Dode vissen in de Bolscherbeek
Afgelopen zondagavond en maandag hebben medewerkers van waterschap Vechtstromen een aantal dode vissen uit de Bolscherbeek moeten halen. Het gaat specifiek om het gedeelte van de Bolscherbeek ten noorden van Hengevelde tot aan het Twentekanaal. Uit metingen van waterschap Vechtstromen bleek dat het zuurstofgehalte in de beek te laag was. We hebben niet kunnen achterhalen wat hiervan de oorzaak was. In de zomermaanden, als de temperatuur van het water stijgt, gebeurt het af en toe dat het zuurstofgehalte in een beek flink daalt. Oorzaken in het algemeen die een daling in het zuurstofgehalte kunnen veroorzaken zijn: hoge temperaturen, blauwalg, botulisme, gestort vuil/afval, illegale lozingen en andere onnatuurlijke zaken zoals bv het maaien van de oevers. Maar ook een flinke regenbui, na een periode van droogte, kan ervoor zorgen dat er veel stof en troep in de beek komt. Dit veroorzaakt vervolgens weer een tekort aan zuurstof. We hebben in dit geval niet kunnen achterhalen wat de oorzaak is van de vissterfte. De komende dagen houden we het in de gaten en meten we regelmatig het zuurstofgehalte in de beek. En we zorgen dat er tijdelijk wat meer water door de Bolscherbeek stroomt, zodat er voldoende zuurstof in het water zit. We blijven het dus goed in de gaten houden.
Op onze site vindt u nog meer informatie over blauwalg. Dit is namelijk een veelvoorkomend probleem in de zomermaanden. Vooral in het geval van stilstaand water in vijvers. http://www.vechtstromen.nl/organisatie/calamiteiten/kopie-blauwalgen/ Veel burgers weten dit niet en met het stijgen van de temperatuur (klimaatverandering) hebben we hier steeds vaker mee te maken. Op YouTube staat ook nog een kort filmpje hierover. https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=-4QILu0HLno Op het moment dat mensen, bv tijdens het vissen of eendjes brood geven, met het water in aanraking komen, kunnen ze last krijgen. Dit geldt ook voor huisdieren.
De Bolscherbeek is een beek in de Nederlandse provincie Overijssel. De beek ontspringt ten oosten van Haaksbergen en stroomt in noordwestelijke richting langs Hengevelde om ten zuiden van Goor in het Twentekanaal uit te monden. Voordat het Twentekanaal werd gegraven liep de beek nog enkele kilometers door om bij Goor in de Regge uit te komen. Het hoogteverschil tussen het begin van de beek bij Haaksbergen en de uitmonding in het Twentekanaal bedraagt achttien meter over een afstand van ongeveer veertien kilometer.
Er zijn vermoedens dat het water van de Buurserbeek vroeger langs het huidige traject van de Bolscherbeek stroomde. Sinds het graven van de Schipbeek wordt dit water richting Deventer geleid.
Het stroomgebied van de Bolscherbeek is tegenwoordig 2450 ha groot, waarvan 400 ha stedelijk gebied en 2050 landelijk gebied. De maximale afvoer (herhalingstijd van een keer per honderd jaar) is berekend op 5,6 kubieke meter per seconde. Nabij de uitmonding in het Twentekanaal bedraagt de bodembreedte van de Bolscherbeek 2,80 meter.
De midden- en benedenloop van de Bolscherbeek zijn het hele jaar watervoerend omdat de beek mede gevoed wordt door de rioolwaterzuiveringen van Haaksbergen en Hengevelde.
Bij vegetatiekarteringen in 1996 zijn in het stroomgebied van de Bolscherbeek onder meer Dotterbloem en Wespenorchis aangetroffen. Wat betreft watergebonden vegetatie zijn onder andere haaksterrenkroos, holpijp, waterviolier, schedefonteinkruid en tenger fonteinkruid aangetroffen