Al (meer dan) 25 jaar zang en songs in de Mixx

Dit jaar bestaat zangvereniging MiXX uit ons eigen Hengevelde 26 jaar. Met een concert, ‘volledig op eigen kracht’, wordt dit mooie jubileum op 21 oktober 2022 gevierd. Kaarten á € 7,50 zijn verkrijgbaar bij De Bazar van Jon, via de leden van MiXX natuurlijk of door te mailen naar aleidvoskamp51@gmail.com. De avond begint om 20.00 uur, locatie Herberg De Gebrande Waateren.

Een interview met een gemixt gezelschap: Joke Boomkamp (lid sinds 1996), Frank Appelman (lid sinds 2004 en tevens voorzitter sinds 2016) en Jos Artz (lid sinds 2021).

In 1996 werd door een groep enthousiaste zangers uit Hengevelde een nieuw koor opgericht: MiXX ’96. Er waren in die tijd al drie koren in het dorp. Het nieuwe koor zou geen kerkkoor worden, maar meer een popkoor met nummers van klassiek tot pop.
De ambities waren groot. Het werd meer dan ‘een beetje zingen’, want de vereniging werd wettelijk ingeschreven, er moest een repetitielocatie worden gevonden, en natuurlijk een dirigent aangesteld. Dit lukte en maar liefst 38 personen, met name uit Hengevelde, kwamen samen zingen in MiXX!
Van meet af aan was het voor, tijdens en na de repetities op maandag, gezellig bij Assink. Met vaste muzikanten in de band en een dirigent op viool, werd een stevige basis gelegd. Het koor maakte samen muziek, maar onderling groeide ook noaberschap. Iets dat tegenwoordig misschien nog meer centraal is komen te staan dan destijds. “We zijn er echt voor elkaar.”
Er wordt serieus gerepeteerd. Van de zangers en zangeressen wordt natuurlijk het een en ander verwacht, maar men helpt elkaar onderling ook. Partijen kennen, teksten zoveel mogelijk uit het hoofd en het liefste: een grote dosis enthousiasme. Daarin blijft niemand achter. Toen niet en nu niet. Het enthousiasme blijkt onveranderd, zo vertellen de drie leden. De derde helft werd ook altijd druk bezocht. Gelukkig is die er ook nog bij De Marke, de huidige oefenlocatie.

MiXX’96 bestaat nu uit maar liefst 60 leden. Hengevelde blijft de basis, maar leden komen vandaag de dag uit allerlei windstreken: Delden, Diepenheim, Beckum, Geesteren, Bentelo etcetera. MiXX is een begrip in ons dorp en volgens de leden ‘noem je MiXX en Hengevelde in één adem’. Hengevelde is een dorp waar veel kan.

Er is zogezegd een hoge betrokkenheid in het koor. Er is bovendien weinig verloop, het gros is al heel lang lid. Recentelijk kwamen er nog 6 nieuwe leden bij. Vier uit Delden en twee uit Hengevelde. Het helpt om in te burgeren, geeft Jos aan, die nu twee jaar in ons dorp woont. Samen met zijn vrouw is hij met plezier lid geworden van MiXX. Hij vindt het erg gezellig en er zijn veel nieuwe sociale contacten ontstaan.

Gezelligheid ten top. Een kracht dus van MiXX. Maar vergis je niet, het is wel werken. Eenieder doet dat op een eigen manier, gestimuleerd door de dirigent van nu: Sander Fox. Een naam die de ogen van het drietal bijna doet stralen. Sander kwam voor een invalbeurt bij een van de optredens en ging eigenlijk nooit meer weg. Met een koor uit Hengelo werd geregeld dat Sander zowel hen als MiXX muzikaal kan begeleiden op de maandagavond.
Zo’n 4 jaar staat hij nu voor de groep. En hij is positief kritisch, zeggen de leden. Het niveau van de zang en kwaliteit van het repertoire is verder gestegen. Sander durft het koor aan te spreken maar doet dat altijd opbouwend: “Komt allemaal goed”. Hij houdt continu contact met de band, het paradepaardje van MiXX. George de Witte op basgitaar, Seine Hendriks op slaggitaar, Gerie Scholten op piano en Ronald Rikkert op drums. Het koor is er maar wat trots op. Een eigen band die de nummers uit de jaren 60 tot nu muzikaal vormgeeft. Van klassiek tot pop. Van Adiemus tot nummers van Queen, ABBA en Toto. Echt geMiXXt.

Met het jubileumconcert op 21 oktober viert het koor graag waar het nu staat. Er is nog zoveel plezier en bovendien een feestje om naar te luisteren, aldus de reacties door de jaren heen. Het concert is anders dan eerdere concerten. Dit keer gaat MiXX ‘solo’. Het belooft een bijzondere avond te worden, anders dan anders.

Hieronder nog enkele foto’s van de afgelopen jaren en een foto van het mooie koor van nu!