‘Kerken in Kaart’: Toekomst religieus erfgoed in beeld gebracht
De gemeente Hof van Twente heeft een belangrijk document afgerond waarin de toekomst van kerkgebouwen in onze regio centraal staat. Onder de naam ‘Kerken in Kaart’ is een uitgebreide inventarisatie en visie opgesteld over het gebruik, de functie en de betekenis van kerken – nu en in de toekomst.
De aanleiding? Teruglopend kerkbezoek, vergrijzing van vrijwilligers en onzekerheid over het voortbestaan van meerdere kerkgebouwen maakten het noodzakelijk om een goed beeld te krijgen van de situatie. Met financiële steun van het Rijk en advies van erfgoedorganisatie Het Oversticht is het document tot stand gekomen.
Lokale betrokkenheid – ook Hengevelde denkt mee
Wat dit traject bijzonder maakt, is de nauwe betrokkenheid van kerkbesturen uit de hele gemeente. Ook Hengevelde is nadrukkelijk meegenomen in het proces. De H.H. Petrus en Pauluskerk aan de Goorsestraat is één van de onderzochte gebouwen. Vertegenwoordigers van de kerk zijn in gesprek gegaan met de gemeente over de huidige situatie, toekomstwensen en eventuele knelpunten.
Het rapport laat zien dat de kerk in Hengevelde – net als veel andere kerken in de gemeente – meer is dan alleen een gebedshuis. Het gebouw heeft een duidelijke maatschappelijke functie en wordt regelmatig gebruikt voor bijeenkomsten, vieringen, concerten en rouw- en trouwplechtigheden.
Uitdagingen en kansen
Het rapport maakt duidelijk dat bijna alle kerkgebouwen voor grote verduurzamingsopgaven staan. Ook worden ideeën aangedragen om bestaande ruimten slimmer te gebruiken, bijvoorbeeld door herbestemming of multifunctioneel gebruik. Een voorbeeld daarvan is het zaaltje bij de kerk in Goor dat ’s winters dienstdoet als repetitieruimte én vergaderruimte – energiezuiniger én praktisch. Dergelijke oplossingen kunnen ook voor kerken als die in Hengevelde inspiratie bieden.
Jaarlijkse bijeenkomsten
De gemeente Hof van Twente wil dat ‘Kerken in Kaart’ niet in een la verdwijnt. Het is bedoeld als een richtinggevend document en leidraad voor vervolggesprekken. Voortaan wil men jaarlijks een bijeenkomst organiseren met alle betrokken geloofsgemeenschappen – waaronder dus ook die van Hengevelde. Op die manier blijft de dialoog open en kunnen plannen worden afgestemd op de realiteit van vandaag én morgen.
Conclusie
De belangrijkste boodschap? Kerkgebouwen zijn meer dan bakstenen. Ze zijn dragers van verhalen, van gemeenschap, van zingeving. En met dit document wordt geprobeerd om hun waarde te behouden – ook als het gebruik ervan verandert.
De volledige lijst van geïnventariseerde kerkgebouwen is te vinden in het document ‘Kerken in Kaart’, dat via de gemeentelijke website beschikbaar is.