Goorsestraat – aflevering 16, Familie Kamp

Hij was een boerenzoon uit Oele, zij de dochter van de smid in Zenderen. Ze vonden elkaar, trouwden en vestigden zich in Deldenerbroek. Een paar jaar later trokken ze verder naar de Goorsestraat in Hengevelde. Daar begon Bernard Kamp in 1948 een eigen bedrijf als betonwerker en moest zijn vrouw Sien alle zeilen bijzetten als moeder van een groter wordend gezin, als huisvrouw en verzorgde ze tussentijds de werknemers met koffie en andere versnaperingen.
Met hun zonen Harry (69) en Gerard (66) gaan we terug in de tijd van de familie Kamp voor deel 16 van de serie “Goorsestraat in de jaren vijftig”.


De eerste werkplaats van het betonbedrijf Kamp. In het voorste deel woonde het gezin.

 

Een bedrijf dat opkwam en weer verdween

De jaren vijftig vormden een belangrijke periode in het leven van Bernard en Sien Kamp. Het is de tijd dat ze hun nog jonge betonbedrijf gestalte moesten geven, dat ze een gezin hadden met jonge kinderen waarvan de oudste dochter Ria gehandicapt was en dat ze een plek moesten zien te verwerven in de hechte dorpsgemeenschap van Hengevelde. Ze waren kort na de oorlog getipt door hun zwager Johan Wolbers uit Hengevelde. Café Veehof zou aan de Goorsestraat grond willen verkopen. Bernard ging erop af en kocht inderdaad een perceel, waar hij zijn wens om een eigen zaak te beginnen, zou kunnen realiseren. Het echtpaar Kamp-Tinselboer woonde met de twee kleine kinderen Harry en Ria aan de Rikkeringsweg in Deldenerbroek in bij een oom van Bernard, die ongetrouwd was. Maar zelfstandig zijn en een eigen bedrijf starten was de droom van het jonge paar. Dat lukte dus in Hengevelde.

Harry en Gerard vertellen over de herkomst van hun ouders. Bernard is geboren op 9 april 1917 en groeit op in Oele op de boerderij met de naam De Vugh. Zijn ouders hebben negen kinderen. Hij leert het vak van betonwerker op het bedrijf van zijn oom in Boekelo, ook Kamp genaamd. In Beckum voetbalt hij in het eerste elftal van TVO samen met onder andere de plaatselijke kroegbaas Herman Mentink. Bij aanvang van de Tweede Wereldoorlog is hij als soldaat gelegerd in Rotterdam dat zwaar getroffen wordt door de Duitsers.

Kort na de oorlog, op 11 november 1945, trouwen ze. De bruiloft is bij Rupert in Delden. In Deldenerbroek wordt Harry in 1946 (op 11 augustus) geboren en Ria in 1948. Kort daarna vertrekken ze naar Hengevelde en gaan wonen in het voorste deel van de werkplaats. Daar wordt op 8 november 1949 Gerard geboren. Toen was al duidelijk dat Ria een zorgenkind zou worden. Ze blijkt geestelijk en lichamelijk gehandicapt te zijn. Harry en Gerard herinneren zich dat ze gek op muziek was. ‘’s Morgens moest eerst de radio aan. Ze heeft wel leren lopen, maar zat het liefst in de box. Ze was ook te klein voor de leeftijd. Toen ze bijna 15 jaar was, kwam ze in het ziekenhuis terecht. Gerard was erbij toen ze op 17 november 1963 overleed. ‘Dat vergeet ik nooit meer’, zegt hij. ‘Ik ging met mijn vader en moeder mee naar het ziekenhuis toen het gebeurde. Ria lachte altijd en was een lief meisje.’

