jaar later kochten Jan ten Thije en zijn vrouw Marie de boerderij. Bernard Pelle kocht de smederij.  
Zo zijn we aanbeland in 1951. Jan en Marie ten Thije betrokken het boerderijtje van Nolte, waarvan Hanna nog leefde en in een aparte ruimte van het huis woonde. Ze was oud en tamelijk eenzaam. Ze liep moeizaam, had een kromme rug en gebruikte een stoel als een soort rollator avant la lettre. Later is ze naar het verpleeghuis in Delden gegaan, waar ze op 15 juli 1965 op 85-jarige leeftijd na een lang ziekbed is overleden.
‘Mijn moeder heeft me wel eens verteld dat ik als kind nog bij haar op schoot heb gezeten’, zegt Ronald, de jongste zoon van Jan en Marie, die momenteel het ouderhuis bewoont. Hij, zijn broer Harrie en z'n zus Truus vertellen het verhaal van hun familie.

<<Op de foto hier links: Bruidspaar Jan en Marie ten Thije-Broekkamp. Jan is 26 en  Marie 27.

BOERENWERK
Hun vader Jan was de oudste van de familie Ten Thije uit de Slotshoek, bijgenaamd de Krog. Moeder Marie Broekkamp was afkomstig uit Bentelo. Na het huwelijk in 1947 konden ze bij Maries broer Herman in huis komen wonen aan de Needsestraat. Daar zijn Truus (in 1948), Johan (’49) en Gerrit (’51) geboren. Toen de familie Hartgerink in 1950 aanstalten maakte om naar het nieuwe huis te vertrekken, kochten Jan en Marie korte tijd later het boerderijtje van Nolte. Het was precies wat Jan zocht. Hij wilde graag nog wat boerenwerk doen. Hij had ook wel op het ouderhuis in de Slotshoek willen blijven, maar dat kon niet. Hij had nog jongere broers. Als oudste zoon met trouwplannen moest Jan een andere plek zoeken om zich te vestigen en dat werd dus via de Needsestraat uiteindelijk de Goorsestraat. Daar kon hij zich prima uitleven als liefhebber van boerenwerk naast zijn normale baan bij de Goorse Stoomblekerij en later bij de Twentse Kabel Fabriek in Haaksbergen. Ook verzorgde Jan regelmatig het vee van de familie Assink.
In de oude boerenwoning van Nolte zijn Harrie, Willie en Wilma geboren. Omdat het huis eigenlijk te slecht geworden was om het met het regelmatig groter wordende jonge gezin te bewonen, besloten Jan en Marie een nieuw onderkomen te bouwen. In 1959 was het klaar en kon het gezin erin. Harrie vertelt dat hun vader ooit vertelde dat er destijds een groot tekort was aan specie en dat zijn vader de stenen voor de fundering elders had gekocht. Arnold, een neef van Jan, was de bouwer ervan. De tegels achter de kachel in het oude huis van Nolte zijn door de bekende Hengeveldse kunstenaar Toon Klaver meegenomen. 
In het nieuwe huis zagen René en Ronald het levenslicht.  De acht kinderen van Jan en Marie zijn dus op drie verschillende locaties geboren.
Truus, Ronald en Harrie zijn vol lof over hun kinderjaren. ‘Ik had me geen betere jeugd kunnen wensen’, zegt Truus. ‘Ze hadden veel over voor ons, maakten het gezellig. We deden spelletjes, ze hadden altijd tijd voor ons.’
Harrie: ‘Het was een mooie tijd, we waren altijd op straat. De jongens van Assink en De Witte hadden dezelfde leeftijd. We voetbalden, bouwden hutten en ondernamen samen van alles.’
Truus: ‘Ik speelde als kind veel met Marga de Witte en Lies Spekreijse en later Engelien Brinkman en Rietje Varenbrink.’

