Annie Schreijer reageert: “Geschokt door de vele onzinberichten”

Als je kranten, Twitter en Facebook zou geloven, is er heel wat aan de hand met mijn bonnetjes. Welnu, mijn medewerkers en ik zijn werkelijk geschokt door de vele onzinberichten. De ene columnist meldt dat ik voor 155.000 euro aan bonnetjes kwijt zou zijn. Pertinent onwaar! De ander schrijft dat ik ze allemaal door de papierversnipperaar heb gehaald. Dat is flauwekul, ik heb niet eens een versnipperaar. Nog een ander denkt dat ik zo de belastingdienst wil tillen. Onjuist, want deze onkostenvergoeding is belastingvrij.
Helaas kan ik zo nog pagina’s doorgaan. Wat is er wel aan de hand? Alle leden van het Europees Parlement krijgen nu een vergoeding voor kantoorkosten, zoals voor huur, gsm, koffie en abonnementen. Dat is een vaste vergoeding van 4300 euro per maand belastingvrij. Je kunt hiervoor geen bonnetjes of bewijs van betaling indienen bij het Europarlement. Ik vind dat een rare situatie. Gelukkig wil voorzitter Antonio Tajani van het Europees Parlement dit verbeteren. Daartoe had ik ook opgeroepen en daar werk ik graag aan mee.

Het CDA heeft net als D66, PvdA en enkele andere partijen een regeling waarbij Europarlementsleden hun uitgaven voor deze onkostenvergoeding verantwoorden aan een accountant. Mijn eigen accountant Herman Rupert acht een dergelijke regeling onduidelijk. Om accountancy-technische redenen heeft hij mij steeds afgeraden om mee te werken. Ik heb zijn advies opgevolgd en mij verder gehouden aan alle regels van het Europees Parlement. Zo laat ik de vergoeding overmaken naar een afzonderlijke bankrekening,  zoals het parlement ons adviseert.

Vorige week heb ik afgesproken met CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom en het partijbestuur dat ik vanaf 1 juli meedoe met de CDA-regeling. Ik zal alle uitgaven, bonnen en onkosten laten controleren door de accountant van het CDA-partijbestuur. Een doosje met bonnetjes dat ik twee weken geleden heb weggegooid, betreft slechts kassabonnetjes voor koffie, koekjes en water van de laatste weken.

Al mijn bankafschriften, kredietkaartuitgaven en facturen van de laatste jaren heb ik vanzelfsprekend gewoon bewaard. Ik ben valselijk beticht en onjuist geciteerd. Ik verzoek daarom de journalisten van o.a. de Twentsche Courant Tubantia om dit citaat te rectificeren.

Het stoort me verschrikkelijk dat ik nu karrenvrachten aan kritiek en bedreigingen over me heen krijg, terwijl ik wel volledige verantwoording afleg bij een externe accountant en de onkostenkwestie openlijk heb aangekaart. Collega-Europarlementsleden van VVD, PVV, SGP en Partij voor de Dieren leggen geheel geen externe verantwoording over hun uitgaven voor de onkostenvergoeding.
 
Ik dank de vele mensen die me steunden tijdens deze moeilijke periode voor mij.
 
Ik hoop U hiermee iets meer te hebben geïnformeerd. In elk geval ga ik door met mijn doel in het Europees Parlement: opkomen voor voedselzekerheid, voldoende werk, vrede, veiligheid en vrijheid van godsdienst.
 
Groetjes, Annie