De Hengeveldse loonwerkers aan het woord: ”Een dag om nooit te vergeten!”

Zowel voor Geurs Loon- Grondverzet en Transport als Loonbedrijf Pelle begon de dag van dinsdag rond de klok van 2.00 uur in de nacht! Jelle Vogt van Geurs en Rob Pelle zijn onafhankelijk van elkaar samenmet enkele collega’s per trekker naar Den Haag gereden om te demonstreren tegen het stikstofbeleid. Beide vertellen hier over hun ervaringen op deze bijzondere dag. Rob was zelfs actief in de catering bij een barbecue, georganiseerd vanuit Twente en de Achterhoek! (ZIE DIT FILMPJE)
Rob Pelle: ”Wij zijn woensdagmorgen rond 2:30 vertrokken uit Hengevelde en zijn via Gelselaar en Laren (Gld) richting Bathmen gereden. Van daaruit zijn wij rond 5.00 uur met een kleine 300 trekkers in colonne de A1 zijn opgegaan. Op naar Den Haag!”
Jelle Vogt: ”Het was een indrukwekkende dag, al die trekkers zij-aan-zij. Al die boeren zij-aan-zij. En al die mensen die ons onderweg steunden op viaducten en kruisingen met vlaggen en spandoeken. We waren maar liefst 24 uur onderweg, maar het was de moeite dubbel en dwars waard! We hebben heel veel prachtige dingen gezien!”

Rob:”In Den Haag aangekomen hebben wij de trekkers geparkeerd op het Malieveld en zijn we te voet richting het Binnenhof gegaan. Dit was een hele operatie, overal stond politie met ondersteuning van het leger om de actievoerende boeren buiten het centrum en het Binnenhof te houden. Een klein gedeelte van onze groep heeft het met trekkers voor elkaar gekregen om in het centrum vlakbij het Binnenhof te parkeren. Hier hebben wij samen een barbecue gehad waar ook omstanders bij uitgenodigd werden om zo met hun het gesprek aan te gaan".
 
Jelle:”Als we nu niet in actie komen, is er geen volgende generatie boeren meer! In Den Haag was de boodschap: de stikstofregelgeving moet anders. Meer zoals in Duitsland bijvoorbeeld, of in ieder geval Europees op één lijn. We hopen dat we dit in Den Haag duidelijk gemaakt hebben.
We zijn als bedrijf naar Den Haag geweest om onze klanten, de boeren te steunen. Maar we zijn er ook geweest om de weg- en waterbouw en bouwsector te verdedigen. Want de stikstofproblematiek treft ook deze tak. Heel veel grondwerk- en bouwwerkzaamheden stagneren door de voorgenomen maatregelen. Als er geen snelle verandering komt, ligt de grondverzet- en bouwtak binnenkort geheel stil, met grote gevolgen voor ons en heel veel andere bedrijven.
Kijk maar eens in Hengevelde, hoeveel bedrijven gerelateerd zijn aan de agrarische sector maar ook aan de weg- en waterbouw en bouwsector. Dus Den Haag, wees niet te groot en trek de maatregelen weer in en kijk hoe het in de rest van Europa gebeurt “
 
Rob:”Na onze aankomst in Den Haag zijn we richting het Malieveld gegaan alwaar diverse sprekers hun woordje deden. Rond 18.00 uur zijn we richting de trekkers gegaan om weer terug naar Twente te rijden. Bij Bathmen en Markelo werden wij langs de autobaan “onthaald” door de thuisblijvende boeren en andere belangstellenden. Rond half 2 ’s nachts waren we weer in Hengevelde.
Nu maar hopen dat het in Den Haag duidelijk is geworden dat de stikstofregelgeving vooral op landbouwgebied hier in Nederland echt anders moet. Woensdag is er een hoorzitting met experts geweest in de Tweede Kamer, deze gaven eveneens aan dat er met deze modellen geen beleid gemaakt kan worden. Nu is de politiek aan zet. De sector heeft gisteren opnieuw een duidelijk signaal afgegeven.
 
Het was een indrukwekkende dag met veel saamhorigheid, mooi om mee te maken. Een dag om nooit te vergeten”.
 
De onderstaande foto's van deze bijzondere dag willen we u niet onthouden: