Annie Schreijer wil opheldering over risico’s ebola

Annie Schreijer is al enige tijd aan het werk in Brussel, gisteren kwam ze voor het eerst sinds haar aanstelling in het landelijke nieuws omtrent voorzorgsmaatregelen die nodig zijn in EU-landen, zoals controles of voorlichting op vliegvelden of havens. Tegenover De Telegraaf verklaarde ze het volgende: "„Bij epidemieën van andere ernstige ziektes kregen reizigers informatie over de symptomen. Wellicht kan dat nu helpen voorkomen dat meer slachtoffers vallen”, stelt Schreijer woensdag in een verklaring. Het besmettelijke virus eiste al meer dan 930 mensenlevens in Afrika. Het is de ergste ebola-uitbraak tot dusver. „Een drama voor de slachtoffers en nabestaanden. Het virus breidt zich alsmaar uit naar andere landen. We moeten goed voorbereid zijn in Europa”, aldus de Hengeveldse.

Veel van de mensen die besmet raken, komen om. Gewoonlijk sterft na een uitbraak meer dan de helft van de patiënten, vaak zelfs negentig procent. Medicijnen of vaccins zijn er niet, al zouden twee Amerikaanse hulpverleners die recentelijk besmet raakten een geheim serum toegediend hebben gekregen dat alleen is getest op apen. Of het middel werkt bij mensen, moet nu blijken.

Ebola komt voornamelijk voor in Centraal- en West-Afrika.
Uitbraken van het virus ontstaan met name in kleine, afgelegen dorpjes, in de buurt van het regenwoud. Via contact met het bloed, de uitwerpselen en andere lichaamsvloeistoffen van wilde dieren kan ebola worden overgedragen op mensen.