Goede doelen Haringparty uitgelicht – één gezamenlijke klusruimte/werkplaats

V.l.n.r. Frans Wolbers, Bennie Brummelhuis, Jan Lansink, Tonnie Rupert, Richard Assink, Johan Wolbers, Jan Polman, Henk Peeters, Ben Vorgers, Jan Lansink, Clemens Kiezenbrink, Ernald ten Thije, Henk Groothold, Bennie Rupert. Fotograaf Inge Rupert

Dinsdag 18 juni 2024 van 16.00 tot 20.00 uur op terrein Zomerfeesten Hengevelde

De Haringparty Hof van Twente stelt zich ten doel om in de verschillende kernen van Hof van Twente een netwerkevenement te organiseren voor ondernemers en andere geïnteresseerden uit deze gemeente. Na Delden, Markelo en Goor is dit jaar Hengevelde aan de beurt. Met het ingezamelde geld worden twee goede doelen gesteund die vooral leven in de betreffende kern maar ook interessant zijn voor heel Hof van Twente.

Het eerste goede doel is de oprichting van een klusruimte/werkplaats ten behoeve van onderhoud van gemeenschapsvoorzieningen door vrijwilligers van Hengevelde. De inzet van vrijwilligers in Hengevelde is ongelofelijk. Mark Tuinte, voorzitter van de Stichting Sport en Gemeenschapsvoorzieningen Hengevelde, kortweg SSGH, is ontzettend trots op het feit dat het beheer van Kulturhus de Marke in Hengevelde sinds 2017 zelfvoorzienend is en draait op zo’n 200 vrijwilligers. De kantine, de schoonmaak, reparaties, alles wordt door vrijwilligers onderhouden. Niet alleen binnen het Kulturhus maar ook op de accommodaties voor de voetbal en tennis wordt wekelijks heel veel werk verzet door vrijwilligers. “Het potentieel van mensen wordt nog wel eens onderschat. Als je mensen vertrouwen en verantwoordelijkheid geeft ontstaat trots en eigenaarschap”, stelt Mark. “Wie verantwoordelijk is voor een bepaalde taak of doel ervaart daardoor energie, plezier en positiviteit om die opdracht te volbrengen. Het is een natuurlijke reactie van mensen om hun best te doen en te willen presteren. We zijn ons bewust dat er heel veel gevraagd wordt van al deze vrijwilligers. Gelukkig lukt het nog steeds in Hengevelde.”

Multifunctionele Accommodatie

Momenteel heeft Hengevelde grote plannen voor een multifunctionele accommodatie (MFA). Eén huis voor sport, cultuur en sociaal-maatschappelijke doeleinden waar alle verenigingen, stichtingen en instanties in het dorp gebruik van moeten kunnen maken. De grotere sportclubs en de overkoepelende Stichting Sport- en Gemeenschapsvoorzieningen Hengevelde ondertekenden hiertoe reeds een intentieverklaring. De drie sportaccommodaties die Hengevelde momenteel rijk is, willen ze samenvoegen tot één multifunctionele accommodatie aan de rand van het dorp. “De grond die daardoor vrijkomt, kan dan worden benut voor andere projecten zoals woningbouw, zorgappartementen of een nieuwe school”, legt Mark uit. “Een eventuele nieuwe school mag wat ons betreft natuurlijk ook bij de nieuwe MFA. De samenwerking tussen de clubs onderling en de steun en positiviteit vanuit Hengevelde en de gemeente zijn uitzonderlijk. We hebben nog een lange weg te gaan, maar het begin is er!” Vanuit de dorpscoöperatie Samen Hengevelde is inwoners gevraagd een goed doel te bedenken en die is er nu. “Elke accommodatie heeft nu z’n eigen voorziening voor onderhoud. Het idee is dan ook om één gezamenlijke klusruimte/werkplaats in te richten voor onderhoud van de nieuwe MFA. Ook deze klusruimte moet multifunctioneel te gebruiken zijn. Zo zou je er ook workshops kunnen geven aan de jeugd om bijvoorbeeld te leren timmeren. Andere initiatieven waaraan nu wordt gedacht zijn dagbesteding, cursussen voor bloemschikken, een repaircafé of misschien zelfs wel een fietsenmaakservice. Iedereen is daar ontzettend bij gebaat, want je kunt op deze manier efficiënter omgaan met ruimtes, materialen, gereedschappen en machines en ontstaan er ook nieuwe mogelijkheden voor andere gebruikers. Ook wordt het een plaats waar mensen vanuit verschillende groepen elkaar ontmoeten en dit creëert verbinding”, aldus Mark. “We zijn heel blij dat dit voorstel is gehonoreerd als goed doel van de Haringparty.”

Volgende week wordt het tweede goede doel uitgelicht: een herdenkingsbos op de locatie van het Hengeveldse kerkhof.

Kaarten en sponsorpakketten bestellen

Bistro de Kolenbrander gaat dit jaar het evenement faciliteren. Er is live entertainment, veel gezelligheid en natuurlijk de nieuwste haring! Noteer de datum en bestel alvast je sponsorpakket(ten), want dit wil je natuurlijk niet missen! Kijk voor meer informatie op: www.haringpartyhofvantwente.nl of stuur een e-mail naar info@haringpartyhofvantwente.nl.

Op de foto de onderhoudsploegen van WVV’34 en Kulturhus de Marke

Fotograaf: Inge Rupert