<<Ria

PERSONEEL
Bernard breidde de zaak langzaam maar zeker uit. Na de oorlog waren er in het dorp en op het platteland veel bouwactiviteiten. Dan praat je oa over betonkelders, roosters, kippenhokken, bruggen over beken, aardappelsilo’s en putringen. ‘Als een boer subsidie kreeg, moest er ook weer gebouwd worden’, zegt Gerard. Zijn vader nam al gauw personeel aan. Herman ten Thije (de Krog) uit Markvelde, Toon Eijsink (Bekkedam), Rudolf Goorden en diens vader waren jarenlang vaste medewerkers. Gerard en Harry herinneren zich ook nog onder andere Henk ter Haar, Herman ten Thije (van de Heuwère), Harrie de Witte als chauffeur en Jan Derkink. In de jaren vijftig werd de oorspronkelijke werkplaats uitgebreid en bouwden Bernard en Sien een nieuw huis.

In de zestiger jaren bouwde Bernard een nieuwe werkplaats. Gerard werkte vanaf zijn zeventiende in het bedrijf mee. Hij was een gewone medewerker net als iedereen en reed ook een tijdlang op de vrachtwagen. In 1985 stopte Gerard. ‘Het was zwaar werk. Ik kreeg rugklachten. Het werk in de beton werd me afgeraden’, vertelt hij. Het besluit van Gerard betekende tevens het eind van het betonbedrijf dat intussen minder goede tijden doormaakte, omdat het aantal opdrachten slonk. Gerard werd buschauffeur bij de OAD en werkte daarna voor Taxi Nijhuis. Overigens heeft ook zijn jongere broer Wilfried een aantal jaren in het bedrijf gewerkt. Later werd hij handelaar. Wilfried is vorig jaar op 12 februari op 56-jarige overleden aan een nierziekte. Hij was gescheiden van Rietje met wie hij twee kinderen had en twee kleinkinderen. Wilfried hertrouwde met Nolly en woonde in Hengevelde.

AUTO'S
Harry was van jongs af geïnteresseerd in auto’s. Hij werd automonteur en werkte tot zijn pensioen bij Noordegraaf in Hengelo. ‘Tussendoor heb ik nog een jaar of vier, vijf bij Hartgerink gewerkt, maar ben toch teruggegaan naar Noordegraaf. Het is me daar altijd goed bevallen’, zegt Harry die met zijn vrouw Thea Waanders vlak bij het voormalige ouderhuis in een riante twee-onder-een-kapwoning woont. Thea wordt momenteel behandeld aan longkanker. Op 20 januari 1979 zijn ze getrouwd. Hun zoon Erik (35) is leraar autotechniek op het ROC in Hengelo. Hij woont met zijn uit Rijssen afkomstige partner Wendy Heuten in Hengevelde. Wendy werkt op de administratie van het ROC. Zoon Laurens (32) is vrachtwagenchauffeur. Hij woont met Lieke van der Kind uit Almelo eveneens in Hengevelde.
Oudere Hengeveldenaren kennen Harry ook nog als een fanatieke autocrosser die in zijn jongere jaren als lid van het Racing Team Sjors Hengevelde (RTSH) overal in de regio veelvuldig in de prijzen reed. 

1951. Gerard (links) en Harry.

Ook was Harry altijd een fervent motorrijder. Hij heeft de Norton die hij in 1976 heeft gekocht nog altijd aangehouden en rijdt er af en toe nog op.

HARDE SCHOTEN
Gerard en zijn vrouw Truus Meijerink wonen aan de andere kant onder dezelfde kap. De achttiende mei 1973 was hun trouwdag. Ze kregen twee dochters. Daniëlle (42) werkt bij op de administratie van het bedrijf van Eduard Diepenmaat. Ze woont samen in Beckum met Guus Asbroek en haar twee kinderen Jody en Jesse. Alice (39) is getrouwd met Arjan Schottink uit Diepenheim. Ze wonen in Hengevelde en hebben twee kinderen, Pem en Jit. Alice werkt bij verzekerings- en hypotheekadviseur Velten in Rijssen. Gerard was in zijn jonge jaren een erkend voetballer bij WVV, die bekend stond om zijn harde schoten en zijn loepzuivere penalty’s. ‘Ik heb er al met al maar één gemist en dat was uitgerekend tegen mijn neef Johan Wolbers. Heel vervelend’, lacht hij. Op zijn 43ste  stopte hij na een conflictje met het bestuur.


