De vrijwilligers zijn er klaar voor, vandaag Kroamschudd’n in Hengevelde. Komt allen!

Zaterdag in alle vroegte was er al beweging op het marktplein en rond de HET tent; Vandaag, zondag 17 december tussen 17.00 en 19.30 uur wordt rondom de kerk van Hengevelde het jaarlijkse evenement Kroamschudd’n in Hengevelde gehouden. Teun, Judith en Edo Pelle zullen deze editie de rol van kindje Jezus met Jozef en Maria vervullen. Verder bevat het evenement een overvol programma: een voettocht van bijna een kilometer met vuurkorven, een ezel, een kameel, vele optredens, een veiling en ga zo maar door. De opbrengst is o.a. voor de Nije Stichting. Dit is een Twentse stichting opgericht in 2008 door Debby Nijenhuis.

Dit sfeervolle evenement ondergaat dit jaar een aantal wijzigingen. Aan de talloze optredens, de sfeervolle vuurkorven en groots opgezette kerstmarkt wordt niet getornd, maar de route van de historisch kerst wandeling die u 2000 jaar terugbrengt in de tijd is wederom vernieuwd. Tevens is er dit jaar een blagenparadijs voor de kinderen.

Kom dus allen op zondag 17 december, tussen 17.00 en 19.30 uur, de echte kerstsfeer proeven in de Hof van Twente. Met u komen vele kinderen en volwassenen ‘Kroamschudd’n in Hengevelde’”, zegt Hans Mulders. Hij is de initiatiefnemer en organisator van ‘klein Bethlehem’ met daarin natuurlijk als hoogtepunt; de kerststal met ‘Jozef, Maria en het kindje Jezus’.

Aan dit grootst opgezette evenement, waar afgelopen jaren steevast meer dan 2.500 bezoekers op af komen, werken nu al meer dan 75 vrijwilligers mee. Locatie is de zogenaamde ‘Höfteplein’ naast de kerk in Hengevelde. Een voettocht van zo’n 800 meter, leidt bezoekers langs sfeervol verlichte taferelen die doen denken aan 2000 jaar geleden. U wandelt langs oude stalletjes met ezels en schapen, langs een bakhuis met verse broodjes en langs vuurkorven waar kinderen marshmallows mogen roosteren. Er komen midwinterhoornblazers en muzikanten. Op verschillende plekken zingen koren en zelfs de os, de ezel en de kameel zijn aanwezig”, lacht de altijd enthousiaste eigenaar van De Bloemruiker, centraal in het dorp. Tevens is er op de wandelroute een speurtocht uitgezet voor de kinderen. Een verlichte ballon voor ieder kind maakt het feest compleet!

Goed doel
“De toegang is gratis, maar we zetten wel een bus neer voor een vrije gift. De opbrengsten van het evenement zijn voor de ouderraad van de Petrusschool. Jaarlijks koppelt de organisatie van Kroamschudd’n in Hengevelde een extra goed doel aan dit evenement. Dit goede doel ontvangt (afhankelijk van de totale opbrengsten) een substantieel bedrag (vorig jaar was dit €2750,-).  Dit jaar is hiervoor de uit Hengelo afkomstige Nije stichting uitgekozen.

De Nije Stichting is een Twentse stichting opgericht in 2008 door Debby Nijenhuis.  Nadat ze zelf moest strijden tegen kanker besloot ze zich in te zetten voor een inloophuis voor alle lotgenoten, het Nije Huis. In het Nije Huis is iedereen welkom, zowel kankerpatiënten als ex-patiënten en hun naasten. Het is een huis waar zij even kunnen ontspannen, antwoorden kunnen krijgen op hun vragen en contact kunnen hebben met lotgenoten. Naast het Nije Huis organiseert de stichting onder andere Nije Beweegt, De Nije familiedag en De Nije verwenmei. Deze evenementen zorgen ervoor dat iedereen even in het zonnetje wordt gezet. De doelstelling van de Nije Stichting is daarom: de kwaliteit van (ex)kankerpatiënten én hun naasten verbeteren: want kanker heb je samen.

Het echte kerstgevoel
Geen geschilderd kerststalletje in een kerk of kapel, maar je wanen in het veld bij de herders en de schapen, én…. een bezoek brengen aan het ‘echte’ kindje Jezus bij Jozef en Maria in de stal. Dat gevoel wil Hans Mulders graag overbrengen bij bezoekers. Zelf bracht hij ooit een bezoek aan de ‘levende kerststal’ in Enter die daar tot een jaar of 10 geleden georganiseerd werd. “Je liep door een bos, overal kaarslicht en je hoorde liederen in de verte. Prachtig vond ik dat. Hier in Hengevelde hebben we een schitterend plein met overdekt podium. Prachtig om daar nu een kerstmarkt met kersthapjes en drankjes aan te bieden. Het aangrenzende bos, is zeer geschikt voor een mooie wandelroute naar de kerststal.”

2000 jaar terug in de tijd
Het idee ontstond ca 5 jaar geleden. De ouderraad van school organiseerde al jaren een kerstmarkt. De groep van Hans Mulder wilde aan deze kerstmarkt iets extra’s toevoegen. Een levende kerststal met historische wandeling. 2000 jaar terug in de tijd. Tijdens deze wandeling komen alle aspecten van het kerstverhaal aan bod. Inmiddels is het evenement dus uitgegroeid tot meer dan alleen een gezellige kerstmarkt. De drie koningen, een levende engel boven de kerststal en natuurlijk Jozef, Maria en het kindeke Jezus zijn van de partij.
De herder, die de rest van het jaar z’n schapen laat grazen op verschillende plekken in de Hof van Twente, komt met zijn kudde voor de gelegenheid naar Hengevelde. Er staat een oude, stenen bakoven waar we verse broodjes bakken. Een boer uit de buurt brengt een groepje ezels en er komt zelfs een ‘kindvriendelijke’ os.”

Optredens
Langs de route zijn er op diverse plekken optredens van van o.a. het Koor Mixx (Hengevelde) en Believe (Bentelo). Zij zingen langs de wandelroute en op het hoofdpodium kerstliederen. Ook zijn er kleinere zanggroepen en vocalisten. Een echte levende engel speelt panfluit en ook is Jan Mulleman aanwezig met zijn mondharmonica. De mensen van de Wendezoele zijn aanwezig en vertellen d.m.v. zandtekeningen het kerstverhaal. Ook zal er een kerstverhalenvertelster zijn. Natuurlijk is er ook een midwinterhoornblazer aanwezig.  

Christmas-afterparty en veiling
Tegen 19.00 uur nemen we afscheid van de diverse koren en vocalisten en wordt het podium van de Het-tent vrij gemaakt voor een heuse Christmas-afterparty met DJ Kasper. Voor en tijdens de afterparty is er ook dit jaar weer een groots opgezette veiling, waarin tal van bijzondere, handige, lekkere en soms ludieke items onder de hamer gaan. De veiling is natuurlijk in handen van een betrouwbare en bekende veilingmeester. Hij of zij zal zich vanaf ongeveer 19.00 uur de blaren op de tong praten met als doel de veilingitems voor de best mogelijke prijs van de hand te doen. 

Kijk voor meer info en een sfeerimpressie van voorgaande jaren op www.hengevelde.nl 

Buurman Goorden is er maar weer druk mee.........