Doe ook mee aan Amnesty’s schrijfmarathon!

De marathon begon op dinsdag 10 december om 10.00 uur in het Amnesty-kantoor aan de Keizersgracht in Amsterdam. Er wordt vanaf dat moment 24 uur non stop geschreven. Amnesty zoekt teams die voor twee uur of meer willen meedoen. Leesclubs, studentenverenigingen, familes, schoolklassen – zoveel mogelijk teams moeten de pen in beweging houden. Meld je aan en maak van de pen een machtig wapen!

Dat schrijven belangrijk is, bewijzen onderstaande woorden van Ales Bialiatski uit Wit-Rusland: "De waarde van brieven is zo veel groter in de gevangenis dan wanneer je vrij bent. Elke keer als ik ze ontving was ik heel, heel gelukkig. Ik kan oprecht zeggen dat ik ze allemaal heb gelezen. Ik heb er niet één gemist. Mijn vrijlating kwam volkomen onverwacht. Ik ben ervan overtuigd dat ik anderhalf jaar eerder ben vrijgekomen door de inzet van heel veel mensen, onder wie Amnesty-aanhangers. Daardoor werd mijn zaak wereldwijd bekend. Duizenden mensen kwamen in actie. Dat konden de autoriteiten niet negeren."

Ales kreeg 4,5 jaar cel voor het openen van een bankrekening voor zijn mensenrechtenorganisatie Viasna. Op 21 juni 2014 kwam hij vrij.

Motivatie

Brieven schrijven, het is Amnesty’s simpele en briljante actiemethode: iedereen kan eraan meedoen en het is een succesvolle aanpak. In de loop der jaren zijn miljoenen brieven geschreven. Met resultaat. Ze worden gelezen en de oproepen vinden gehoor: gevangenen worden voortijdig vrijgelaten, marteling wordt voorkomen, doodvonnissen worden niet voltrokken.

De Bahreinse lerares Jalila al-Salman liet Amnesty International weten: ‘Het is door uw steun dat ik en anderen vrijkwamen. We hebben meer van uw steun nodig. Alstublieft, doe wat u kunt.’ Al-Salman werd opgepakt nadat zij zich inzette voor hervormingen in haar land. Na een brievenactie van Amnesty kwam ze vervroegd vrij.

Doel

We voeren actie voor Mikhail Kosenko uit Rusland, die gedwongen werd opgenomen in een psychiatrische inrichting nadat hij vreedzaam protesteerde. Voor Hakan Yaman uit Turkije, die grotendeels blind werd nadat de politie hem mishandelde. Voor Miriam López uit Mexico, die werd verkracht en gemarteld door Mexicaanse militairen, en voor vele anderen

Plan van aanpak

Vorm een team, kom naar Amsterdam en zorg dat er tussen 10 december 10 uur en 11 december 10 uur steeds ten minste één iemand van jullie team de pen in beweging houdt. Geen team? Dan kom je toch alleen of met zijn tweeën? Dan delen wij je in in een team.

Niet alleen in Amsterdam worden er op 10 december brieven geschreven: in heel Nederland, en de hele wereld kun je meedoen. Schrijf thuis een brief of organiseer zelf een Schijfmarathon.