Kampioenselftal WVV 4 in 1976. Vlnr linksonder: Gerard Kamp, Tonnie Rupert, Louis Jannink, Tonnie Blanken, Jan Hartgerink, Alwie Meijer, Tonnie ter Doest. Staand: Herman Rupert (leider), Han Stortelder, Tonnie Tuinte, Harrie Hofmeijer, Jan Averdijk, Harrie Kuipers, Frans Nijhuis, Hennie Averdijk, Jozef Epping en Herman Pelle (leider).

Hij deed aan biljarten en tennis, maar staat al een half jaar op non-actief wegens herniaklachten in rug en nek, die al sinds 2010 opspelen. Hij kampt daarnaast sinds dat jaar met de spierziekte GBS, het Guillain-Barré syndroom. Het is een aandoening van de zenuwen buiten het centrale zenuwstelsel. Hij en ook Harry hebben bovendien beiden al een bypassoperatie achter de rug. Dat was in 2011.

DRAMATISCHE DAG
De tiende juli van het jaar 1983 is voor de familie Kamp, ook voor de familie Wielens en voor heel Hengevelde een dramatische, onvergetelijke dag. Irene, de 22-jarige dochter van het gezin Kamp en haar één jaar oudere vriend Henry Wielens kwamen bij om het leven bij een verkeersongeluk. Harry en Gerard vertellen: ‘Het was een heel warme zondag. Er was kermis in Bentelo. Irene en Henry waren in het Grasbroek wezen zwemmen en waren met de motor op weg naar huis. Ze waren al bijna in Hengevelde toen ongeveer ter hoogte van de boerderij van Kleinsman een duif tegen de helm van Henry aanvloog. Hij raakte daardoor de macht over het stuur kwijt, schampte een boom en botste vol op de volgende boom. Irene vloog over de motor heen en belandde op straat. Ze waren allebei op slag dood. Omdat het warm weer was, hadden ze weinig beschermende kleding aan. Benny kwam bij ons om het te vertellen.’ Benny (Bernard) is de broer van Henry en de zwager van Irene. Hij werd dus dubbel getroffen door de tragische gebeurtenis en had in hetzelfde jaar ook al zijn zus Helma verloren door een motorongeluk.

Harry: ‘Onze ouders kregen bezoek van de pastoor. Mijn vrouw Thea was hoogzwanger. Twee dagen voor de begrafenis is onze zoon Laurens geboren. Daarin zie je hoe het leven in elkaar zit. Mensen gaan en komen. De ooms en tantes feliciteerden én condoleerden ons. Burgemeester Van der Vegt was net een paar dagen in functie.  “Het begint goed”, zei hij. “De eerste keer dat ik op pad moet, is het vanwege een vreselijk ongeluk”.
Truus: ‘Ik kon het gewoon niet geloven. De ouders en wij mochten pas de andere dag in de aula naar hen toe. Het was zo triest. Vooral pa heeft er enorm onder geleden. Dat merkte je steeds weer. Het was een binnenvetter.’
Gerard: ‘Stel het jezelf eens voor. Je Je zou er nooit meer overheen komen. Ik hoor Jan Wielens, de vader van Henry en Bernard, nog zeggen dat er bij hem nooit meer een motor op het erf hoeft te komen.’


Bernard en Sien Kamp en hun kinderen bij het zilveren huwelijksfeest. Vlnr Irene, Harry, Yvonne, Jozee, Gerard, Wilfried.

José en Yvonne hebben we nog niet genoemd. Yvonne (van 1953) woont ook in Hengevelde. Zij heeft onder meer gewerkt in Apeldoorn op Groot Schuylenburg, een centrum voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze is in 1984 getrouwd met Bernard Wielens. Op het industrieterrein van Hengevelde runnen ze een plafond- en wandmontagebedrijf. Ze hebben drie kinderen, Rik, Mareit en Ivo, en een kleinzoon.
José is een jaar ouder dan Yvonne. Ze veranderde later haar naam in Jozee en woont in Schalkhaar. Ze is alleenstaand en is onlangs gestopt met haar job als maatschappelijk werkster. Net als Harry en Gerard heeft ook Jozee hartproblemen gehad. Ze is in 2011 gedotterd.

