Basisschoolleerlingen en ouderen met dementie ontmoeten elkaar

Stel je eens voor: je hebt net je zwemdiploma gehaald en wil deze dolgraag aan je oma laten zien. Haar reactie is alleen anders dan je had verwacht; ze kijkt je vragend aan. Ze is de laatste tijd vaker in de war en je snapt niet precies hoe dit komt en waarom dat gebeurt. Deze en vergelijkbare situaties vragen om uitleg over dementie aan kinderen. Daarom start er dit jaar naar het idee van een vrijwilliger bij Salut een lesprogramma op basisscholen in Hof van Twente over dit onderwerp.

Meer dan 290.000 mensen in ons land kampen met een vorm van dementie en dit zal de komende jaren alleen maar toenemen. Ook kinderen komen vaker met dit ziektebeeld in aanraking. Wanneer een grootouder dementie heeft, is dat moeilijk te bevatten voor een kleinkind. Toch is het belangrijk dat kinderen, hoe jong ze ook zijn, begrijpen wat er aan de hand is. Kinderen komen in aanraking met grootouders, buren of andere naasten die een ziekte hebben en bijkomend dementie. Het is daarom belangrijk dat kinderen weten wat dementie is en nog belangrijker dat ze weten hoe ze om kunnen gaan met iemand met dementie.

Drie basisscholen in Goor: De Prins Constantijn school, Basisschool Heeckeren de Basisschool De Boomhut, brengen in maart en begin april met leerlingen van groep 7 of 8 een bezoek aan respectievelijk Huize Herfstzon en De Stoevelaar. Voor de leerlingen begint deze ‘visite’ met een les ‘dementievriendelijk’. In de les wordt uitgelegd wat het brein is, hoe het werkt, wat er gebeurt als je een vorm van dementie krijgt en welke problemen het kan geven in de omgang met de ander, dus ook met (klein)kinderen. Na de les gaan de ouderen en de kinderen in groepjes met elkaar in gesprek, een spel spelen of wat samen knutselen. Zo is er een Win-Win situatie voor beide partijen. Kinderen leren de wereld van ouderen met dementie beter te begrijpen en voor de ouderen is het een prachtige activiteit die het welbevinden kan bevorderen.

Hof van Twente heeft in 2019 een start gemaakt om een ‘Dementievriendelijke gemeente’ te worden. In een dementievriendelijke gemeente kunnen mensen met dementie zo lang mogelijk mee blijven doen in de samenleving. Deze activiteit is een belangrijke bijdrage aan het samen werken aan de verdere opbouw van een ‘Dementievriendelijke Hof van Twente’. De bedoeling is om na een goede evaluatie van deze pilot, het programma uit te rollen over de bovenbouw van alle basisscholen in de Hof van Twente. Voor de basisscholen sluiten deze lessen aan bij de Leerlijn Burgerschap. Voor meer informatie kunt u bellen met Salut: 0547 260 053.