Start beginnerslessen mondharmonica voor longpatiënten

Op donderdag, 6 april start er in Hof van Twente (Hengevelde) weer een beginnersgroep mondharmonicaspelen. Sinds 2012 geeft Hengeveldenaar Jan Mulleman in het oosten van het land gratis mondharmonica-les aan mensen met ademhalingsproblemen (met name longpatiënten). Terwijl muziek wordt gemaakt, worden spelenderwijs ademhalingsoefeningen gedaan. De mondharmonica is het enige instrument waarop in- en uitademend wordt gespeeld.
De lessen worden op de donderdag gegeven in Kulturhus de Marke,- Bretelerstraat 16 in Hengevelde. Er is voldoende parkeergelegenheid.

De leslocatie is longvriendelijk en rolstoeltoegankelijk. Voortschrijdend inzicht en corona maakten dat mensen met hersen-, hartinfarcten en Long Covid ook deel uit zijn gaan maken van de lesgroep. Het (samen) muziek maken heeft een positieve invloed op de hersenen. Ook zorgt het voor ontspanning, verlaging van de bloeddruk en vermindering van stress.
Kennis van het notenschrift is niet noodzakelijk. Het lezen van de cijfers (bladmuziek) en het blazen/halen in het hiermee corresponderende genummerde kanaaltje op de mondharmonica is een prima hersenoefening en vraagt concentratie.

Het mondharmonicaspelen gebeurt op een diatonische C-mondharmonica. Dit instrument is redelijk betaalbaar, duurzaam en gemakkelijk schoon te maken/houden. Een goede mondharmonica koopt u al vanaf circa € 30,00. Het totale lespakket kost circa € 50,00 (mondharmonica, tafelmuziekstandaard, 4-ringsmap met insteekvellen). Bij de aanschaf van dit alles
wordt u geadviseerd.

Om het thuis oefenen te stimuleren, maken orkestbanden deel uit van het lespakket. Het repertoire dat wordt gespeeld, wordt mede door de deelnemers bepaald. Voor het up-to-date houden van de lesmap (bladmuziek en orkestbanden) betaalt men maandelijks € 10,00 per deelnemer. In de zomermaanden mogen deelnemers ook een leslocatie buiten de deur voorstellen (terras van een pannenkoekenhuis, restaurant, watermolen, etcetera). Er gaat niets boven de gezonde buitenlucht.

Bent u geïnteresseerd om de lessen van Jan Mulleman te willen volgen, dan kunt u contact met hem opnemen, telefoon 0547-334441. Nog beter is het om een keer een les bij te komen wonen in de Marke. Stel dan gerust kritische vragen. In maart bent u op alle donderdagen welkom.

De gevorderden oefenen van 10.30 tot 12.00 uur en de beginners van 12.30 tot 14.00 uur.