Een kwart van de Pronkstukken van Stad en Ambt Delden was afgelopen zaterdag te zien bij Twickel

Het was zaterdag een komen en gaan van bezoekers, die kwamen kijken naar een groot aantal objecten uit de lijst van pronkstukken. Het waren juist die voorwerpen, die je niet zo gauw ziet omdat ze veilig opgeborgen liggen in het archief van Twickel of achter de staldeuren van één van de bouwhuizen. Dank zij het mooie weer kon de prachtige staatsieberline op het voorplein opgesteld worden. Binnen maar ook buiten waren alle andere "koetsen" te bezichtigen en kon men door de stallen lopen, die zelfs even door paarden bewoond waren. Aan de overkant van het plein stond de grote deur naar het archief open. Hier lagen naast prachtige kaarten, oude foto's en pentekeningen twee beroemde archiefstukken, de aankoopakte van het huis Eijsink uit 1347 (nu kasteel Twickel) en het handschrift van de Concerti Arminici (ca. 1740) van kasteelheer en componist Unico Wilhelm van Wassenaer Obdam. Zeer bijzonder om deze stukken met eigen ogen te kunnen aanschouwen. En dat hebben velen gedaan. Samen met het hek rond het park en de grote steen tegenover het kasteel, die in 1959 van de bekende tekst "Versta uw historie ......" is voorzien, waren dertien van alle negenenveertig pronkstukken dicht bij elkaar te bewonderen. 

Archief van Twickel

Het wordt nu de laatste week om te stemmen. Dat kan nog tot en met 14 november. Het blijft toch lastig om een goede keuze te maken. Want op welke grond spreekt ieder zijn voorkeur uit? Vind je een voorwerp mooi, of heeft het een bepaalde gevoelswaarde. Wanneer je elke dag met de trein gaat hebben de oude sein- en wisselhandels een vertrouwde plek ingenomen. Zit je geregeld ergens in Delden aan de stamtafel en zie je daar een bekend schilderij hangen? Dan gaat de keuze misschien juist daarheen. Of heb je een grote belangstelling voor iets heel ouds? Dan kan een bijzonder archiefstuk van Twickel de keuze bepalen. Maar alle drie is ook goed mogelijk, want het zijn immers verschillende categorieën.
Maak dus snel de zeven  keuzes en ga naar de website www.tsa-delden.nl  en vul de keuzelijst in. Het kan ook nog steeds via de stemkaart, die bij de speciale uitgave van Onder de Linden zit.

Het blad is te koop bij de Readshop (Delden), Bazar Jon (Hengevelde) en de Dagwinkel (Bentelo). Daar staan ook de stembussen. Overigens ligt het blad ook bij de VVV in Delden.