Boekpresentatie Wegdammers II Over de Hengeveldse jaren veertig en vijftig

Op maandagavond 14 november presenteert de Hengelose journalist/schrijver Gijs Eijsink het boek Wegdammers II. Daarin zijn de verhalen, interviews en reportages gebundeld die hij als medewerker van de website Wegdam Nieuws de laatste drie jaar heeft gemaakt. De verhalen gaan vooral over de historie van het dorp in de jaren veertig, vijftig.
Eijsink, die geboren en getogen is in de vlakbij Hengevelde gelegen buurtschap Markvelde, bracht in 2012 al een bundel uit onder de noemer Wegdammers I. Wegdammers II omvat 304 pagina’s. Het boek bestaat uit vier delen.

=Het bombardement van Hengevelde op 17 juli 1943 en andere verhalen uit de oorlog waaronder de tragische gebeurtenissen op Erve de Bolscher.

=De 17 jongemannen die na de Tweede Wereldoorlog vanuit de parochie Wegdam naar Nederlands Indië reisden om daar de Nederlandse belangen met hand en tand te verdedigen. Een vijftal Wegdammers heeft erover verteld, van de twaalf die niet meer in leven zijn, hebben familieleden dat gedaan.

=De serie Goorsestraat in de jaren vijftig. Toen Hengevelde zich hersteld had van de oorlog, was er veel bedrijvigheid in het dorp. Eijsink sprak met de bewoners van de Goorsestraat tussen De Witte en Wassenberg om een beeld te krijgen van het leven in die tijd en om erachter te komen waar de bewoners van toen zoal gebleven zijn.

=Enkele losse verhalen die eveneens teruggaan in de tijd, zoals de interviews met Marinus Kuipers en Toon Klaver en de reportages over Jan van de Mulder en de promotie van WVV naar de tweede klasse.

Het boek dat mede tot stand is gekomen door sponsoring van een aantal Hengeveldse bedrijven en de Stichting Zomerfeesten, wordt op maandag 14 november gepresenteerd tijdens de jaarvergadering van de Stichting Zomerfeesten in de grote zaal van café-restaurant Assink te Hengevelde. Eijsink zal dan om20.00 uur het eerste exemplaar aanbieden aan de 88-jarige Marinus Kuipers, die als ondernemer en als bestuurslid van enkele verenigingen veel in Hengevelde tot stand heeft gebracht.

Na de presentatie is het boek te koop voor € 15.- Wie het boek voor 14 november bestelt via Wegdam Nieuws, krijgt 3 euro korting.

Voor meer info: Gijs Eijsink 06 53401575 of gijseijsink@gmail.com