maandag 23 juli 2018
Inloggen

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Gijs Eijsink: Vonk-Verbeek

  • vrijdag, 03 november 2017 16:02
  • Geschreven door 

Op de dag dat Gertjan Verbeek bij FC Twente begon, liet Theo Vonk zich uitschrijven uit de gemeente Enschede. De bijna 70-jarige voetbaltrainer vertrekt na 31 jaar uit Twente en gaat terug naar Noord-Holland. Hij heeft een huis gehuurd in Volendam. Zijn Thaise vrouw begint een schoonheidssalon in Purmerend.
Het is goed om Verbeek (foto links) als nieuwe man bij de FC en Vonk (foto rechts) als voormalige trainer samen in deze column op te voeren. Want beide mannen hebben veel gemeen. Het zijn allebei voetbalvaklui van de beste soort. Ze leggen consequent de lat hoog, stellen veel eisen aan hun spelers, staf en de verdere entourage van het eerste elftal. Beiden hebben ze een groot ego, waren altijd bezig met zichzelf bij te scholen en beiden verstaan de kunst om bijna alles uit het spelersmateriaal te halen wat erin zit.
Ik zag het Verbeek twee keer doen bij Heracles en van grotere afstand bij Heerenveen en AZ, ik zag van dichtbij hoe Vonk bij FC Twente werkte in de eind jaren tachtig – begin jaren negentig. Later was hij rond de millenniumwisseling nog een korte tijd manager voetbalzaken van de club uit Enschede/Hengelo en dat is ongeveer dezelfde baan die Verbeek nu bekleedt naast zijn functie als hoofdcoach. Bij hem heet het technisch manager.

Vonk is zes jaar trainer van FC Twente geweest. Hij eindigde al die seizoenen bij de eerste zes en werd drie keer derde. Hij is daarmee een van de succesvolste trainers van de FC aller tijden. Vooral in het seizoen 1989/1990 was de derde plaats een topprestatie, omdat hij vanwege een groot aantal blessures en andere omstandigheden diverse jeugdspelers in het eerste liet meespelen en deze jongens (ik noem Ten Hag, Karnebeek, Ter Avest, Tempelman, Postma, Richard de Boer, Kamerling, Zwijnenberg en Dikken) zodanig wist te motiveren en te instrueren dat ze zelfs tegen de topclubs overeind bleven. In dat elftal speelde ook Fred Rutten. Hij was de leider in het veld en verstond de kunst om bijna net zo snel als Vonk zelf het wedstrijdverloop te analyseren en daarnaar te handelen. Rutten werd later een prima trainer en werd de laatste weken veelvuldig genoemd als mogelijke opvolger van de onfortuinlijke René Hake.

Maar Rutten is het dus niet geworden. Wellicht is het een optie om hem per direct in de Raad van Commissarissen te benoemen, zodat daarin ook iemand zit die verstand van topsport heeft, hetgeen voor een profvoetbalclub een logische noodzaak is.
Ook Erik ten Hag is het niet geworden. Hij werd eveneens door veel fans van de club genoemd, maar is momenteel aan FC Utrecht verbonden. Ten Hag en Rutten hebben de kwaliteiten om de FC weer naar betere tijden te leiden. Maar het werd Verbeek die niet als Rutten en Ten Hag een verleden als speler of trainer bij de FC heeft, maar als oud-Enschedeër en ex-supporter een speciaal gevoel had bij de FC en altijd graag nog eens aan het roer wilde staan van de club. Het is nu zover. Net als Ten Hag en Rutten kan de ervaren Verbeek de club een nieuwe impuls geven. Hij kan richting geven aan de zwalkende club. Het is belangrijk dat het nu eindelijk weer eens rustig wordt bij FC Twente, zodat in alle geledingen de weg omhoog kan worden ingeslagen. Verbeek kan dat realiseren. Daar ben ik van overtuigd.

De nieuwe hoofdtrainer annex technisch manager treedt dus in de voetsporen van oa Theo Vonk die in zijn 31 Twentse jaren ook nog één seizoen trainer was van Heracles en verder bij een handvol amateurclubs werkte waaronder een jaar of vier bij Sportclub Enschede. En overigens was Vonk ook een aantal jaren columnist van TwenteSport.com.
Hij zal voortaan de verrichtingen Verbeek en de FC gaan volgen vanuit Volendam.

 

Bron www.TwenteSport.com  

Laatst aangepast op dinsdag, 20 maart 2018 09:00
Redactie WN

De redactie van WegdamNieuws.nl bestaat uit Arthur Schoneveld en Raymond Wegdam. In samenwerking met enkele gastredacteuren proberen zij Hengevelde en omstreken dagelijks te voorzien van het laatste nieuws!

Website: www.wegdamnieuws.nl E-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Laat een reactie achter

Reacties van iedereen die worden direct, zonder tussenkomst van de redactie, op de site geplaatst. We gaan ervan uit dat je op een fatsoenlijke manier reageert en inhoudelijk op elkaar reageert. De reacties gaan over het onderwerp van discussie, niet over de personen die de reacties plaatsen. Reacties met beledigingen of scheldwoorden worden verwijderd.

all4gsm

Dorpsagenda powered

sio

agendahvelde

De verhalen van Gijs worden u aangeboden door

Reacties van lezers

Koop bij onze sponsoren

waar

WN op socialmedia

Zoeken op deze site!

Spreuk van de week

We willen dat kinderen zelfstandig leren denken,

totdat ze niet meer doen wat wij willen

Tip spreuk: [email protected]

Koop bij onze sponsoren

Koop bij onze sponsoren