Boerenprotest op de snelweg: ‘De politie barbecuede mooi mee!’

Zo’n 250 tractoren verzamelden zich vanuit Hengevelde, Delden, Beckum, Wierden, Hengelo en omstreken en reden richting de Duitse grens om samen met de Duitse boeren collega’s de snelweg A1 te blokkeren. (KLIK HIERvoor een filmpje)  Op het moment van vertrek was de bestemming nog onbekend bij de deelnemende boeren. Even later wachtten aan de ene kant de koffie, koeken en hamburgers tegenover diepe zuchten, opgekropte frustratie en uren vertraging aan de andere zijde. Wouter Goorhuis:
”Als de regering niet met en oplossing wil komen maar enkel met een noodwet, wat moeten wij dan? Dan kan het over drie weken weer anders zijn, daar kunnen wij als boeren toch geen beleid op los laten? Geen boer weet wat hij moet en kan!”
Het contrast was groot op de regionale A1. Geen auto of vrachtwagen kon verder. Ook de grensovergang bij De Lutte op de A1 werd geblokkeerd door boeren en bouwers. Ze hielden daar een barbecue-actie, georganiseerd door stichting Bouw in Verzet. De reacties waren divers, Wouter:

“Er waren zowel positieve als negatieve reacties. Grof gezegd de jeugd en de 65-plussers waren positief, de negatieve reactie kwamen van de leeftijdscategorie daar tussenin. Dat snap ik ook wel dat ze het zat zijn, maar dat zijn wij ook!
In ieder geval is de dag zonder incidenten verlopen, met zelfs een heerlijke barbecue op de snelweg! De politie barbecuede mooi mee! Dik voor mekaar!”
De acties waren gericht tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Niet alleen bouwers en boeren hebben last van de stikstofcrisis, ook de bouw van zonneparken, windmolens en andere duurzame energieprojecten loopt gevaar.
 
Akkoord
Het kabinet bereikte dinsdagavond een akkoord met koepelorganisatie Landbouw Collectief over stikstofmaatregelen. Maar volgens Farmers Defence Force, een van de radicalere organisaties, gaat het om een onvolledig principeakkoord en blijven acties hard nodig.
Dinsdag nam de Eerste Kamer de ‘spoedwet aanpak stikstof’ aan, met daarin maatregelen om de bouwsector snel weer op gang te krijgen.