April 2016. Harrie, Truus en Ronald

SCHOT HAGEL
Hoe herinneren Harrie, Ronald en Truus hun ouders? De vraag lokt mooie anekdotes uit. Zo was vader Jan in zijn jonge jaren een fervent stroper. ‘Net als zijn broers’, vertelt het drietal. ‘Jagen op wild was zijn grote hobby. Dat zat in zijn hart en nieren. Later ging hij op jacht met dokter Booijink en Johan Schreijer.’ Het verhaal krijgt nog een sensationeel tintje, want Jan kreeg ooit toen hij een jaar of dertig was een schot hagel in zijn gezicht. Hij woonde toen bij Broekkamp en stropen was zijn grote hobby. Harrie: ‘Het gebeurde in het donker. Zijn hoofd moet helemaal onder het bloed gezeten hebben. De hagel is er in het ziekenhuis door een dokter uitgehaald. Maar in zijn wang zijn de meeste korrels altijd blijven zitten, omdat die niet gevaarlijk waren.’
Ze typeren hun vader als een hardwerkend, zorgzaam man. ‘Onze vader was de kapitein op het schip. Hij was zakelijker. Onze moeder wilde ons bijna meer geven dan kon. Pa was wel behoorlijk eigenwijs zoals alle Krogs’, lachen ze. ‘Wat hij leuk vond om te doen, was het rondgaan voor de dubbeltjesactie. De mensen die jarig waren, betaalden een bedrag dat gerelateerd was aan hun leeftijd. Een dubbeltje per jaar. De opbrengst was voor de bejaarden. Vissen was ook een grote hobby van hem en natuurlijk de duiven. Hij was een trouw en hartstochtelijk lid van De Witpen.’

Marie in haar domein. 

MARIE
Hun moeder Marie kwam uit Bentelo. Ze was het twaalfde en jongste kind van Arend-Jan Broekkamp en Trui Broekkamp-Kerkveld. Liefst vijf kinderen in hun gezin zijn jong overleden. Toen Marie anderhalf jaar was, overleed haar vader op 64-jarige leeftijd. Haar moeder, die 21 jaar jonger was, is 63 jaar geworden. Marie werkte na haar schooltijd eerst mee in haar ouderhuis en daarna  als hulp in de huishouding bij Schoneveld in Wiene. Het drietal is eensluidend over haar. ‘Ze had altijd een luisterend oor voor ons. Als je wat wilde hebben, wist mama het wel zodanig te fiksen dat het kon. Ze was heel lief en zorgzaam, deed geen vlieg kwaad. Al onze vrienden waren gek met haar. Het was jammer dat ze ziekelijk was. Ze heeft de meeste kwalen en ongemakken wel gehad.’

Aan het eind van de vorige eeuw zijn Jan en Marie kort na elkaar overleden. Jan stierf in ’96 op 75-jarige leeftijd aan asbestkanker, Marie overleed twee jaar later. Ze was toen bijna 78 jaar.

ACHT KINDEREN
Van de acht kinderen die Jan en Marie hebben gekregen, zijn er twee niet meer in leven, Johan en Gerrit. René woont en werkt op Aruba.
Truus is de oudste. Ze is 67 jaar en woont in Goor. Ze trouwde in 1971 met kapper Siem Flink die op een dag na één jaar ouder was. Siem is acht jaar geleden overleden aan kanker. Truus heeft bij drogisterij Eijkelkamp gewerkt en bij Adviesbureau De Overstap in Hengelo waar gehandicapten jobcoaching kregen. Truus deed daar de administratie. Mariël, het enige kind van Truus en Siem, woont ook in Goor. Ze is getrouwd en heeft twee dochters.
Johan (van 18-2-1950) werkte bij Stork. Hij en zijn vrouw Christa woonden in Hengevelde.  Ze kregen twee dochters, Wendy en Hilde die in respectievelijk Eibergen en Sint-Isidorushoeve wonen. Johan nam de duivenhobby over van zijn vader. Ook was hij actief bij WVV waar hij onder andere een tijdlang voorzitter is geweest van de jeugdafdeling. In november 2007 is Johan overleden aan kanker.
Na hem kwam de één jaar jongere Gerrit die eveneens niet meer onder ons is. Hij overleed vrij recent (op 27 oktober 2015) aan een hartstilstand. Gerrit en zijn vrouw Marieke kregen twee zonen, Wilbert en Dennis. Ze wonen net als hun moeder in Hengevelde. Gerrit was verzekeringsagent. Ook hij erfde een hobby van zijn vader, namelijk de jacht. Daarnaast was Gerrit een verwoed hondentrainer.

