Annie Schreijer-Pierik over troonrede: “Het was een goed verhaal van onze koning”

Het gaat goed met Nederland en daar moet iedereen van gaan profiteren. Dat stelde koning Willem-Alexander dinsdag in de troonrede. Maar tegelijkertijd zijn er ook een aantal urgente problemen die alleen kunnen worden opgelost als er wordt samengewerkt, zoals het klimaat en de energietransitie.
“Het was een goed verhaal van onze koning”, zegt Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik uit Hengevelde. “Maar er was ook een ondertoon. ‘Je moet rekening houden met de middenklasse, de ouderen en ook het platteland en de landbouwgezinsbedrijven. Op Prinsjesdag wordt het verhaal voorgelezen, maar daarna gebeurt het in de Tweede Kamer en het Parlement.” Nu Prinsjesdag voorbij is, volgen de algemene beschouwingen. “We gaan nu eens rustig de hele begroting doornemen”, vertelt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt uit Enschede. Ook hij miste de regio in het verhaal van de koning.

Het was met 20 minuten een lange troonrede, de eerste van het kabinet-Rutte III. De positieve economische cijfers domineerden het verhaal.

De jaarlijkse toespraak waarin de regering de staat van het land schetst, beklemtoonde de grote waarden waar Nederland voor staat: gelijkwaardigheid, tolerantie, vrijheid en rechtszekerheid. "We hebben zorg, onderwijs en een dak boven ons hoofd", aldus de koning.

Voor het zesde jaar op rij groeit de economie in 2019. "Hierdoor wordt de staatsschuld lager en kan Nederland zich beter voorbereiden op toekomstige schokken." Het is de bedoeling dat iedereen in Nederland gaat merken dat het economisch beter gaat, beklemtoonde Willem-Alexander. "Mensen moeten voelen dat de politiek er voor iedereen is."