Annie Schreijer op de barricaden

Varkenshouders voeren maandag actie in Brussel tegen de hoge kostprijs van een kilo varkensvlees in Nederland. De boeren sluiten zich met de Nederlandse Vakbond voor Varkenshouders  (NVV) en LTO aan bij een grote manifestatie van Europese boeren.

In Brussel presenteren NVV en LTO maandag een 10 punten plan, waarin ze onder meer pleiten voor een Europees gelijk speelveld. Gelijke monniken, gelijke kappen stellen de varkensboeren. Alle varkenshouders in Europa moeten aan dezelfde wetten en regels voldoen. De kostprijs in Nederland ligt per kilo 20 cent hoger door Nederlandse regels die nog weer bovenop Europese regels komen.

Actie 20 Cent

In Brussel sluit ook Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik uit Hengevelde zich aan de bij de Actie 20 Cent. Met die actie vragen NVV en LTO aan burgers morele steun voor de varkenshouders die in financieel zwaar weer zitten. De varkenshouders willen van staatssecretaris Dijksma lastenverlichting om hun kostprijs lager te krijgen

Schreijer-Pierik zal in een spaarvarken een donatie storten als morele steun aan de Nederlandse varkenshouders. Ze zal daarbij aan iedereen een oproep doen haar voorbeeld te volgen.

De opbrengst van de Actie 20 Cent gaat overigens niet naar de boeren, maar wordt gedoneerd aan de voedselbank.