Eerste inzet droneteam Hof van Twente

Dinant Weenk oefent hier met de nieuwe drone. Rechts van hem staat Roger Borre en links Marcel Tettero. Achter hem dronepiloot Martijn Rouwhorst

Een historisch moment voor Hof van Twente. Voor de 1e keer vloog vandaag (6april 2024) een vrijwilliger met de nieuwe faunadrone van de stichting Weidevogels Hof van Twente.

Schipbeek
Dinant Weenk was met de Mavic3 actief bij de Schipbeek in Stokkumerbroek in de buurt van de tv toren van Markelo. Dat was bij Melkveebedrijf Marco Spijkerman. Hij vond nesten van kieviten en patrijzen en nog enkele haasjes.

Piloten
De drone zal de komende weken veelvuldig worden ingezet. Weidevogels Hof van Twente telt 5 dronepiloten onder wie Roger Borre, software ontwikkelaar van Robor Elektronics in Bentelo, en verder nog 2 nieuwe kandidaat dronepiloten die voor de stichting graag weidevogels willen redden. We zoeken met name zeldzame nesten van de grutto, wulp en tureluur op met een warmtebeeldcamera om deze nesten te markeren zodat de agrariër of loonwerker er om heen kan maaien om het nest (eitjes of kuikens) te sparen.

Volwassen
Weidevogels proberen elk voorjaar jongen volwassen te krijgen. Dit lukt helaas nog te weinig om de soort te behouden in de gemeente Hof van Twente. Met extra hulp in de vorm van het plaatsen van elektrische rasters tegen roofdieren op de grond, de aanleg van natte gebiedjes (plasdrassen) en het inzaaien van land met kruidenrijke mengsels, kunnen we levens van kuikens redden.