SOCIAAL
Terug naar Bernard en Sien die zich 68 jaar geleden in Hengevelde hebben gevestigd. Harry, Gerard en Truus vertellen dat hij naast zijn werk bestuurslid is geweest van de plaatselijke Rabobank. ‘Hij was sociaal. Zo heeft hij een aantal mensen voortgeholpen die problemen hadden’, vertelt Harry. ‘Dat hoorden we later pas. Hij vertelde zulke dingen niet. Pa was zachtmoedig en had altijd goede zin. Hij was gek van voetbal en heeft vroeger menig wedstrijdje van Sportclub Enschede bezocht. Ook kon hij goed schaken en hield hij van kaarten.’ Gerard vertelt dat hij met Bernard Eijsink Bekkedam, Theo Wegdam en zijn vader honderden potjes gezwikt heeft. En soms kaartte zijn moeder ook mee. Met Bernard Bekkedam en zijn vrouw Corrie en met Johan en Mina Kiezenbrink gingen Bernard en Sien ook af en toe op vakantie. In de laatste jaren van zijn leven had Bernard last van suikerziekte en andere kwalen. Van het tragische ongeluk waarbij Irene om het leven kwam, was hij erg aangeslagen. ‘Daar is hij eigenlijk nooit overheen gekomen’, zeggen Gerard en Harry. Op 28 juli 1987 is hun vader op 70-jarige leeftijd overleden.

<<Bernard (links) en zijn trouwe personeelslid Herman ten Thije aan het werk.

Sien is in Zenderen opgegroeid in een gezin met acht kinderen. ‘Moeder was strenger dan vader’, vindt het drietal. ‘Maar zij heeft geen gemakkelijke tijd gehad aan de Goorsestraat. Met Ria had ze veel werk en moest ze ’s nachts vaak opstaan voor haar. Ze kreeg dan geen rust en daarom hadden we destijds ook een dienstmeisje in huis. Moeder heeft altijd hard gewerkt. Ze had ook de zaak erbij. De mannen kregen regelmatig koffie van haar.’
Sien heeft in 1988 het huis aan de Goorsestraat verkocht aan Wilfried ten Thije. Bernard was overleden, ze wilde kleiner gaan wonen. Haar kinderen waren allemaal voorzien. Ze verhuisde naar een woning bij de Marke. De laatste jaren van haar leven is ze op de Pellehof gaan wonen. Uiteindelijk is ze op 20 augustus 2007 op 89-jarige leeftijd overleden.


Het voormalige huis van de familie Kamp, thans bewoond door het gezin van Wilfried ten Thije.

Anno 2016 woont Wilfried ten Thije nog steeds in het huis aan de Goorsestraat, samen met zijn vrouw Yvonne Rupert en hun kinderen Mark en Laura.


Jaren 50. Yvonne, José en Gerard.


4 Augustus 1984. Trouwdag Yvonne Kamp en Bernard Wielens.


De eerste werknemers van het betonbedrijf Kamp. Vlnr Breukers (chauffeur uit Delden), Bernard Kamp en zijn broer Johan uit Oele, Gerhard Goorden en Gerrit Freriksen (Wiene). Zoals gebruikelijk was destijds droeg de baas een hoed.


1976. Harry met motor, een bekend gezicht. Hij heeft deze Norton in 1976 nog maar kort in zijn bezit. Anno 2016 heeft hij deze motor nog steeds.


2007. De autocrossers van weleer houden een reünie. De oud-leden van de RTSH doen onderling ook een wedstrijdje. Harry is de winnaar.
Vlnr Willy ten Thije, Gerard de Witte, Hans Oude Rikmanspoel, Marinus Kuipers, Harry Kamp, Jan de Witte, wijkagent Toon Wentink, Harrie ten Thije en Marinus Jannink.