Eeuweling Riek Groothuis-Spekreijse overleden

Een foto van ongeveer 15 jaar geleden van Riek en haar man Gerard.

Nog geen maand geleden verscheen op WegdamNieuws het bericht dat in het Canadese Kitchener Riek Groothuis-Spekreijse haar honderdste verjaardag mocht vieren in het bijzijn van haar kinderen. Haar neef Jan Spekreijse meldde ons vandaag dat zijn tante in het bijzijn van haar gezin in een ziekenhuis in haar woonplaats is overleden.

Riek is in de jaren vijftig samen met haar man Gerard Groothuis (van de Rooze) naar Canada geëmigreerd. Daar werd Gerard vertegenwoordiger. Gerard en Riek dachten zich daar beter te kunnen ontwikkelen. Ze probeerden in Ontario een toekomst op te bouwen, maar hebben er moeilijke periodes gekend. Later runden ze een garage.

Riek en haar man Gerard zijn in Hengevelde geboren. Riek groeide op in een gezin van tien kinderen. Ze was de enige van dat gezin die nog leefde.
Gerard was van 19 november 1922. Op 23 oktober traden hij en Riek in het huwelijk. Ze kregen zeven kinderen. Gerard is op 12 juni 2011 overleden. Hij was een tijdlang keeper van WVV 1. In de oorlog was hij lid van de ondergrondse.

Riek en Gerard kregen zeven kinderen, 24 kleinkinderen en 38 achterkleinkinderen. Hun kinderen beschrijven Riek als een vrouw met een diep geloof.  “Ze leidde haar leven door aan anderen te geven. Ze zal altijd herinnerd worden om haar heerlijke koekjes, haar eindeloze potten soep, haar hoeden, sjaals en wanten die allemaal met liefde zijn gebreid en haar prachtige bloementuinen.”
Ze besluiten met de mooie woorden: “Ze heeft van onze wereld een betere plek gemaakt.”

Riek wordt morgen, zaterdag 20 mei, in haar woonplaats begraven.