Eerste oefendag droneteam Hof van Twente

Van links naar rechts: Marcel Tettero (coördinator droneteam), Dinant Weenk, Roger Borre en Martijn Rouwhorst. Op de foto ontbreken Clint Veelers en Tjeerd Ploeg vice-voorzitter stichting Weidevogels Hof van Twente.

De eerste oefendag van het droneteam Weidevogels Hof van Twente zit er op. De leden van het team hebben allemaal al vliegbewijzen, maar sommigen zijn nog niet bekend met de speciale software voor het vinden van weidevogels en reekalfjes. Het scannen van een weiland oefenden de vrijwilligers zaterdag 9 maart 2024. Ook oefenden zij het terugvinden van hotspots die bijvoorbeeld 2 weken eerder al zijn aangetroffen. De dronepiloot kan dan op afstand bekijken of het nest nog in tact is of dat de kuikens al zijn uitgevlogen. Niemand hoeft nog het land op.

Weidevogels
Het droneteam is opgericht omdat het niet goed gaat met de weidevogels Hof van Twente. Penningmeester Willy Olde Meule van de stichting heeft daarom een beleidsplan met begroting geschreven om bijvoorbeeld predatie te beperken door schrikdraad te plaatsen ruim rondom nesten. Het bestuur keurde het beleidsplan goed evenals het gemeentebestuur van Hof van Twente dat in de buidel tastte om de plannen uitvoerbaar te maken. Ook is geld verkregen van de Rabobank. Dit voorjaar gaan de vrijwilligers aan de slag met de uitvoering van het nieuwe beleidsplan.

Team
Het droneteam bestaat uit Roger Borre, Martijn Rouwhorst, Dinant Weenk, Clint Veelers, Tjeerd Ploeg (vice-voorzitter van de stichting Weidevogels Hof van Twente) en Marcel Tettero, coördinator van het droneteam. Roger Borre verkoopt al zo’n 10 jaar drones. Zijn bedrijf Robor Electronics ontwikkelde succesvolle software waarmee warme objecten als kleine dieren maar ook mensen, goed zichtbaar worden door het contrast met de koude omgeving. Dat gebeurt met infrarood of warmtebeeldcamera die veel duurder is dan de drone.