Dit weekend in Markvelde: Jubileumeditie Hand in ’n Tuk Fest

De voorbereidingen zijn alweer in volle gang en komend weekend is het dan zover: de jubileumeditie van het Dansclub Hand in ’n Tuk Fest in Markvelde. Al voor de vijfde keer wordt het Sportveld tegenover de voormalige school omgebouwd tot een gezellig festivalterrein waar bezoekers van heinde en verre op afkomen. Henk Wijngaard, DROCK en de Cooling Crystals zijn enkele van de headliners.

Voorzitter Kevin Keemers is druk met het installeren van de tapinstallatie als we hem spreken. “Wat ooit begon als een grap, zes jaar geleden, is uitgegroeid tot een lokale traditie. Het stereotiepe beeld van plattelandsvrijgezellen met een biertje in de hand en de andere in de zak leidde tot het ontstaan van de Facebookpagina Dansclub Hand in ’n Tuk. 10.000 stickers volgde, en uiteindelijk kwam op een bierviltje op een terras het idee van een eigen festival. En zo geschiedde”.

De eerste editie in 2018 was direct al een groot succes en smaakte naar meer. Ook in 2019, 2021 en 2022 wisten vele bezoekers de weg naar het feestterrein aan de Oude Deldensestraat te vinden. Bestuurslid Stefan ten Pierik: “Vooral de editie van 2021 was legendarisch. Corona was net voorbij, iedereen had zin in een feest en het bezoek van de Gladjakkers maakte het feest compleet. Nog steeds hoor je overal quotes voorbij komen uit de film die toen gemaakt is, en op Youtube veel bekeken is.”

De oorspronkelijke groep van zes is inmiddels uitgegroeid tot een groep van tien vrienden, afkomstig uit Markvelde, Diepenheim, Goor, de Hoeve, Markelo en Rietmolen. De oorsprong van de bezoekers is al even divers: fietsend uit de buurt of met de bus vanuit Weerselo of Vragender. “We hielden het de eerste jaren niet voor mogelijk”, aldus Keemers.

Zaterdagavond (18+) wordt het feest afgetrapt door de Bentelose band Cooling Crystals. Daarnaast staat het gelegenheidsduo Roel Hietbrink en Nick Hargeerds, ofwel de H&H Show, op het podium. Samen met huis-dj Mooi West zijn de heren de studio ingedoken om enkele nummers op te nemen. Hoe deze precies klinken willen ze nog niet verklappen, maar wel dat deze geheel in de stijl van Mannenkoor Karrespoor en Mut Det Noe zijn.

Headliner dit jaar is de enige echte Henk Wijngaard, die zondag een optreden zal verzorgen. Daarnaast staat zondag de voor een deel Wegdamse band DROCK op het podium, evenals gast van het eerste uur DJ Rob Toonen.

Kaarten zijn aan de kassa voor €12,50 (zaterdag) en €10,- (zondag) te koop. Of met korting via de online voorverkoop, via www.handintuk.nl/tickets. Meer informatie is ook daar, en op Facebook en Instagram te vinden.