Column: Blessures, moeten trainers anders kijken naar de spelers?

Het is schering en inslag bij vele voetbalclubs in de buurt: Ernstige knieblessures, zo ook bij voetbalvereniging WVV’34 en vv Hoeve Vooruit. Ik denk dat dit voor een deel te wijten is aan kunstgras.

Feit is dat er minder demping is en dat er meer kracht op de pezen en de aanhechtingen in de gewrichten komt te staan. In de gebruiksaanwijzing van veel kunstgrasvelden staat, dat er gesproeid moet worden. Dat gebeurt, vooral in het amateurvoetbal, vrijwel nooit. Bij de aanleg wordt hier op bezuinigd met alle gevolgen van dien?
Als een kunstgrasveld immers nat is, is het veld minder stroef en kan de voet een glijdende beweging maken bij de landing. Voetbalvereniging Blauw-Wit’66 uit Holten heeft er niet op bezuinigd.

Ik zie een grote taak voor trainers om in te zien dat een blessure van de kruisbanden een grote sociale impact heeft. Behalve dat een blessure aan de kruisbanden op jonge leeftijd veel gevolgen op de korte termijn heeft, heeft het dat ook op de (middel)lange termijn. Knieën verouderen eerder en de kans op herhaling is aanwezig.

Er kan bij trainers nog meer besef en aandacht komen voor preventie.
Het gebruik van de verkeerde noppen leidt tot blessures. De voet staat vaster in de grond waardoor de kans op kwetsuren aan pezen, bindweefselbanden, enkels en hamstrings groter is. Verkeerde noppen op een harde ondergrond zoals kunstgras kunnen extra belasting op je gewrichten veroorzaken. De noppen kunnen niet goed in de ondergrond, waardoor je lichaam klappen opvangt die tot enkel- en knieblessures kunnen leiden. Je hebt minder bewegingsvrijheid op kunstgras.

Op gewoon gras kun je bijna helemaal ronddraaien. Dat lukt op kunstgras niet. Op een kunstgrasmat kan de noppenplaat niet zo goed bewegen, dus die kracht kan nergens anders heen, behalve terug naar het been, lees vaak de knie.” Afhankelijk van de richting en hoe snel de noppenplaat landt, kunnen er verschillende blessures aan banden, pezen en spieren optreden.

Op de velden lopen steeds meer voetballers waarbij de schoenen niet correct passen. Studies hebben uitgewezen dat er een relatie is met slechtpassende voetbalschoenen en blessures. Voetbalschoenen spelen een cruciale rol bij het voorkomen van blessures, pijn en discomfort. Bij sporten zoals voetbal kan het dragen van het verkeerde type schoenen de spanning op de knieën en enkels verhogen, wat kan leiden tot beschadigde ligamenten zoals de voorste kruisband

Verhoogde Schoen-Oppervlakte-Interactie en Blessurerisico

Een systematische review en meta-analyse heeft aangetoond dat een verhoogde schoen-oppervlakte-interactie geassocieerd is met een verdubbeling van het risico op blessures aan de onderste ledematen in verschillende voetbalcodes. Rotatietractie van schoenen kan biomechanische belasting van de gewrichten in de enkel en knie beïnvloeden, wat kan leiden tot niet-contact blessures aan de onderste ledematen.

Moeilijke woorden, maar het komt er op neer dat een draaiende beweging op verkeerde noppen tot blessuren kan leiden.

Trainers
De krachten die op de voet inwerken tijdens het lopen bedragen 2 tot 3 maal het eigen lichaamsgewicht. Bij hardlopen zelfs 5 keer.

Je lichaam is er op gebouwd om dit op te vangen zolang de ondergrond waar we op lopen zacht is zoals aarde en zand. Veel knie blessures ontstaan tijdens rotatiemoment, de voorste kruisband is daar een goed voorbeeld van. Lage noppen (<19 mm) geven minder weerstand waardoor een rotatie minder weerstand in de gewrichten geeft. Bij de spelers die lage nopjes hebben (<19mm) zijn er 4.2 blessures per 1000 voetbaluren gemeten.
Zijn trainers daar bewust mee bezig? Ik hoor er nooit wat over maar mij lijkt dit van het grootste belang.

Kunstgrasschoenen
Watt maakt dat kunstgrasschoenen zoals op de foto’s nauwelijks gedragen worden in deze regio? Ook niet bij lagere elftallen op kunstgras! Zorg voor goede kunstgrasschoenen, schoenen met meerdere kleine ronde noppen. Draag geen gewone voetbalschoenen met langwerpige noppen. Kunstgras is harder en geeft meer grip. Met een normale schoen kun je vast blijven staan. Dat vergroot de kans op enkel- en knieblessures. In Enter bijvoorbeeld heeft Tim van Otten er 50 doelpunten mee genaakt in 1 seizoen.
Je knie verstevig je bijvoorbeeld met beenspieroefeningen, daar is vast wel wat op te bedenken

In Duitsland, Spanje, Italië, Frankrijk en België zijn de kunstgrasvelden op profniveau op één hand te tellen. Het is daar dus ook geen ‘item’ bij een kruisbandletsel. De aanpak van trainers en technische staf is erg belangrijk in het voorkomen van blessures. Zo ook voor de voorste kruisbandblessure.

Zo is het opvallend dat er bij de ene club ‘veel’ kruisbandletsels zijn in de selectie en bij de andere nauwelijks…

Raymond Wegdam