1972. Het gezin van Jan en Marie ten Thije voor hun huis aan de Goorsestraat. Achterste rij vlnr: Willie, Wilma, Siem, Truus met dochtertje Mariël, Johan, Gerrit en Harrie. Links naast Jan staat René, naast Marie staat de jongste van het stel, Ronald.

Harrie was de volgende in de rij. Hij is thans 63 en woont met zijn vrouw Annet ook in Hengevelde. Ze hebben twee kinderen, Benno woont in Diepenheim en Evelien in Hengevelde. Harrie is al 46 jaar automonteur bij Kleinsman. Als je hem buiten de werkuren zoekt, kun je hem gauw op het spoor komen, want hij is altijd aan het sleutelen. Vaak aan zijn twee antieke auto’s - een Messerschmitt en een Henkel - en vaak samen met zijn jongste broer Ronald die ook een Messerschmitt bezit.
Willie (61) is getrouwd met Carla. Ze hebben drie zonen, Niels (woont samen in Enschede), Edo en Jelle (wonen beide in Hengevelde). Willie werkt in de wegenbouw en zit daardoor als werknemer van Dura Vermeer het hele land door.
Wilma is 60 jaar, ze is verpleegkundige en woont in Meijel. Haar man Johan ten Dam is afkomstig uit Bentelo. Hij is veearts en kwam als zodanig in de Peel terecht. Het Limburgs/Twentse paar heeft twee zonen, Jeroen en Thijs.
René (54) en zijn vrouw Oda wonen op Aruba. Hij is aannemer en doet fanatiek aan mountainbiken en hardlopen. René en Oda hebben ook twee zonen. Jens studeert op de UT, Sieb komt binnenkort ook naar Nederland om er te studeren.
Nummer 8 in de rij was Ronald, de man die het ouderlijk huis bewoont. Hij werkte ruim 12 jaar bij Hebo en thans voor Dura Vermeer. Ronald is 53 jaar en is niet getrouwd. Hij is net als Harrie gek van oude auto’s en is net als Johan en als zijn vader gek van de duivensport. ‘Ik heb goeie duiven’, zegt hij met enige trots, ‘maar helaas heb ik het nog nooit tot clubkampioen kunnen schoppen. Dat zit overigens absoluut nog in de planning.’
Broer Harrie is blij dat Ronald het ouderlijk huis bewoont. ‘Daardoor komen we er nog graag’, zegt hij.
Truus: ‘Hij heeft het mooiste terras van Hengevelde.’
Wat meteen opvalt in Ronalds huis is de piano. Hij kocht hem van René van het Benteler, maar moet nog les nemen. Dat gaat er wellicht nog van komen, zodat de piano dan ook echt piano kan zijn.

Eind jaren 50. De vier oudsten: vlnr Johan, Gerrit, Harrie en Truus.

FOTO 8 rené en ronald Custom

De jongsten, René en Ronald

FOTO 9 4 generaties Custom

1972. Vier generaties.  Baby Mariël met overgrootmoeder Ten Thije, oma Marie en moeder Truus.

FOTO 10 familiefoto Ten Thije Custom

De familie Ten Thije van de Slotsweg, waarvan Jan de oudste was. Staand vlnr: Riek, Annie, Herman, Jan, Willem, Gerard, Truus, Marietje en Minie. Zittend hun ouders Jan en Mina die ook nog twee dochters hebben gehad die al op jonge leeftijd gestorven zijn. Jan senior is geboren in 1988 en is overleden in 1965. Zijn vrouw Mina ten Thije-Raanhuis was zeven jaar jonger. Zij is overleden in 1986.
Van hun kinderen zijn Riek en Minie nog onder ons. Riek woont in Goor en Minie in Delden. Recentelijk zijn Herman, Truus en Marietje overleden.
Willem was getrouwd met Riek Spijkerman, Herman met Sien Brinkman, Annie met Jan Goorden, Riek met Jan Wenderman, Gerhard met Minie Leferink, Marietje met Toon Eijsink (Bekkedam) en Truus met Frans Wender.