Foekepotterij in Hengevelde

Vanavond was het weer zover, de deurbel blijft maar rinkelen en bij het openen hoor je foekepotterij, foekepotterij!  Dit  is in Twente en Salland met carnaval een gebruik, in Noord-Holland bijvoorbeeld vieren ze wel carnaval, maar kennen het foekepotten niet, daar wordt de foekepot met Sint-Maarten door kinderen gebruikt bij een deurenrondgang. In Salland wordt de foekepot echter gebruikt op de dinsdag voor aswoensdag. Als beloning voor het zingen van het liedje worden kinderen traditioneel beloond met geld, maar tegenwoordig soms ook met snoep.
Carnaval was van oorsprong het feest van Vastenavond dat vanaf de Middeleeuwen tot ver in de 18de eeuw in ons land werd gevierd.  Voordat de vastenperiode begon  werden eerst de bloemetjes nog eens flink buiten gezet. Daarbij bespeelden ze de foekepot: een pot met daarover een varkensblaas. Een rietje dat door de blaas heen en weer werd bewogen, zorgde voor een mysterieus, oud aandoend brommend geluid.

De zottenfeesten verdwenen in de loop der tijd, wat bleef was de foekepotterij waarbij kinderen langs de deuren gingen en daarbij bedelliedjes zongen. Vroeger  gebruikte men een varkensblaas om het uiteinde van een rietsteel (of bamboe-stokje) vouwen in het midden.
De varkensblaas over de rand van een aardewerk pot spannen en wel zo dat het bamboestokje in het midden zit.
De blaas met dun touw vastzetten onder de uitstekende rand. Als het goed is staat het bamboestokje nu vanzelf recht omhoog 

Foekepotterij, foekepotterij,
geef mien un cent, 
dan goa ik weer veurbij
ik heb geen geld um brood te kopen,
deurum mot ik met de poekepotte lopen.
Foekepotterij, foekepotterij,
geef mien un cent dan goa ik weer veurbij.